Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.02.2024, 10:54

29 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня: допомога окупантам на Кінбурнській косі та зґвалтування 29 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня: допомога окупантам на Кінбурнській косі та зґвалтування

Заклики до геноциду.  Олександр Сосінович — мешканець Києва. У червні 2023 року йому присудили 2 два роки умовно за виправдання збройної агресії РФ. Проте за місяць він отримав нове звинувачення за антиукраїнські дописи у соцмережах, які поширював навесні 2022 року. Він погодився на пропозицію слідчої укласти угоду про визнання винуватості. Проте суд її відхилив. Чоловіка відправили під домашній арешт. Йому інкримінують вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну влади, публічні заклики до геноциду, посягання на територіальну цілісність, глорифікацію агресії РФ.

Засідання призначене на 22 лютого об 11:30   у Дніпровському районному суді Києва.

Здача ветеранів АТО і підпал пожежної частини.  Олександр Недашківський і В’ячеслав Савенок працювали у 41-ій пожежно-рятувальній частині ДСНС у Київській області. За даними обвинувачення, вони за винагороду від російських військових підпалили свою частину в селищі Іванків 22 березня 2022 року, видавали окупантам ветеранів АТО і патріотично налаштованих місцевих. Їм інкримінують держзраду.

Засідання призначене на 21 лютого 14:00  у Вишгородському районному суді Київської області.

Закопували в холодну землю.  Олександр Борисов, Раян Мадяєв, Максим Сулайндзюга ― солдати 4-ї окремої мотострілецької бригади 35 загальновійськової армії ЗС РФ. За даними обвинувачення, вони катували мешканця села Гавронщина Макарівської ОТГ. Упродовж тижня чоловіка били, погрожували розстрілом, зв’язували руки та ноги мотузкою, роздягали, закопували у холодну землю, не давали їжу й одяг. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 22 лютого об 11:00  у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Справа про зґвалтування.  Вадим Шахматов та Євген Чорнокнижний — російські військові 15-ї окремої мотострілецької бригади. Слідство вважає, що вони вчинили низку зґвалтувань під час окупації Броварського району на початку березня 2022 року. Перша родина проживала з малолітньою донькою. Погрожуючи вбивством, підозрювані змусили чоловіка залишитися у кімнаті, а самі відвели його дружину на кухню, де по черзі її ґвалтували. Слідство встановило, що Шахматов зґвалтував малолітню доньку подружжя, доки Чорнокнижний утримував батьків дитини на кухні. Після цього підозрювані вдерлися до іншого будинку, де проживали дві родини і одна з жінок була вагітною. Там вони скоїли аналогічні злочини, зокрема щодо ще однієї неповнолітньої. Російські військові залякували пострілами з автоматів і наказали чоловікам лягти обличчям на землю, а літнім жінкам сидіти та не втручатися. Потім вони розвели по окремих кімнатах двох мешканок села — матір і неповнолітню дочку — і зґвалтували їх. Чорнокнижного за місяць убили. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 20 лютого о 10:00  у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Держзрада у Миколаєві. Олексій Григор’єв — матрос гідроакустик однієї з українських військових частин. За версією слідства, з ідеологічних і корисливих мотивів він вирішив допомагати росіянам. Через Телеграм контактував із ними, інструктував щодо оборони на Кінбурнській косі, допомагав коригувати обстріли. Обвинувачений переконує, що позиції не здавав, а коли зрозумів, що спілкується з представником РФ, заблокував його. Григор’єва звинувачують у держзраді.

Засідання призначено на 20 лютого о 13:30  у Заводському районному суді Миколаєва.

Розвідував позиції ЗСУ.  Іван Баурда — мешканець Одеси. Як каже слідство, він збирав для росіян розвіддані про бойові позиції ЗСУ на території Одеси. На його телефоні виявили електронні карти з “цілями” повітряних ударів ворога по українському узбережжю Чорного моря. Також, твердить слідство, він контактував зі штабом російської Групи Вагнер і московським ОМОНом. Баурду взяли під варту. Його звинувачують у держзраді.

Засідання призначене на 23 лютого о 14:00  у Київському районному суді Одеси.

Більше про справи цього тижня читайте на нашому сайті — зокрема про справу щодо депортації з Криму в Сибір, апеляцію вироку російському військовому на Чернігівщині та примусову мобілізацію в “ЛНР”.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 19-23 ЛЮТОГО

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.