Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.02.2017, 12:30

Звернення Ради суддів України до Національної поліції України Звернення Ради суддів України до Національної поліції України

Звернення Ради суддів України до Національної поліції України

Рада суддів України висловлює глибоке обурення діями Національної поліції, які пов'язані з неправомірною спробою затримання судді Солом'янського районного суду міста Києва Вікторії Кицюк.

Спроба затримання судді відбулася 21 лютого 2017 року після закінчення робочого дня, коли суддя підійшла до свого автомобіля. Без пояснення причини патрульні поліцейські закували суддю у кайданки і силою заштовхали в автомобіль патрульної поліції. На вимогу судді пояснити причини такої поведінки патрульні не реагували і поводили себе досить грубо й агресивно. Після того, як на місце інциденту приїхала голова суду, поліцейські суддю відпустили, знову ж, без пояснення причин своїх дій.

Аби попередити можливі провокації, суддя Кицюк, за наслідками події, написала заяву до Національної поліції, зняла побої, пройшла тест на вміст в організмі алкоголю і наркотичних речовин та звернулася до Генеральної прокуратури.

У цьому зв'язку Рада суддів України заявляє, що подібні дії поліцейських свідчать про зумисну дискредитацію представників суддівської спільноти в очах громадськості, що є неприпустимим у суспільстві, яке декларує демократичні цінності та верховенство Закону.

Рада суддів України безумовно вітає зусилля правоохоронних органів, які направленні на викриття хабарників та злісних порушників громадського порядку серед суддів, але застерігає від перетворення цієї роботи на "полювання на відьом". Будь-які протиправні дії по відношенню до суддів будуть розцінюватися Радою суддів України як грубе порушення суддівської незалежності, втручання у роботу представників судової влади та спробою тиску на суддів, хто б їх не вчиняв.

Рада суддів України звертається до керівництва Національної поліції України негайно надати пояснення щодо причин спроби затримання судді Солом'янського районного суду міста Києва Вікторії Кицюк, а також попереджає про неприпустимість порушення працівниками Національної поліції законів України, які гарантують недоторканість судді і нагадує, що у Законі "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" та у новій редакції Закону "Про судоустрій і статус суддів", які набули чинності 30 вересня 2016 року, зазначається, що "суддю не може бути затримано або утримано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку суду, за винятком затримання судді під час або ж відразу після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину".

Прес-центр судової влади