Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

04.07.2024, 10:05

Члени РСУ Володимир Кравчук та Єгор Краснов взяли участь у зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги Члени РСУ Володимир Кравчук та Єгор Краснов взяли участь у зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги

Члени Ради суддів України, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Володимир Кравчук, та суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов, взяли участь у зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

Цього разу, учасників зустрічі, аналітичний центр EasyBusiness, що є грантером Програми USAID "Справедливість для всіх", інформував про результати вивчення думки бізнесу щодо стану дотримання принципу верховенства права в Україні, які досліджувалися з березня 2023 року по березень 2024 року та презентував "Економічний індекс верховенства права", розроблений за підтримки USAID.

Якщо коротко по суті зустрічі, то міжнародні організації визначають верховенство права як головний принцип функціонування правової держави, а рівень розвитку верховенства права має як прямий, так й опосередкований вплив на стале економічне зростання. Прямий вплив на бізнес-діяльністьдіяльність у державі визначається "захистом права власності" та "виконанням договорів", а вже опосередкований – діяльністю судової системи, антикорупційних органів й інституційної системи.

Якщо говорити про судову владу та її роль в економічному розвитку України, то в цілому міжнародний бізнес оцінює її позитивно, але він категорично незадоволений довготривалістю і якістю судових процедур, хоча його цілковито влаштовує їхня вартість (судовий збір).

На думку експертів, які проводили дослідження, через недостатній рівень розвитку верховенства права, Україна недоотримує у свою економіку від 14,8 до 45,3 мільярда доларів США, а це той напрямок над яким комплексно мають працювати усі гілки влади.

У підсумку зустріч учасники також мали нагоду поінформувати партнерів про реалізацію власних проєктів, які підтримуються міжнародними донорськими організаціями.

Зокрема, член Ради суддів України, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Володимир Кравчук подякував представникам USAID за підтримку правоосвітніх програм, що реалізовуються за донорської підтримки. На його думку, правники мають набагато уважніше ставитися до довгострокових освітніх проєктів, "бо тільки освічена нація здатна розуміти ті глобальні виклики, які стоять перед нами й нашою країною", зазначив Володимир Кравчук.

Своєю чергою, член Ради суддів України та голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції та врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов відзначив ґрунтовну підтримку Програми "Справедливість для всіх", яка надається РСУ й комітету в підготовці оновленої редакції Кодексу суддівської етики.

"В процесі роботи ми вже виходимо на стратегічну сесію, де узгодимо остаточну редакцію Кодексу суддівської етики й сподіваємось, що на найближчому з'їзді суддів України він буде затверджений. Зазначу, що ми розраховуємо на співпрацю з проєктом й у затвердженні Коментаря до Кодексу суддівської етики, бо затвердження Кодексу – це компетенція з'їзду суддів України, а Коментаря до нього – це справа Ради суддів України, тому ми сподіваємося на нашу подальшу спільну роботу", - сказав Єгор Краснов.

Пресслужба РСУ