Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.10.2024, 07:59

72 справи щодо війни, за якими радимо стежити протягом тижня 72 справи щодо війни, за якими радимо стежити протягом тижня

Київщина

“Гдє больнічка воєнних, знаєш?” Іван Каптель — громадянин РФ, який жив у прикордонному селищі на Чернігівщині та займався пасажирськими перевезеннями. СБУ встановила, що Каптеля завербували російські спецслужби, коли він їздив у Росію до родичів. Він нібито передавав росіянам у месенджерах інформацію про розташування ЗСУ. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ. Справа № 750/2679/23.

Засідання призначено на 17 жовтня о 14:30 в Оболонському районному суді Києва.

Мінні поля та пошук HIMARS. Ростислав Цуканов — колишній прокурор Київської місцевої прокуратури №6. Він не пройшов атестацію в прокуратурі, відтак отримав посвідчення адвоката. Слідство встановило, що чоловік намагався отримати мапи українських мінних полів на Київщині, Чернігівщині та східних областях, розвідував можливі бойові позиції HIMARS та склади з боєприпасами і паливом для ЗСУ. Цуканова затримали. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 760/7541/24.

Засідання призначено на 16 жовтня о 13:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Провокації в комендантську годину. Віталій Бяльський — мешканець Києва. Як каже слідство, він ходив містом під час комендантської години і провокував конфлікти з військовими та правоохоронцями. Все стрімив у соцмережах. Так він підігравав російським пропагандистам у розхитуванні суспільних настроїв в Україні та видавав розташування блокпостів. Його обвинувачують у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ. Справа № 758/2964/24.

Засідання призначено на 14 жовтня о 14:30 в Оболонському районному суді Києва.

“Сябри Волині” та Ленінська комуністична спілка. Михайло й Олександр Кононовичі — брати з Луцька, активні учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Вони розповсюджували інформацію про “фашизм” в Україні, особливо на Волині. Їздили в “ЛНР” роздавати дітям “гуманітарку” та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що “саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі”. СБУ встановила, що вони тісно співпрацюють зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та “створення інформаційної картинки”. Олександр Кононович є керівником Волинської обласної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, волинського осередку “Антифашистського комітету України”, білоруської общини “Сябри Волині”. Михайло теж причетний до “Сябрів Волині”, керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України, молодіжною ГО “Авангард”. Їх обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. Справа № 760/7138/22.

Засідання призначено на 17 жовтня о 13:00 у Солом’янському районному суді міста Києва.

Керівник Харківської СБУ. Роман Дудін — колишній голова Управління СБУ в Харківській області. У 2022 році Володимир Зеленський звільнив Дудіна і сказав, що той “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе”. СБУ повідомила йому про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби без поважних причин. Він провину не визнає. Справа № 953/5843/23.

Засідання призначено на 15 жовтня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Ще 17 справ з Києва та області — на сайті: кримські судді, справа українських моряків у Керченській протоці, призов у Криму, архімандрит Лаври, давня справа Тимофія Нагорного, блогер — політичний експерт з каналів Медведчука, вбивства, грабунок і згвалтування в окупації в 2022 році.

Сумщина

Коригування артилерії. Слідство вважає, що Андрій Полулях під час окупації Охтирського району допомагав росіянам: супроводжував колону військової техніки, допомагав коригувати артилерію, повідомляв про розташування підрозділів ЗСУ. Чоловік перебуває під вартою. Його обвинувачують у держзраді. Справа № 588/1043/22.

Засідання призначено на 15 жовтня о 13:00 в Охтирському міськрайонному суді Сумської області.

Списки тероборони Сум. Володимир Артюх колись був головою держархіву Сумської області, балотувався до міської ради від партії “За майбутнє”. Станом на 2022 рік був почесним головою обласної Спілки ветеранів Афганістану. СБУ затримала його під час спроби передати списки тероборонівців росіянам, які планували викрадати, катувати та вбивати цих людей. Артюха обвинувачують у державній зраді. Справа №591/3267/22.

Засідання призначено на 14 жовтня о 13:10 у Зарічному районному суді Сум.

Ще дві справи з Сумщини — на сайті: мародерство та співпраця з окупантами в 2022.

Харківщина

Допомога росіянам. Михайло Чигринов із Вовчанська. Слідство встановило, що він із перших днів вторгнення допомагав росіянам паливо-мастильними матеріалами, житлом і продуктами. Чигринов допомагав їм орієнтуватися на місцевості та показав дороги, відомі лише тутешнім, намагався придушити опір місцевих. Він нібито “зливав” дані людей, які допомагали ЗСУ. Прокуратура встановила, що він організував розграбування військової частини Нацгвардії, складів “Вовчанського м’ясокомбінату”, приміщень цукрового заводу у селищі Білий Колодязь Чугуївського району. Йому інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 953/1172/23.

Засідання призначено на 16 жовтня об 11:00 у Київському районному суді Харкова.

