Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.11.2017, 11:04

Заява Голови Ради суддів України щодо вибуху у Нікопольському суді Заява Голови Ради суддів України щодо вибуху у Нікопольському суді

Сьогодні, 30 листопада 2017 року, об 11 годині 20 хвилині, у Нікопольському міськрайонному суді сталося два вибухи. Одна людина загинула, десятеро постраждали, серед них підсудні, два конвоїри, співробітник суду-секретар і одна цивільна особа. За інформацією Національної поліції, гранати підірвав батько людини, справа про вбивство якої слухалася цього дня і стала реакцією на оголошення перерви у засіданні через неявку адвоката. Зараз, на місці події працюють вибухотехніки та слідчо-оперативна група, які, сподіваюсь, дадуть відповіді на усі питання, пов'язані з цією жахливою подією.

У зв'язку з цим вкотре наголошую і звертаюсь до усіх уповноважених державних органів влади негайно вирішити питання охорони судів. Рада суддів України впродовж останніх років неодноразово звертала увагу на неприпустимість неналежного здійснення охорони судів, бо її відсутність призводить до вільного доступу до приміщень судів осіб, які перешкоджають роботі судів, суддів, працівників апарату судів, становлять загрозу для учасників процесу та відвідувачів, ми навіть рекомендували суддям, у разі виникнення небезпеки, припиняти роботу суду.

На жаль, численні спільні звернення, з якими очільники органів та установ судової влади зверталися до найвищих органів державної влади, залишалися без належного реагування.

Сьогоднішня подія стала закономірним наслідком як відсутності такого реагування, так і безвідповідального ставлення до проблем судової влади, вирішення яких неможливе без консолідованих зусиль усіх зацікавлених та відповідальних структур.

Нині ми констатуємо – найгірші прогнози знайшли своє втілення: загинула людина, постраждали цивільні особи та працівники суду, загалом, установа, у якій захищаються права та свободи громадян, стала місцем здійснення злочину через те, що хтось вільно приніс до судової зали зброю і ця зброя застосувалась.

З глибоким сумом я висловлюю співчуття рідним і близьким людей, які постраждали від вибуху. Разом з тим, я сподіваюсь, що сьогоднішня жахлива трагедія у Нікопольському міськрайонному суді стане реальними застереженням від подальшого зволікання у вирішенні питання охорони судів.

                             Голова Ради суддів України                                                       Валентина Сімоненко