Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.06.2024, 07:47

56 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня 56 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

ППО Одещини. Олег Мінаєв, як вважає слідство, надсилав відео і скриншоти з мітками геолокації та координатами розташування ППО в Одеській області й інформацію про пуск і проліт ракет із систем ППО. За це його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 18 червня о 13:20 у Печерському районному суді Києва.

Чиновник Верховного Суду України. Ігор Анташкевич до 2024 року був начальником відділу мобілізаційної роботи Верховного Суду України. Це структура, яку в рамках судової реформи замінили на однойменний Верховний Суд, та через законодавчі казуси не змогли ліквідувати. Як каже слідство, у спілкуванні з колегами Анташкевич заперечував суверенітет України, пропонував “віддати” Росії південні регіони та Харківську область. Також він нібито героїзував бійців “Вагнера” та підтримував захоплення Львова й північних областей. Анташкевичу інкримінують виправдання збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 18  червня об 13:30 у Дарницькому районному суді Києва.

Мінні поля та пошук HIMARS. Ростислав Цуканов — колишній прокурор Київської місцевої прокуратури № 6. Він не пройшов атестацію в прокуратурі, відтак отримав посвідчення адвоката. Слідство встановило, що чоловік намагався отримати мапи українських мінних полів на Київщині, Чернігівщині та східних областях, розвідував можливі бойові позиції HIMARS та склади з боєприпасами і паливом для ЗСУ. Цуканова затримали. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 20 червня о 16:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Керівник балаклійського підприємства. Анатолій Дерев’янко з села Вербівка Балаклійської громади. Слідство встановило, що він став керівником Балаклійського хлібоприймального підприємства під час російської окупації. Захист Деревʼянка переконаний, що він, попри все, дбав про колектив і беріг майно. Чоловіка обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначено на 18 червня о 13:00 у Комінтернівському районному суді Харкова.

Допомога з російськими ешелонами. Євгеній Кулик, Володимир Скубашевський, Олексій Григор’єв — колишні посадовці Укрзалізниці, які, як каже слідство, допомагали перекидати російські військові ешелони в Україну. Після звільнення Харківщини один із них втік до РФ, решта вирішили залягти на дно в регіоні. Їх затримала СБУ. Всіх трьох обвинувачують у пособництві державі-агресорці.

Засідання призначено на 17 червня о 9:00 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Тридцять тисяч за блокпости. Слідство вважає, що Андрій Соловйов передавав інформацію росіянам, нібито сам запропонував робити це за гроші. Зокрема, повідомляв дані про розташування блокпостів на Сумщині і про те, скільки на них військових. За це нібито отримав 30 тисяч гривень. Чоловіка затримали і обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 20 червня о 13:30 у Глухівському міськрайонному суді Сумської області.

Списки тероборони Сум. Володимир Артюх колись був головою держархіву Сумської області, балотувався до міської ради від партії “За майбутнє”. Станом на 2022 рік був почесним головою обласної Спілки ветеранів Афганістану. СБУ затримала його під час спроби передати списки тероборонівців росіянам, які планували викрадати, катувати та вбивати цих людей. Артюха обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 19 червня о 9:30 у Зарічному районному суді Сум.

Коментарі для “Єдіной Росіі”. Ірина Волкова — мешканка Херсона. За даними слідства, упродовж червня-липня 2023 року жінка писала в коментарях Telegram-каналу діяча “Єдіной Россіі” про переміщення ЗСУ. Також висловлювалася проти української влади та за приєднання до РФ. Волкову взяли під варту, їй інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 18 червня об 11:30 у Херсонському міському суді.

Діджей з Херсонщини. Олександр Кучерук із Херсонської області був діджеєм. Під час окупації, каже слідство, проводив заходи для росіян, а також повідомляв про базування та переміщення українських військ. Його затримали разом із батьком при спробі виїзду з країни. Кучерук-старший уже отримав вирок за колабораціонізм, адже очолив департамент сільського господарства в окупаційній адміністрації Херсонської області. Кучерука обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 20 червня о 15:10 у Херсонському міському суді.