Переобладнання лікарень. Ігор Капленко ― колишній депутат Куп’янської районної ради. У 2022 році під час окупації, каже слідство, наказав переобладнати українські лікарні під військові госпіталі російських окупантів. Був “керівником відділу охорони здоров’я військово-цивільної адміністрації Куп‘янського району РФ”. У 2023 році СБУ затримала Капленка. Під час оголошення підозри повністю визнав свою провину. Його обвинувачують у колабораційній діяльності. Справа № 646/2068/23.

Засідання призначено на 15 жовтня о 09:30 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Ще п’ять справ з Харківщини — на сайті: росіяни-грабіжники, які зробили селфі, начальник окупаційної поліції, спроба окупантів “купити” неповнолітню та завербовані пенсіонери МВС.

Чернігівська область

Керівник підрозділу “Укрзалізниця”. Віктор Якунін ― екскерівник підрозділу “Укрзалізниці”. Прокуратура вважає, що він за вказівками збирав і передавав росіянам інформацію щодо розташування обʼєктів критичної інфраструктури. Чоловіка затримали у лютому 2023 року. Його обвинувачують у державній зраді. Справа № 748/1326/23.

Засідання призначено на 18 жовтня о 11:30 у Новозаводському районному суді міста Чернігова.

Ще дві справи з Чернігівщини — на сайті: розстріл трьох братів та ще один залізничник.

Дніпропетровщина

Депутат із Куп’янська. Олександр Радченко ― засновник і генеральний директор Куп’янського молочноконсервного комбінату. За часів президентства Ющенка очолював місцеву РДА, згодом безуспішно балотувався до Харківської облради від “Батьківщини”. У 2022 році став депутатом Куп’янської райради від “Слуги народу”. Під час окупації, каже слідство, співпрацював з росіянами: перереєстрував підприємство у “податковій” окупантів, відкрив рахунки в російському банку, відвантажував продукцію до окупованої Луганщини. У жовтні 2022 року його затримала СБУ. Радченку інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 183/258/23.

Засідання призначене на 15 жовтня о 15:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Розголошення держтаємниці. Сергій Гайдаш у 2022 році був начальником відділу розвідки штабу Регіонального управління Сил територіальної оборони “Схід”. За посадою він мав узагальнювати військово-розвідувальну інформацію, яка надходить захищеними каналами зв`язку з оперативно-тактичних угруповань, та передавати керівництву. Однак це робили його підлеглі і надсилали зведення йому в Signal. Водночас посадові інструкції забороняють поширювати інформацію з грифом держтаємниці через соцмережі. У матеріалах справи згадується, що один із військових передав інформацію представникам РФ. Гайдашу інкримінують розголошення держтаємниці. Справа № 201/11642/23.

Засідання призначене на 14 жовтня о 14:00 у Красногвардійському районному суді Дніпра.

Ще чотири справи з Дніпропетровщини — на сайті: дві щодо здачі позицій ЗСУ та одна щодо херсонського депутата, що звільнив затриманого російського військового.

Житомирщина

Наведення на нагородження військових. Ганна Іващенко жила у Добропільському районі Донецької області. За версією слідства, впродовж листопада — грудня 2023 року жінка передавала російській розвідці інформацію про дислокацію ЗСУ, зокрема координати блокпостів, розташування українських військових і техніки у Добропіллі. В одному з повідомлень писала про ЗСУ на території пожежної частини, у відділку поліції, де нагороджували відзнаками. Крім цього, повідомила про ППО західного виробництва й просила про масований удар по ньому. Жінку звинувачують у держзраді. Справа № 279/4273/24.

Засідання призначене на 17 жовтня об 11:30 у Богунському районному суді Житомира.

Ще одна справа з Житомирщини — на сайті: щодо працівниці колонії.

Запоріжжя

Блогерка. Крістіна Ножкіна — блогерка з Запоріжжя. За даними слідства, вона заперечувала воєнні злочини Росії. Наприклад, говорила, що вбивства у Бучі були “вкидом”, щоб зірвати домовленості у Стамбулі. Заявила, що Києву було набагато вигідніше підірвати Каховську ГЕС, ніж росіянам. Наразі її сторінку в соцмережі видалили, вона записала вибачення перед Україною. Жінку обвинувачують у виправдовуванні російської агресії. Справа № 333/8198/23.

Засідання призначене на 15 жовтня о 15:00 у Комунарському районному суді Запоріжжя.

Заклик підняти прапор РФ. Анатолій Совгир — мешканець Запорізької області. Як каже СБУ, в “Однокласниках” він поширював дописи із закликом до захоплення області Росією, агітував встановлювати російський прапор на держустановах. Також схвалював війну, яку називав “спецоперацією”, дискредитував українську владу та ЗСУ. У нього вдома знайшли символіку Партії Шарія. Його звинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ. Справа № 314/3947/24.

