Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

24.06.2024, 11:27

74 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня 74 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Полонений росіянин. Микола Карташев — російський військовий, якого взяли в полон на Харківщині. Він служив у 76-ій десантно-штурмовій дивізії Південого військового округу РФ. Слідство вважає, що у 2022 році він розстріляв охоронця супермаркета в Бучі. Російські медіа пишуть, що після того чоловік дезертирував, його затримали в Росії, винесли рік умовного терміну й знову відправили на фронт. Карташева взяли в полон, обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 24 червня о 14:30 в Ірпінському міському суді Київської області.

Паша “Мерседес”. Митрополит Павло (Петро Лебідь) ― намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ. Був депутатом Київради від Партії регіонів, виступав проти автокефалії ПЦУ, підтримував розгін Євромайдану, говорив про неподільність України та РФ, погрожував журналістам. У 2023 році суд помістив його під домашній арешт на два місяці, а згодом випустив під заставу у понад 33 млн грн. Його обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Засідання призначене на 25 червня о 10:30 у Печерському районному суді міста Києва.

Полковник харківської СБУ. Юрій Рябуха — колишній заступник голови управління СБУ в Харківській області. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого він керував Інститутом підготовки юридичних кадрів для СБУ. Як каже слідство, Рябуха готував інститут до “здачі”, вчасно не вивіз майно та співробітників, схиляв курсантів не чинити спротив росіянам і співпрацювати з ними. Очільник СБУ Василь Малюк розповідав, що на телефоні Рябухи гімн Росії був мелодією будильника. Його обвинувачують у державній зраді. 

Засідання призначене на 24 червня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Передача інформації Китаю. Сюй Мінмін та Гао Сінмін — громадяни Китаю, які жили в Києві. Слідство вважає, що вони збирали інформацію про українську зброю для передачі в Китай. Їх затримали й обвинувачують у шпигунстві.

Засідання призначене на 24 червня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Колабораціонізм на Київщині. Роман Прокопець жив у селі у Вишгородському районі Київщини. За даними слідства, у березні 2022 року він передавав окупантам їжу, а також незаконно придбав та зберігав мисливську зброю і запал дистанційного керування для вибухівки. Чоловіка взяли під варту. Провину заперечує, а свідки з-поміж місцевих розповідають, що під час окупації він допомагав односельцям з їжею та евакуацією. Люди підтвердили, що лишили йому ключі від будинків, аби він за ними наглядав. Також розповіли, що надали доступ до місць, де зберігалася зброя, та дозволили її забрати, якщо буде загроза, що окупанти знайдуть сховок. Чоловіку інкримінують незаконне поводження зі зброєю та колабораціонізм.

Засідання призначене на 26 червня о 14:00 у Вишгородському районному суді Київської області.

Співпраця з росіянами. Володимир Узбек, Стефан Слабинський, Андрій Олифієць — жителі Михайлівки-Рубежівки (Київщина). Наразі вони перебувають під вартою. Правоохоронці встановили: чоловіки передавали награбоване окупантам, допомагали прокладати маршрути в обхід позицій ЗСУ, били місцевих, які не погоджувалися співпрацювати з росіянами. Зокрема, за версією слідства, вони викрали автомобілі Toyota Rav-4 і Jaguar. Обвинувачені свою вину на суді заперечують. Адвокат одного з них звернувся із заявою до ЄСПЛ про те, що його клієнта нібито тривають під вартою незаконно. Всіх трьох обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 25 червня о 15:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

Продаж зерна. Дмитро Кабанець — аграрій із Куп’янського району Харківської області. Під час окупації, стверджує слідство, він співпрацював із окупаційною військовою адміністрацією. На підставі “патенту” від росіян продавав зерно та платив відсотки в окупаційний бюджет. Чоловіку інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 27 червня об 11:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Сприяння “виборам”. Валерій Кучугура — мешканець Куп’янського району Харківської області. За даними слідства, під час окупації у червні 2022 року він став головним спеціалістом сектора внутрішньої політики Шевченківського територіального управління окупаційної адміністрації. Займався організацією “виборів” та роздачею пропагандистських газет. Його звинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 25 червня о 14:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

З ‘‘ДНР’’ у полон. Юрій Борисов — мешканець Донеччини. З 2014 року він служив у підрозділах “ДНР” на посадах комірника, водія тягача гармати, завідувача складу. У травні 2023 року у складі підрозділу прибув на штурмові позиції у Донецькій області, але того ж дня здався в полон. Борисов уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Проте суд її відхилив. Йому інкримінують участь у терористичній організації та держзраду.

Засідання призначене на 25 червня о 13:00 у Красноармійському міськрайонному суді Донецької області.

Підтримка “денацифікації”. Петро Гущин — житель Слов’янська. Як встановило слідство, з травня по червень 2022 року він поширював в “Однокласниках” проросійські дописи, зокрема про денацифікацію та бандерівців, які бомблять Донбас. Також він підтримував пости з закликами завдати ракетних ударів по Києву. Гущину, який перебуває в ізоляторі, інкримінують виправдовування збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 27 червня об 11:30 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Працівниця залізниці. Тетяна Лисянська — мешканка міста Нью-Йорк Донецької області, яка працювала на залізничній станції Краматорська. Як каже слідство, через прихильність до “ДНР” жінка передавала голосовими повідомленнями через Telegram інформацію про переміщення ЗСУ. Її взяли під варту. Лисянську звинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 27 червня о 10:00 у Дзержинському міському суді Донецької області.

Блогерка. Крістіна Ножкіна — 23-річна блогерка із Запоріжжя. За даними слідства, вона заперечувала воєнні злочини Росії. Наприклад, говорила, що вбивства у Бучі були “вкидом”, щоб зірвати домовленості у Стамбулі. Заявила, що Києву було набагато вигідніше підірвати Каховську ГЕС, ніж росіянам. Наразі її сторінку в соцмережі видалено, вона записала вибачення перед Україною. Жінку обвинувачують у виправдовуванні російської агресії.