Протоієрей. Борис Бродовський — протоієрей Черкаської єпархії УПЦ (МП). Як встановило слідство, на своїй сторінці у Facebook він героїзував російських окупантів та заперечував їхні воєнні злочини в Україні. Також поширював прокремлівські наративи з дискредитації українських захисників. Зокрема, звинувачував ЗСУ у підготовці воєнних провокацій в Одесі та називав “Азов” нацистами. Бродовському інкримінують виправдовування збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 19 червня о 10:00 у Придніпровському районному суді Черкас.

Скупчення військових. Дмитро Романченко після повномасштабного вторгнення РФ переїхав на Кіровоградщину з Торецька Донецької області. Як каже обвинувачення, він за гроші передавав росіянам інформацію про розташування ЗСУ. Чоловік перебуває під вартою, йому інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 19 червня о 14:00 у Ленінському районному суді Кропивницького.

“Війну просто так ніхто не починає”. Гліб Ляшенко — блогер і політкоментатор, який поширював у Facebook антиукраїнську пропаганду та схвалював агресію Росії проти України. На своїй сторінці він писав: “Вісім років Росія молила Україну змінити курс. Україна 8 років відмовлялась. І ось результат”. Він вийшов із СІЗО під заставу 3 мільйони гривень, а його матір писала листи Зеленському з вимогою звільнити сина. Ляшенка обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 21 червня о 10:00 у Сихівському районному суді Львова.

“Львівська народна республіка”. Андрій Івасенко у 2014 році створив у російській соцмережі “ВКонтакте” спільноту “Львівська народна республіка” і “За союз з Новоросією! Зупиніть АТО!”, на які підписалися понад 10 тисяч користувачів. Також він адміністрував групи “ПМОН Беркут — помощь Беркуту и ВВ. Футболки” і “Антимайдан”. Ці групи він вів із фейкового акаунта “Александр Якимов”, зареєстрований на український номер телефону, який у нього вилучили під час слідства. У групі “Львівська народна республіка” Івасенко використовував для поширення антиукраїнські пропагандистські матеріали на кшталт “Бий бандер, рятуй країну” чи “Вставай, Україно, іде Тягнибок, всі раси понищить і буде все ок”. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 20 червня об 11:00 у Франківському районному суді Львова.

Коригування по Чорноморській косі. Олександр Помикалов, В’ячеслав Амбросов, Дмитро Земляков, Ірина Землякова — мешканці Миколаївщини. За даними слідства, вони інформували представників Росії про розташування ЗСУ на Чорноморській косі. Справа порушена за статтею про держзраду та поширення інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначено на 19 червня о 13:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Повідомлення про військових. Анастасія Мілєва — мешканка Миколаєва. За даними слідства, у лютому 2023 року жінка повідомила співрозмовнику у Telegram про розміщення українських військових на території держустанови у селі Коблеве. Ще в одному повідомленні вона переслала скриншот, де позначила місце перебування ЗСУ. Жінці інкримінують несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ.

Засідання відбудеться 17 червня о 15:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

“Помилкові координати”. Дмитро Коноваленко — мешканець Миколаєва. Як каже слідство, через Telegram повідомляв про переміщення техніки та військових ЗСУ. Чоловік натомість переконує, що надсилав помилкові координати, аби заплутати росіян. Його звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначено на 19 червня о 13:30 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Шпигунство. Володимир Семеніхіна родом із Одеси, Марія Большакова — з РФ. Вони — подружжя. За даними слідства, їх завербували в Росії та доручили переїхати до Одеси. Після повномасштабного вторгнення їх “розконсервували” для збору інформації про ЗСУ. Вони втерлися в довіру до військового повітряно-ракетних сил і вивідували інформацію. Їх затримали й звинуватили у шпигунстві.

Засідання призначене на 17 червня о 15:30 у Приморському районному суді Одеси.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 17 - 21 червня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.