Засідання призначене на 14 жовтня о 14:00 у Вільнянському районному суді Запорізької області.

Ще п’ять справ із Запоріжжя — на сайті: викрадення авто в окупації, перехід на службу до росіян, депортація, примус рити окопи для ворога та інформатор з паспортом УРСР.

Львівщина

Соратниця Медведчука. Інна Іваночко — очільниця Львівської облорганізації ОПЗЖ та громадського руху Медведчука “Український вибір — право народу” у регіоні. Іваночко обвинувачують в антиукраїнській діяльності та просуванні ідеї федералізації України. Прокуратура встановила, що вона організовувала конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надати особливий економічний і культурний статус Галичині, від’єднати її і дати автономію. В інтерв’ю російським медіа жінка як “політична експертка” поширювала вигадки пропаганди про русофобію, фашизм, нацизм та бази НАТО в Україні. Її обвинувачують у держзраді. Справа № 461/1308/23.

Засідання призначене на 17 жовтня об 11:00 у Галицькому районному суді Львова.

Миколаївщина

Працівниця станції переливання крові. Ірина Мазур працювала реєстраторкою медичного відділу станції переливання крові у Миколаєві. За даними обвинувачення, у березні 2022 року мешканець Херсона, який перейшов на бік РФ, залучив її до агентурної мережі задля підривної діяльності проти України. Жінка мала збирати розвідувальну інформацію. Завдяки посаді вона отримала доступ до списку військових одного з підрозділів і сфотографувала його, щоб передати росіянам. Мазур інкримінують замах на держзраду. Справа № 487/3600/22.

Засідання призначене на 17 жовтня о 13:30 у Заводському районному суді Миколаєва.

Блокпост на “Нібулоні”. Олександр Абрамов працював на розвезенні питної води у Миколаєві. Як встановило слідство, через проросійські погляди він погодився на пропозицію росіянина інформувати про ЗСУ на території міста. У січні 2024 року він написав співрозмовнику адресу військового шпиталю, повз який проїжджав, і припустив, що там могли бути військові. На питання про блокпости згадав, що бачив один на території порту суднобудівного заводу, який викупило підприємство “Нібулон”. Він прикріпив кілька посилань з локаціями на Google maps та сказав, що там також може бути ремонтна база. Абрамову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Справа № 487/4512/24.

Засідання призначене на 16 жовтня о 13:30 у Заводському районному суді Миколаєва.

Одещина

Направлення на МСЕК. Раїса Костенко працювала завідувачкою одеської амбулаторії № 3 Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3. За версією слідства, у змові з Василем Маргітичем, сімейним лікарем центру, і медсестрою Тетяною Александровою жінка за гроші підробляла направлення на МСЕК. Висновки такої комісії дають можливість оформити інвалідність. Обвинуваченим інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ та підробку документів. Справа № 947/22312/24.

Засідання призначене на 16 жовтня о 14:00 у Київському районному суді Одеси.

Чиновник при окупантах. Олександр Ліберт працював керівником середньої ланки у Басейновому управлінні водних ресурсів нижнього Дніпра, що в Херсоні. Під час окупації міста, каже слідство, став “заступником” директора цієї ж структури, яку росіяни підпорядкували собі. На “посаді” організовував робочий процес, повідомляв співробітникам про те, що треба працевлаштуватися до окупантів. Чоловіку інкримінують колабораціонізм. Справа № 521/8300/23. Засідання призначене на 14 жовтня о 15:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Ще чотири справи з Одещини — на сайті: здача ветеранів АТО в Херсонській області та флорист, що планував очолити “Одеську республіку”.

Херсонська область

“Охорона здоров’я” окупантів. Світлана Межерицька — депутатка Херсонської обласної ради, яка до грудня 2022 року очолювала Управління охорони здоров’я міськради. Після захоплення Херсона росіянами, каже слідство, Межерицька стала начальницею “управління” охорони здоров’я окупаційної адміністрації. На посаді вона використовувала псевдоніми. Межерицька стверджує, що не працювала на росіян, проте не може пояснити свій підпис на документах. Справа № 766/8419/24.

Засідання призначене на 15 жовтня о 14:00 у Херсонському міському суді.

Вивезення дітейу Крим. Інеса Чамлай — колишня заступниця директора Херсонської обласної екстреної меддопомоги. За даними слідства, під час окупації жінка співпрацювала з росіянами і розпорядилася передати окупантам 24 автомобілі “швидкої”. Ними росіяни вивозили дітей із Херсонщини у Крим і Росію, евакуювали поранених російських військових. Жінку затримали під час спроби виїхати з України в Європу. Їй інкримінують пособництво державі-агресору. Справа № 766/4568/24.

Засідання призначене на 17 жовтня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Ще дев’ять справ з Херсонщини — на сайті: пособництво росіянам, воєнні злочини, заготівля дров для окупантів, масований обстріл Херсона, катування та робота у виправній колонії.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 14-18 жовтня.

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.