Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.04.2024, 08:48

44 справи щодо війни за якими радимо стежити цього тижня: коригування дронів, воєнні злочини 44 справи щодо війни за якими радимо стежити цього тижня: коригування дронів, воєнні злочини

Військовий медик із Криму. Тарас Синичак — колишній кримський військовий, підполковник Центру медичної реабілітації “Судак”. Його затримали у 2016 році українські прикордонники при перетині пункту пропуску “Каланчак” за підозрою у дезертирстві. Згодом інкримінували й держзраду. Спочатку суд засудив Синичака до восьми років позбавлення волі, проте згодом апеляційна інстанція відправила справу на новий розгляд.

Засідання призначено на 30 квітня о 15:30 в Оболонському районному суді Києва.

Паша “Мерседес”. Митрополит Павло (Петро Лебідь) ― намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ. Був депутатом Київради від Партії регіонів, виступав проти автокефалії ПЦУ, підтримував розгін Євромайдану, говорив про неподільність України та РФ, погрожував журналістам. У 2023 році суд помістив його під домашній арешт на два місяці, а згодом випустив під заставу у понад 33 млн грн. Його обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Засідання призначено на 30 квітня об 11:30 у Печерському районному суді міста Києва.

Член “самооборони Криму”. Костянтин Кукштель із Криму приєднався до росіян у 2014 році у складі “самооборони”. Блокував адмінбудівлі в Судаку, був на проросійських мітингах. Згодом розчарувався в окупантах і переїхав на материкову Україну, де його затримали у 2023 році за підозрою у державній зраді.

Засідання призначено на 1 травня о 14:00 у Подільському районному суді Києва.

Фейки для Соловйова. Олексій Оскер — підприємець і блогер із Києва. За даними СБУ, він знімав сюжети, які дискредитували ЗСУ. Їх використовували у програмах пропагандиста Соловйова, а також російські спецслужби для проведення інформаційних диверсій. Йому інкримінують дії, спрямовані на захоплення держвлади.

Засідання призначено на 30 квітня о 14:00 у Святошинському районному суді Києва.

“Сябри Волині” та Ленінська комуністична спілка. Михайло й Олександр Кононовичі — брати з Луцька, активні учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Вони розповсюджували інформацію про “фашизм” в Україні, особливо на Волині. Їздили в "ЛНР" роздавати дітям "гуманітарку" та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що "саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі". СБУ встановила, що вони тісно співпрацюють зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та "створення інформаційної картинки". Олександр Кононович є керівником обласної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, осередку "Антифашистського комітету України", білоруської общини "Сябри Волині". Михайло теж причетний до "Сябрів Волині", керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України. Їх обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Засідання призначено на 3 травня о 10:30 у Солом'янському районному суді міста Києва.

Житло і харчі для росіян. Михайло Глазков — підприємець із Харківщини. За даними слідства, впродовж березня-вересня 2022 року у селі Чугуївського району він добровільно дав житло російським військовим. Також передавав їм їжу зі свого магазину, торгував із ними. Глазкова затримали. На суді він провину не визнав, доводив, що продукти був вимушений продавати росіянам, адже ті мали зброю. Йому інкримінують колабораційну діяльність.

Засідання призначено на 30 квітня о 10:00 у Дзержинському міському суді Харкова.

Маршрути в Харкові. Павло Дідковський — мешканець Харкова. Як каже обвинувачення, впродовж березня-травня 2023 року він передавав через Телеграм представнику Росії інформацію про ЗСУ, зокрема про місця проживання військових, маршрути техніки, вогневі позиції. Дідковський на суді провину визнав частково. Йому інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 30 квітня о 13:00 у Дзержинському міському суді Харкова.

