Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.03.2019, 06:50

Засідання робочої групи з питань розвитку суддівського самоврядування відбулося у Полтаві Засідання робочої групи з питань розвитку суддівського самоврядування відбулося у Полтаві

У Полтавському апеляційному суді відбулось засідання постійно діючої робочої групи Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування у Полтавській області за участю керівника робочої групи, члена Ради суддів України Олексія Котеньова, суддів Полтавського окружного адміністративного суду Олександра Кукоби та Ігоря Шевякова, судді Полтавського апеляційного суду Олени Обідіної та судді Октябрського районного суду м.Полтави Алли Троцької.

На засіданні обговорювали пропозиції членів робочої групи до Порядку надання правового захисту суддям Радою суддів України.

Нагадаємо, що затвердження та впровадження Порядку надання правового захисту суддям Радою суддів України визначені у Плані роботи Ради суддів України на 2019 рік однією із основних цілей на поточний рік (рішення РСУ №1 від 25 січня 2019 року) 

"Забезпечення питання правового захисту суддів та членів їх сімей є законодавчо визначеним повноваженням Ради суддів України. При цьому реалізація такого повноваження має відбуватись системно, а не ситуаційно, і саме з цією метою Рада суддів разом з представниками суміжних правових інституцій - Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Міністерства юстиції та адвокатури – працює над розробкою Порядку надання правового захисту суддям Радою суддів України. Думка і пропозиції кожного судді та суддівських колективів надзвичайно важливі для прийняття зважених рішень як і щодо видів такого захисту, так і стосовно механізму його реалізації – без бюрократії, швидко та прозоро. Важливо розуміти, що питання правового захисту судді стосуються не тільки представництва у кримінальних або дисциплінарних провадженнях, а також виникають у інших аспектах, зумовлених особливостями статусу судді – недоторканності та імунітету, соціальних гарантій, тощо", - зазначив член Ради суддів України Олексій Котеньов.

Також присутні зосередили свою увагу на розробці комунікаційної стратегії з вищими навчальними закладами регіону, зокрема, з Полтавським юридичним інститутом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, обговорили організацію навчальних візитів школярів, студентів та інших груп до судів, участь членів РСУ та членів робочої групи у відкритих лекціях, конференціях, роботу у юридичних клініках.

Відповідальними за розробку та підписання меморандумів про співпрацю з вищими навчальними закладами юридичного профілю Полтавщини визначено суддю Полтавського апеляційного суду Олену Обідіну та суддю Полтавського окружного адміністративного суду Олександра Кукобу.

Членами постійно діючої робочої групи проаналізовано та обговорено конфліктні ситуації, що виникають у судах регіону у сфері суддівського самоврядування.