Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.01.2024, 16:11

21 справа щодо війни, за якими радимо стежити на тижні з 15 січня: розстріли цивільних і масове згвалтування 21 справа щодо війни, за якими радимо стежити на тижні з 15 січня: розстріли цивільних і масове згвалтування

Ще одна справа “Ізоляції”. Нагадуємо про справу Євгена Бражникова — колишнього міліціонера, якого затримали у 2016 році у так званій “ДНР”. Його звільнили 29 грудня 2019 року в рамках обміну полоненими між Україною і Росією. Полонені свідчать, що він брав участь у катуваннях і побитті, зокрема через це міг вільно пересуватися територією "Ізоляції", мав привілеї від адміністрації і був правою рукою Куликовського "Палича", якого нещодавно засудили в Києві. Бражников виїхав з України та попросив притулок у Франції. Його обвинувачують у створенні терористичної групи.

Засідання призначене на 16 січня о 14:00  в Оболонському районному суді міста Києва (in absentia).

Підготовка масових заворушень. Юрій Голубан — колишній полковник поліції. Раніше нагороджений орденом “За заслуги”, мав конфлікт із Володимиром Парасюком і в 2014 воював проти України. Слідство вважає, що він планував масові заворушення, щоб розхитати ситуацію в країні. Це мало коштувати мільйон гривень. Його обвинувачують за двома статтями у вчиненні масових заворушень і незаконному поводженні зі зброєю.

Засідання призначене на 16 січня о 14:00  у Печерському районному суді міста Києва.

“Сябри Волині” та Ленінська комуністична спілка. Михайло й Олександр Кононовичі — брати з Луцька, активні учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Вони розповсюджували інформацію про “фашизм” в Україні, особливо на Волині. Їздили в "ЛНР" роздавати дітям "гуманітарку" та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що "саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі". СБУ встановила, що вони тісно співпрацюють зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та "створення інформаційної картинки". Олександр Кононович є керівником Волинської обласної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, волинського осередку "Антифашистського комітету України", білоруської общини "Сябри Волині". Михайло теж причетний до "Сябрів Волині", керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України, молодіжною ГО "Авангард". Їх обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Засідання призначене на 17 січня об 11:00  в Солом'янському районному суді міста Києва.

Російські агенти в Кабміні. Анатолій Бай і Віталій Гордина — колишні працівники секретаріату Кабміну. Слідство встановило, що вони з 2015 року працювали на російські спецслужби під агентурними іменами "Гаврилов" і "Канатоходець" і передавали ФСБ дані про роботу українського уряду. Свою вину чоловіки заперечують, заявляють, що після затримання СБУ вибивала з них свідчення катуваннями. До цього обвинувачені під час затримання на камеру сказали, що ФСБ їх завербувала. Їх обвинувачують у державній зраді. Наразі вони під вартою.

Засідання призначене на 15 січня о 11:30  в Шевченківському районному суді міста Києва.

Колишній голова Харківського облуправління СБУ. Нагадуємо про справу Романа Дудіна — колишнього голову СБУ в Харківській області. За даними слідства, у лютому 2022 року Дудін хотів захопити владу в регіоні й усунути голову Харківської ОВА, а СБУ під керівництвом Дудіна не виконувала поставлених завдань. Він говорить, що це наклеп. Його обвинувачують в державній зраді.

Засідання призначене на 17 січня о 11:30  у Шевченківському районному суді міста Києва.

Розстріл автівок під час окупації. Павло Бабаліч — командир 3 парашутно-десантної роти ПДД, який у березні 2022 року окупував Київську область. Його позиції були розташовані в селі Микуличі. Разом із іншим російським військовим він розстріляв два авто з цивільними. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 16 січня о 14:15  у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Мародерство на Київщині. Арбі Імерзаєв — російський снайпер-розвідник, уродженець Чеченської республіки, який служить у 141-й спеціальному моторизованому полку імені А. А. Кадирова "Сєвєр". У березні 2022 він окупував село Катюжанка на Київщині. Імерзаєв з іншими військовими залізли в будинок місцевої, поселилися там. У день відходу забрали з собою бензопилу та січкарню. Його обвинувачують у порушенні звичаїв і законів війни.

