Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.07.2022, 10:03

​Богдан Моніч: "Світ має знати про жорстокість російських воєнних стосовно цивільних громадян" ​Богдан Моніч:

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у конференції: “Особливості підходів орієнтованих на потерпілого в судових процесах пов‘язаних із воєнними злочинами".

Відеоконференцію було організовано Проєктом ЄС "Право-Justice" з метою аналізу особливостей підходів, орієнтованих на потерпілого, як в судових процесах, так і під час проведення інтерв'ю, а також розгляду правового статусу жертв під час судових процесів, пов'язаних з воєнними злочинами, а головно – застосування принципу "не нашкодь".

Звертаючись до учасників конференції, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що справи, які пов'язані з воєнними злочинами, котрі вчиняють в Україні російські воєнні, тільки починають надходити в наші суди.

"Вже є перші вироки й суспільство про них знає, бо ми орієнтуємо суддів на максимальну відкритість таких справ, які називаємо – справи з маркером війна. Зазначу, що всі справи про воєнні злочини, вчинені російськими військовими, вирізняються як особливою жорстокістю стосовно цивільних громадян, так і бездумністю, з огляду на їх вчинення. Тому зрозуміло, що при їх розгляді апріорі не може бути безстороннього слухання, позаяк злочини здійснюються проти абсолютно невинуватих цивільних громадян, їх рідних і близьких, а що найжахливіше – проти дітей", - наголосив Богдан Моніч.

Він також звернув увагу учасників, що в Україні не було судової практики щодо справ по воєнних злочинах і зараз всі суди – від місцевих до Верховного Суду працюють над її формуванням з тим, аби в майбутньому вона лягла в основу слухань вже міжнародного трибуналу, над створенням якого працюють правники цивілізованого світу.

Щодо цифр, які свідчать про кількість воєнних злочинів, а їх озвучив представник прокуратури Юрій Білоусов, то станом на 29 липня 2022 року з початку збройної агресії росії проти України, вже зареєстровано майже 25 тисяч воєнних злочинів, 135 осіб є підозрюваними у їх скоєнні, 11 справ знаходяться у судах, винесено 6 вироків і це тільки початок.

У підсумку конференції учасники зійшлися на тому, що українське законодавство щодо справ про воєнні злочини має напрацювати дієві механізми захисту потерпілих з тим, щоб убезпечити їх від повторних морально-психологічних травм і загалом працювати над впровадженням свідко-орієнтованого підходу в судочинстві.

Пресслужба РСУ