Про ЗСУ в Ізюмі. Зоя Коваленко — мешканка Ізюма Харківської області. Як каже слідство, впродовж березня-серпня 2023 року жінка повідомляла знайомій у Телеграмі про розташування ЗСУ. Зокрема, де військові жили, переміщували техніку, розташовували позиції. Жінці інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Її затримали й помістили під варту. Суд доручив відповідній службі влаштувати двох неповнолітніх дітей жінки під належний захист.

Засідання призначено на 1 травня о 10:30 у Дзержинському міському суді Харкова.

Шпигунство за колонами ЗСУ. Денис Шульженко — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, він шпигував для Росії за логістикою ЗСУ. Обходив територію міста, знімав на телефон розташування ЗСУ, ключові транспортні комунікації й переміщення колон військових. Чоловіку інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 30 квітня об 11:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Приєднання Миколаївщини до Росії. Антоніна Ішмурат — працівниця ліцею на Миколаївщині. Слідство встановило, що вона працювала на підрозділ інформаційно-психологічних операцій головного управління генштабу ЗС РФ. За вказівкою представника російської воєнної розвідки вона нібито створила й адмініструвала антиукраїнську групу у “ВКонтакте”, де писала про “приєднання” Миколаївщини до РФ. Жінка, кажуть сдідчі,пропонувала українцям не чинити спротив загарбникам і погодитися на захоплення південних регіонів України. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

Засідання призначено на 1 травня о 12:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Розвідування позицій ЗСУ. Іван Баурда — мешканець Одеси. Як каже слідство, він збирав для росіян розвіддані про бойові позиції ЗСУ на території Одеси. На його телефоні виявили електронні карти з “цілями” повітряних ударів ворога по українському узбережжю Чорного моря. Також, твердить слідство, він контактував зі штабом російського “Вагнера” і московським ОМОНом. Баурду звинувачують у держзраді.

Засідання призначено на 30 квітня о 14:00 у Київському районному суді Одеси.

Херсонська залізниця. Валерій Кравченко — колишній працівник Сервісного центру МВС у Херсоні. За даними слідства, під час окупації він влаштувався на підприємство “Херсонська залізниця”, що підпорядковувалося росіянам. На “посаді” заступника начальника налагодив роботу на вокзалі, видавав зарплату в рублях. Чоловік перебуває під вартою, йому інкримінують пособництво державі-агресору.

Засідання призначено на 29 квітня о 10:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Шпигунство. Володимир Семеніхін родом із Одеси, Марія Большакова — з РФ. Вони — подружжя. За даними слідства, їх завербували в Росії та доручили переїхати до Одеси для збору інформації про ЗСУ. Після повномасштабного вторгнення їх “розконсервували”. Вони втерлися в довіру до військового повітряно-ракетних сил і вивідували інформацію. Їх затримали й звинуватили у шпигунстві.

Засідання призначено на 3 травня о 16:00 у Приморському районному суді Одеси.

Апеляція у справі про фото військкомату. Дмитро Таморянський — 26-річний мешканець Херсона. Після переїзду в Одесу, каже слідство, він сфотографував військкомат та будівлю прикордонної частини. Знімки переслав через Телеграм співробітнику ФСБ. На суді чоловік доводив, що не розумів, що його завербував представник РФ. Пояснював, що знайшов у мережі “роботу”, де доручили відзняти військкомат. Його засудили до 12 років позбавлення волі.

Засідання призначено на 2 травня о 15:00 в Одеському апеляційному суді.

“Шахед” по Сумах. Олена Анцибор — росіянка, яка проживала у Сумах за посвідкою. За даними СБУ, вона допомагала росіянам з коригуванням безпілотників Shahed. Зокрема, збирала й передавала через Телеграм інформацію про розташування підрозділів ЗСУ. Також намагалася сформувати мережу “однодумців”. Жінку затримали після чергової атаки безпілотників. Їй інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 29 квітня о 10:30 у Ковпаківському районному суді Сум.

Більше про воєнні злочини та коригування ударів рф по містах України читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 29 квітня - 3 травня

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.