Засідання призначене на 26 червня об 11:30 у Комунарському районному суді Запоріжжя.

Пропозиція полону. Віктор Кочура — фермер із села Бабенкове на Харківщини. За даними слідства, під час окупації села він їздив до сім’ї українського військового та пропонував добровільно здатися у полон. А патріотичних односельців здав після конфлікту під час отримання гуманітарної допомоги. Росіяни цих людей били та катували. Обвинувачений провину заперечує, каже, що його обмовили односельці. Віктора обвинувачують у пособництві державі-агресорці.

Засідання призначене на 25 червня о 13:00 у Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Пенсіонерка і чат-боти. Ірина Колеснік ― 65-річна мешканка Миколаєва. Слідство вважає, що вона неодноразово передавала росіянам дані для корегування ударів по місту через чат-боти. Також у соцмережах вона поширювала пости про виправдання дій РФ, підтримку Путіна і ностальгію за СРСР. Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 25 червня о 13:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Листівки з пропагандою. Олександр Приймак — мешканець Одеси. У квітні 2023 року його затримала поліція під час комендантської години. Чоловік вночі розклеював листівки про те, що Зеленський — “жидофашист”, з образами ЗСУ та славінням Ісуса Христа. Крім цього, подібне чоловік постив і в Instagram. Його звинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ.

Судове засідання призначене на 26 червня об 11:00 у Київському районному суді Одеси.

Розвідування позицій ЗСУ. Іван Баурда — мешканець Одеси. Як каже слідство, він збирав для росіян розвіддані про бойові позиції ЗСУ на території Одеси. На його телефоні виявили електронні карти з “цілями” повітряних ударів ворога по українському узбережжю Чорного моря. Також, твердить слідство, він контактував зі штабом “Вагнера” і московським ОМОНом. Баурду звинувачують у держзраді.

Засідання призначене на 26 червня о 13:00 у Київському районному суді Одеси.

Патрульний в окупантів. Сергій Тарасов — мешканець Херсона. Під час окупації міста він став патрульним. Йому інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 24 червня о 10:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Військова й лівий берег Херсонщини. Анжела Федосєєва з Дніпропетровської області була операторкою-розвідницею у ЗСУ. За даними слідства, у червні 2023 року вона почала спілкуватися в Telegram з представником збройних сил РФ і погодилася передавати йому дані про переміщення ЗСУ. Зокрема, повідомила про підготовку операції на лівому березі Дніпра в районі Піщанівки Херсонської області. За її наведенням обстріляли українських військових — шестеро загинули, 20 отримали поранення. Федосєєвій інкримінують держзраду.

Засідання призначене на 24 червня о 10:30 у Херсонському міському суді.

Вивезення дітей у Крим. Микола Джиганський — власник херсонського автопідприємства. За даними СБУ, під час окупації міста він надавав росіянам транспорт, брав участь у вивезенні дітей із Херсона у Крим. Чоловіка затримали під час спроби виїзду до Молдови.

Засідання призначене на 25 червня о 10:00 у Херсонському міському суді.

Начальник охорони заводу. Василь Окунєв очолював охорону херсонського “Механічного заводу”. Під час окупації, каже слідство, перейшов на бік росіян, агітував робітників працювати на них. Пропонував виходити на роботу, коли на заводі пропагандисти знімали відеосюжет. Також слідство встановило, що він викрав із заводу обладнання. Окунєву інкримінують пособництво державі-агресорці.

Засідання призначене на 25 червня о 13:00 у Херсонському міському суді.

Кухар колонії. Ігор Жосан працював із 1999 по 2022 рік начальником їдальні Північної виправної колонії № 90, що в Херсоні. Під час окупації продовжив роботу. Як пояснив у суді, з 2016-го був вільнонайманим працівником, а з 45 років мав право не носити форму. Чоловік стверджував, що не підписував з окупантами трудових договорів та не отримував від них ніякого звання, лише зарплату в рублях, організовував харчування в’язнів. Посвідчення з його фото у формі російського зразка пояснив фотошопом. Жосану інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 25 червня о 14:05 у Херсонському міському суді.

Очільниця “Херсонтеплоенерго”. Олена Дзекан-Полякова очолювала КП “Херсонтеплоенерго”. Вона продовжила працювати на підприємстві як під час окупації, так і певний час після звільнення міста. “Херсонтеплоенерего” також фігурує у кримінальному провадженні щодо розкрадання 8 млн грн профспілкових внесків під час окупації. Жінці інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 26 червня о 10:00 у Херсонському міському суді.

Митрополит Черкаський і Канівський. Денис Снігірьов у 2020 році став архієпископом Черкаським і Канівським від РПЦ в Україні. Заявляв, що ця церква найбільш незалежна у світі, виступав проти створення ПЦУ. Наступного року став митрополитом, а у 2022-му — професором Київської духовної академії. Під його керівництвом на сайтах єпархії публікували матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, що прославляли ідеї рашизму, під час обшуку в чоловіка знайшли роздруківки цитат Путіна. Снігірьова обвинувачують у виправданні збройної агресії РФ проти України.

Засідання призначене на 27 червня об 11:00 у Соснівському районному суді Черкас.

Ухилення від мобілізації. Ігор Ткачук — мешканець Чернівецької області. Як каже слідство, він допомагав чоловікам призовного віку незаконно перетинати кордон. Чоловіку інкримінують перешкоджання діяльності ЗСУ.

Засідання призначене на 24 червня о 14:00 у Шевченківському районному суді Чернівців.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 24 - 28 червня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.