Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.09.2018, 09:25

Втручання у роботу суддів у великих обсягах вже нема - Голова Ради суддів України Олег Ткачук Втручання у роботу суддів у великих обсягах вже нема - Голова Ради суддів України Олег Ткачук

Тривалий час Рада суддів України працювала у режимі екстреного реагування на кризові ситуації. На думку Голови Ради суддів України, судді Великої Палати Верховного Суду Олега Ткачука, стратегію роботи час змінювати: реагувати не пост-фактум, коли кризова ситуація у суді вже сталася, а докладати максимум зусиль для того, щоб вона навіть не зароджувалася. Як працюється над проектом Порядку контролю за організацією роботи судів, про запровадження нових стандартів їх роботи, головному редакторові видання "Судово-юридичної газети" Наталії Мамченко в ексклюзивному інтерв'ю розповів Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

-Олеже Степановичу, чи вірите Ви в те, що спроби тиску на суддів через відкриття кримінальних проваджень припиняться? У рішенні РСУ №22 від 18.05. 2018 " "Про заходи щодо розробки та організації заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів" йдеться про необхідність проведення спеціального засідання за участі Генерального прокурора щодо досудового розслідування кримінальних проваджень по статтях 375-379 КК України. Чи заплановане вже таке засідання?

-Органи, які відповідають за діяльність судів і суддів: Рада суддів України, Вища рада правосуддя, Державна судова адміністрація України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України разом з Верховним Судом сформували комунікаційний комітет системи правосуддя. Рішення щодо забезпечення незалежності суддів приймаються, в тому числі, і на його засіданнях. Щодо засідання, то ми вважаємо за доцільне провести його спільно з правоохоронними органами, аби узгодити питання, які пов'язані з необгрунтованим відкриттям стосовно суддів кримінальних проваджень за статтею 375 КК України. Таке засідання готується і я думаю,що найближчим часом воно відбудеться.

Закон визначає порядок, відповідно до якого РСУ вживає заходів щодо забезпечення незалежності суддів. Рада постійно обговорює на своїх засіданнях розробку заходів, які б ефективно відповідали на запити суддів. Втручання у роботу суддів у тих обсягах, які були раніше, вже нема, адже політичний вплив на суддів повністю ліквідовано. З іншого боку є спроби окремих сторін впливати на те чи інше рішення суду, тому судді неодноразово звертались і звертаються до Ради суддів України щодо спроб впливу. За результатами розгляду окремих звернень ми підготували відкритий лист до керівництва Верховної Ради України з тим, аби у майбутньому не допускати висловлювань з погрозами та дій окремих народних обранців, що посягали б на суддівську незалежність.

Ми також постійно звертаємося у правоохоронні органи у межах, які необхідні для захисту судді як потерпілого від злочину, чи задля попередження можливого злочину, а також в наслідок безпідставного притягнення судді до кримінальної відповідальності. Ми контактуємо з Генеральною прокуратурою, Національною поліцією України та іншими правоохоронними органами з тим, аби забезпечити суддівську незалежність.

-Тривалий час звернення суддівської спільноти до Генеральної прокуратури та в правоохоронні органи не мали будь-якого реагування. Чи змінилася ця ситуація і чи обговорювалося питання включення у Комунікаційний комітет представника ГПУ?

-Ситуація насправді змінилася. З початком роботи Ради суддів України у новому складі, тобто в останніх пів-року, вищий орган суддівського самоврядування орієнтує свою діяльність на те, щоб адекватно реагувати на кожний випадок, коли на суддю пробують впливати з метою отримання рішення, чи коли здійснюються дії, скеровані на підрив довіри та авторитету правосуддя. Досягнути ефективності у цій роботі можливо лиш за активної підтримки громадянського суспільства, кожної людини, громадських організацій, ЗМІ. Саме вони мають бути найбільш зацікавленими у чесному та неупередженому суді.

Ми намагаємося налагодити співпрацю з усіма, хто хоче створити умови для функціонування такого суду і вже бачимо успіхи у цій роботі. З цим пов'язуємо й те, що кількість відкритих проваджень по статті 375 КК України останнім часом суттєво зменшилося. Менше стало і випадків, коли судді жаліються на необгрунтоване відкриття кримінальних проваджень, що вносяться до ЄРДР про здійснення суддею правопорушення, яке, наче б то, пов'язане з прийняттям неправосудного рішення. Думаю, що це і заслуга органів, які входять у систему забезпечення діяльності судової влади: і ВРП, і РСУ, і Верховного Суду.

Звичайно, цих заходів недостатньо, адже є нові прояви і нові спроби впливу на суд, у тому числі збоку правоохоронних органів. Це питання ми плануємо обговорити з керівниками правоохоронних органів на засіданні Комунікаційного комітету. Питання про включення їх представника до складу Комітету також обговорюється, адже їх діяльність регламентується розділом "Правосуддя" Конституції України.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

За матеріалами "Судово-юридичної газети"

Прес-служба РСУ