Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.11.2021, 13:29

Члени Ради суддів України під час виїзного засідання відвідали Іршавський районний суд Члени Ради суддів України під час виїзного засідання відвідали Іршавський районний суд

26 листопада 2021 року під час виїзного засідання Ради суддів України, що відбувалося на базі Закарпатського апеляційного суду, члени Ради з робочою поїздкою відвідали Іршавський районний та Хустський міськрайонний суди. В поїздці по області їх супроводжували голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош та начальник територіального управління ДСА України в Закарпатській області Олександр Кошинський. 

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, обгрунтовуючи відвідини цих судів, зазначила, що саме на їхньому прикладі хотіли показати як можуть виглядати сучасні суди і що можна зробити раціонально використовуючи державні кошти.

Загалом, про історію Іршавського районного суду можна сказати, що «щастя в нещасті було». У 2016 році від короткого замикання електропроводки на горішньому поверсі суд вигорів вщент, залишилися лише голі стіни і залиті водою справи.

Як зазначила голова Іршавського районного суду Ірина Даруда, попри таку руйнівну пожежу вже наступного дня суд відновив здійснення правосуддя у сусідніх установах, які надали свої вільні приміщення і розпочалася робота над відновленням будівлі суду.

«Миттєво відновити здійснення правосуддя нам дозволило збережене серверне обладнання. Сам сервер від пожежі не постраждав, бо через нестачу приміщень у суді знаходився у сусідній установі, приміщення якої ми орендували для відправлення правосуддя. З архіву нам вдалося винести більшу частину справ, хоча вони і були пошкоджені вогнем та водою. Все інше було непридатне для подальшого використання», - пригадала голова суду.

Начальник ТУ ДСА України Олександр Кошинський прокоментував швидку відбудову суду у 2016-2018 роках наявністю необхідних коштів на капітальні видатки.

«Були кошти і за два роки ми змогли не тільки відбудувати суд, а й збільшити його квадратуру за рахунок добудови одного крила із залами судових засідань, звести повноцінний другий поверх із робочими кабінетами для суддів, модернізувати проєкт і завести сюди всі наявні у судовій системі інноваційні технології», - зазначив Олександр Кошинський.

Зараз будівлю суду можна спокійно назвати окрасою районного центру, яка, в першу чергу, викликає повагу не тільки в іршавчан, а й тих громадян, які звертається до неї за відновленням своїх прав.

Нині в Іршавському районному суді здійснюють праводуддя шість суддів, які мають у своєму розпорядженні чотири зали судових засідань і повноцінні офіси для помічників та секретарів, їх роботу забезпечують працівників апарату, а впродовж року тут розглядається понад чотири тисячі справ.

Всі приміщення обладнані сучасними засобами відеоконференцзв’язку, працює автономна система опалення, встановлено новітнє серверне обладнання, система пожежогасіння і вентиляції, всі кабінети оснащенні необхідною комп’ютерною технікою та укомплектовані офісними меблями.

Єдине питання, що викликає значне занепокоєння у працівників суду – це рівень заробітної плати спеціалістів апарату. А це вже прерогатива київських управлінців.

Відповідаючи на запитання суддів і працівників апарату суду щодо підвищення заробітної плати, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що, виходячи із наявного фінансування судової влади, на значне підвищення заробітної плати працівників апарату судів очікувати не доводиться, хоча вона і дещо зросте.

Разом з тим, він поінформував, що у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроєкт, який дозволить змінити схему посадових окладів працівників апарату судів, прив’язавши їх до суддівської винагороди.

«Законопрєкт «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання оплати праці працівників судів» від 16 листопада 2021 року №6311 – це амбітний проєкт, який має благородну мету – суттєво підвищити заробітну плату працівникам апарату судів і припинити відтік кваліфікованих кадрів. Я знаю, що навіть у вашому, скажемо так, благополучному суді з огляду на умови, які тут створенні, всі бояться звільнення фахових спеціалістів», - сказав Богдан Моніч на зустрічі з працівниками апарату суду.

Він також запевнив, що зі свого боку Рада суддів України докладатиме максимум зусиль з тим, щоб норми, які закладені в цьому законопроєкті, запрацювали дещо раніше ніж з 2023 року, хоча це й надзвичайно складно.

На завершення зустрічі в Іршавському районному суді Голова Ради та члени Ради суддів України побажали колективу успіхів у роботі та витримки.

Пресслужба РСУ