Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.05.2023, 09:20

​"Оптимізації судів – це ефективність задля найкращих результатів з мінімальними витратами ресурсів" - Богдан Моніч ​

Основним критерієм оптимізації роботи судів є ефективність, про це сказав Голова Ради суддів України Богдан Моніч під час засідання круглого столу: "Оптимізація місцевих загальних судів: критерії та методологія на прикладі Львівської області", організованого за підтримки Проєкту ЄС "Право-Justice".

У заході також взяли участь Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, тимчасовий виконувач обов’язків Служби судової охорони, полковник Служби Віктор Мороз, Голова Робочої групи з реорганізації судів Павло Павліш, головна міжнародна експертка з питань правосуддя Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галант, а також керівництво територіальних управлінь ДСА України та ССО.

Богдан Моніч звернув увагу присутніх на те, що питання оптимізації мережі місцевих загальних судів підіймається щонайменше впродовж останніх чотирьох з'їздів суддів.

"Я можу пригадати останні чотири з’їзди, коли нагальним було питання нерівномірності навантаження на суддю. Ми маємо ситуації коли один суддя розглядає за рік 400 справ, а інший 4 тисячі. Не можна назвати це нормальним. На яких процесах це відображається? А це відображається в першу чергу і на довірі до суду. Ну яка може бути довіра, коли суддя має за рік має розглянути чотири тисячі справ? Про які розумні строки можна говорити? Яка може бути довіра до суду, коли людина приходить до суду і дізнається, що перше засідання по справі можливо буде призначено через пів року" - підкреслив очільник органу суддівського самоврядування.

Звертаючись до учасників засідання він зазначив, що робота над оптимізацією мережі місцевих загальних судів розпочалася в мирний час й основними мотивами для розв'язання проблем були – вирівнювання навантаження на суди і суддів та оптимізація державного бюджету на утримання судів. Він наголосив, що вже пророблена величезна підготовча робота, є мапи судів, було реорганізовано апеляційні суди, ліквідовано деякі адміністративні й судова гілка влади вже самостійно дійшла до того, що змушена шукати шляхи оптимізації. А що таке оптимізація? Оптимізація – це поліпшення чогось або покращення роботи певної системи.

"Оптимізація має мати одну ціль і ми маємо про неї пам’ятати й вона, зараз, в сучасних умовах виглядає як забезпечення максимальної ефективності для забезпечення найкращих результатів з мінімальними витратами ресурсів. Ресурси в нас зараз обмежені. Ми країна, яка воює. Можливо під час війни й треба приймати якісь навіть не популярні рішення. У нас зараз є досить гарна нагода довести цей процес до завершення. Зрозуміло, що швидким він не буде, але дорогу долає той, хто йде" – підсумував свій виступ Богдан Моніч.

Пресслужба РСУ