Засідання призначене на 16 січня о 10:00  у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Імітація розстрілу. Олександр Кондратьєв — майор, начальник штабу — заступник командира батальйону, який окупував Київщину в 2022 році. Слідство встановило, що в березні 2022 в Андріївці на Київщині він грабував цивільних і чинив щодо них психологічне насильство. Разом із підлеглими обшукав будинок місцевої. Погрожуючи їй вбивством, вивів на подвір’я та імітував розстріл, вистріливши декілька разів над головою. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 17 січня о 11:30  у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Командир “миротворчої” бригади. Антон Струєв — командир мотострілецької роти 15-ої "миротворчої" бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії. Як повідомляла СБУ, Струєв віддавав наказ розстріляти цивільних у селі Заворичі. Тоді військові РФ перебували у будинку місцевого та допитували його. У цей час повз проїжджав його односелець. За наказом Струєва росіяни вистрілили у чоловіка, поранили його, та він вижив. Струєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 19 січня о 10:00  в Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Суд на російським командуванням. Майор Євген Золотарьов — в. о. заступника командира 98-ї дивізії з військово-політичної роботи. Свідки кажуть, що він називав себе "головним" від російської армії. Сергій Казєічев — полковник поліції, командир красноярського ОМОНу. Представлявся комендантом Здвижівки. Олег Потопальський — полковник, заступник командира управління Росгвардії в Красноярському краї. Сергій Вейкколайнен — заступник командира ОМОН по Красноярському краю. Микита Гадалов та Олексій Малахаєв — стрільці російської армії. Слідство встановило, що метою спецпризначенців було захопити керівництво України. Після серйозних втрат росіяни зайняли позиції на вулиці Шевченка в Гостомелі і розстріляли 12 цивільних автівок, вбили 11 людей, зокрема одну дитину, ще 15 поранили. Одна зі справ про воєнні злочини, у матеріалах якої є унікальні докази: фото і відео, оскільки в той день у Гостомелі ще була електрика. Журналісти також встановили, що обвинувачені можуть бути причетними до вбивств жителів села. Очевидці говорили, що Золотарьов неодноразово приїжджав додому, де вбили п'ятьох людей. Казєічев проводив масові затримання і допити. Їх обвинувачують у порушення законів і звичаїв війни, поєднаних із умисними вбивствами цивільних.

Засідання призначене на 18 січня о 10:00  в Ірпінському районному суді Київської області (in absentia).

Виконання злочинних наказів. Олександр Віселков — російський сержант, який окупував Бучанський район у 2022 році. За наказом командира Муссагалєєва він разом із ще одним російським військовим викрав місцевого, який проїжджав на авто через блокпост. Чоловіка вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де довго та жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалєєва розстріляли і покинули тіло. Під час розслідування СБУ отримала свідчення російського полоненого, який підтвердив факт катувань і розстрілу. Віселкова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни, поєднаних з умисними вбивствами цивільних.

Засідання призначене на 19 січня оо 12:00  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Справа про зґвалтування. Вадим Шахматов та Євген Чорнокнижний — російські військові 15-ї окремої мотострілецької бригади. Слідство вважає, що вони вчинили низку згвалтувань під час окупації Броварського району на початку березня 2022 року. Перша родина проживала з малолітньою донькою. Погрожуючи вбивством, підозрювані змусили чоловіка залишитися у кімнаті, а самі відвели його дружину на кухню, де по черзі її ґвалтували. Слідство встановило, що Шахматов зґвалтував малолітню доньку подружжя, доки Чорнокнижний утримував батьків дитини на кухні. Після цього підозрювані вдерлися до іншого будинку, де проживали дві родини і одна з жінок була вагітною. Там вони скоїли аналогічні злочини, зокрема щодо ще однієї неповнолітньої. Російські військові залякували пострілами з автоматів і наказали чоловікам лягти обличчям на землю, а літнім жінкам сидіти та не втручатися. Потім вони розвели по окремих кімнатах двох мешканок села — матір і неповнолітню дочку — і зґвалтували їх. Чорнокнижного за місяць убили. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 17 січня о 11:00  в Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Мародерство під час окупації. Вадим Шнейдер — російський військовий, стрілець 748 окремого батальйону оперативного призначення росгвардії. Під час окупації Київської області у 2022 році погрожував фізичною розправою цивільному чоловіку, увірвався у будинок і викрав майно на суму 167 000 грн. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 17 січня о 14:00  у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

