Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

27.05.2024, 12:50

45 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня 45 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Комісар із Криму. Євгеній Сліпченко ― військовий комісар Красноперекопська та Красноперекопського району Республіки Крим. До окупації півострова був військовим комісаром Красноперекопського об’єднаного міського військового комісаріату, а у 2014 році зрадив присязі і перейшов на службу до російських окупантів. Як військовий комісар здійснював примусовий призов кримців на строкову службу до армії РФ. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни. 

Засідання призначене на 28 травня о 14:30 в Дніпровському районному суді Києва (in absentia).

Київський репер. Еміль Лам ― 25-річний репер, виступає під іменем Cloudy Joint. У березні 2024 року Лам опублікував відео, де сказав фрази “Слава Росії” та “Україна має понести втрати”. Ці вислови спричинили скандал у соцмережах. За це Ламі інкримінують виправдовування збройної агресії РФ. 

Засідання призначене на 27 травня о 15:30 у Печерському районному суді міста Києва.

Суд над українськими моряками. Віктор Можелянський — колишній суддя Київського районного суду Сімферополя, який перейшов на службу до окупантів. Він обирав запобіжний захід українським морякам, яких захопили російські військові у нейтральних водах у районі Керченської протоки. Чоловіка обвинувачують у державній зраді. 

Засідання призначене на 29 травня о 16:00 у Подільському районному суді Києва.

Вбивство Решата Аметова. Євген Скрипнік, Олександр Багнюк, Олександр Руденко — учасники “самооборони Криму”. Вони, як стверджує слідство, причетні до вбивства Решата Аметова — він став першою жертвою російської агресії в Україні. У 2014 році чоловік вийшов із дому і більше не повернувся. На відео з камер спостереження видно, як його під час одиночного пікету проти російської окупації Криму на площі Леніна перед будівлею уряду Криму затримують кілька представників “самооборони Криму” — Аметову скручують руки і саджають в автомобіль. За два тижні його знайшли мертвим. На тілі були численні сліди тортур. Обвинувачених судитимуть за скоєння низки тяжких злочинів: позбавлення волі або викрадення людини, зазіхання на територіальну цілісність України, участь у незаконному збройному формуванні. Дії Багнюка та Руденка, які є громадянами України, також кваліфікували як державну зраду. 

Засідання призначено на 27 травня о 15:40 у Солом’янському районному суді Києва (in absentia).

Справа Мураєва. Євгеній Мураєв ― колишній український проросійський політик і власник закритого телеканалу НАШ. Колишній голова політради партії “За життя”, з листопада 2018 — керівник забороненої проросійської партії “Наші”. Народний депутат України VII і VIII скликань. Слідство встановило, що до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він почав активно допомагати Росії у підривній діяльності проти України. Екснардеп створив і поширював на підконтрольному йому телеканалі та YouTube тези російської пропаганди. Він заявляв, що в Україні йде “культурна війна та переслідування інакомислячих”, пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності й курсу України та виконання домовленостей з РФ. Мураєву інкримінують державну зраду. 

Засідання призначене на 28 травня о 9:00 у Шевченківському районному суді міста Києва (in absentia).

Розстріл цивільного в лісі. Олександр Віселков ― російський сержант, який був серед окупантів на Київщині. За наказом командира Муссагалєєва він разом із іншим російським військовим викрав місцевого, який проїжджав на авто через блокпост. Чоловіка вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де довго та жорстоко катували, а потім, кажуть слідчі, за наказом Муссагалєєва розстріляли і покинули тіло. Під час розслідування СБУ отримала свідчення російського полоненого, який підтвердив це. Віселкова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. 

Засідання призначене на 16 лютого о 14:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вбивства у Бучі. Амангельде Бекентаєв, Ербол Абільхаіров і Зафар Собиров — російські військові 64-ої окремої мотострілецької бригади. Слідство вважає, що під час окупації Бучі вони вбили двох цивільних у їхньому будинку. Чоловіків обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. 

Засідання призначено на 29 травня о 09:50 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Підрив будинку з тілами. Максим Краснощоков та Олександр Васильєв ― російські командир і заступник командира роти. Вони керували мотострілецькими підрозділами під час окупації села Перемога в Київській області. Там росіяни силоміць утримували місцевих жителів в одному з приміщень і, як каже слідство, катували їх. СБУ встановила, що обидва особисто допитували людей і намагалися вибити інформацію про військових ЗСУ, правоохоронців та членів тероборони. Зрештою наказали підлеглим розстріляти людей із автоматів прямо на місці тортур і підірвати будівлю з тілами, щоб приховати вчинене. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. 

Засідання призначено на 30 травня о 15:30 у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Закопували в холодну землю. Олександр Борисов, Раян Мадяєв, Максим Сулайндзюга ― солдати 4-ї окремої мотострілецької бригади 35 загальновійськової армії ЗС РФ. За даними обвинувачення, вони катували мешканця села Гавронщина Макарівської ОТГ. Упродовж тижня чоловіка били, погрожували розстрілом, зв’язували руки та ноги мотузкою, роздягали, закопували у холодну землю, не давали їжу й одяг. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 31 травня об 11:00 у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Полювання на дівчат. Магомет Ісаєв ― російський військовий, який брав участь в окупації села Жміївки, що на Київщині. Разом із побратимами він, як йдеться в матеріалах справи, переслідував дівчат, щоб зґвалтувати. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. 

Засідання призначене на 29 травня об 11:00 в Іванківському районному суді Київської області (in absentia).

Побиття цивільного. Алєксєй Носков — командир відділення 83-ої окремої гвардійської десантно-штурмової бригади армії РФ. Слідство встановило, що у березні 2022-го Носков разом з іншими військовими РФ приїхали до приватного будинку в селі Козаровичі Вишгородського району, де обшукали помешкання цивільного та знайшли бінокль. Росіяни звинуватили його в тому, що він коригувальник. Чоловіка били, зламали йому грудну клітку і ребра, покалічили ніс і щелепу. Носкова обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. 

Засідання призначене на 29 травня о 15:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 27 - 31 травня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.