“Львівська народна республіка”. Нагадуємо про справу Андрія Івасенка— адміністратора групи "Львівська народна республіка" у забороненій російській соцмережі «ВКонтактє». Група була активною з 2014 по 2017 роки. Слідство стверджує, що Івасенко публікував там антиукраїнські пости, закликав "укласти союз з Новоросією" та "припинити АТО". Також чоловік керував групами про антимайдан і пропагандистським сайтом, допомагав проросійським діячам в Україні, їздив до Москви та спілкувався з "посадовцями “ЛНР”. Серед вигаданих історій, які поширював Івасенко ― про тортури СБУ. При цьому його батько ― колишній керівник підрозділу СБУ у Львівській області. Івасенка обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 17 січня о 11:00  у Франківському районному суді Львова.

Очільники Первомайського. Дмитро Кошель і Сергій Розсоха — депутат і голова села. Первомайське було в окупації девʼять днів, у цей час, зазначає слідство, вони співпрацювали з росіянами, розмістили їх у школі, надали генератори, на зборах села закликали здатися. Свою вину вони заперечують, кажуть, що намагалися врятувати село — наприклад, пояснювали місцевим, чому треба готувати коктейлі Молотова, але зброю не роздавали, бо “боялися вандалізму”. Їх обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 18 січня о 09:00  у Заводському районному суді Миколаєва.

Погрози та мародерство. Євгеній Сухобоков — російський заступник командира взводу. Разом із військовими Ігорем Лабутіним, Маадиром Ондаром і Умедджоном Гульмірзоєвим у березні 2022 року вони як окупанти були в селі Ворожба Сумської області. Вдерлися до будинку місцевої мешканки, утримували її, пограбували. Сухобоков розстріляв автомобіль сина жінки. Викрадене майно оцінюють у понад 37 тисяч гривень, пошкодження авто — у понад 64 тисячі гривень. Сухобокова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 15 січня о 10:00  у Лебединському районному суді Сумської області (in absentia).

Вогонь по цивільних. Євгеній Зеленов — підполковник, заступника командиру з військово-політичної роботи 25-ї Окремої мотострілецької бригади 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ. Він дав команду відкрити вогонь по цивільних 24 лютого 2022 року на Окружній дорозі Харкова. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 15 січня о 14:00  в Київському районному суді Харкова (in absentia).

Військові госпіталі для окупантів. Ігор Капленко був лікарем, керівником Куп’янської міської лікарні та місцевим депутатом від Блоку Кернеса. У 2022 році перейшов на бік росіян, наказав переобладнати місцеві лікарні під їхні воєнні госпіталі, керував окупаційним “відділом охорони здоров’я”. У 2023 його затримали за підозрою у колабораціонізмі. Капленко провину визнав.

Засідання призначене на 18 січня о 13:00  у Червонозаводському районному суді Харкова.

Обстріл села з танку. Юрій Запорожський і Микита Хлистов — оператор-навідник танку та його командир зі 138-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Слідство вважає, що 29 квітня вони розстрілювали з танку будинки у селі Велика Роганка на Харківщині. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 15 січня о 15:30  у Харківському районному суді Харківської області (in absentia).

Розстріл цивільних. Кирило Бойков та Артем Разінкін — російські військові, які окупували село Ольшана, що на Чернігівщині, розстріляли два цивільних авто, вбивши чотирьох людей. Двоє цивільних їхали з Прилук до Ічні та везли хліб. Ще двоє загиблих їхали до Прилук. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 18 січня о 10:00  в Ічнянському районному суді Чернігівської області (in absentia).

Катування українського військового до смерті. Даніл Коблік — командир батальйону 74 окремої мотострілецької бригади, який окупував Чернігівщину в 2022 році. Він закатував до смерті українського військового, який потрапив у полон під час окупації. Данило Коблік особисто допитував військового, застосовував жорстокі тортури, щоб отримати дані про українські війська. Коли не почув, що хотів — розстріляв військового. Також Коблік катував трьох цивільних (один неповнолітній). Він імітував їхню страту, стріляючи з автомата над головами. Кобліку повідомили підозру у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 16 січня о 10:00  в Чернігівському районному суді (in absentia).

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 15-19 СІЧНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки