Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.02.2017, 12:35

Голова Ради суддів України представила суддівську спільноту на міжнародній конференції з безпеки журналістів Голова Ради суддів України представила суддівську спільноту на міжнародній конференції з безпеки журналістів

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко взяла участь у міжнародній конференції "Безпека журналістів як обов'язкова умова для вільних ЗМІ: свобода слова і громадський порядок". Учасники конференції мають на меті обговорити ситуацію з безпекою журналістів у світі та в Україні: головні тенденції, прогрес у розслідуванні випадків насильства проти журналістів, заходи, які дозволять покращити ситуацію із захистом прав журналістів.

Вітаючи учасників конференції Валентина Сімоненко наголосила, що суддівська спільнота поділяє стурбованість громадськості та представників ЗМІ ситуацією, що склалася із захистом журналістів. На її думку, судді, так само як журналісти, дуже добре розуміють, що таке загроза життю за професійну діяльність, що таке не розслідуванні вбивства твоїх колег, що таке знищене майно і технічні засоби, за те, що комусь не подобається твоя робота і діяльність,а безкарність за злочини, що вчиняються по відношенню до людей, які виконують свої професійні обов'язки, призводить до тотальної зневіри та вседозволеності.

Голова Ради суддів переконана, що запобіжником для можливих переслідувань журналістів за професійну діяльність, має стати якісне і ретельне розслідування злочинів проти журналістів, а також чітка реалізація норм кримінального та процесуального законодавства на етапі судового провадження.

Член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного адміністративного суду Євген Мєзєнцев, який представляв судову владу під час дискусії, звернув увагу присутніх на низький відсоток справ, які надходять до суду, маючи безпосередній стосунок до журналістської діяльності. Зокрема, за інформацією від Генеральної прокуратури України, за 2016 рік,  за усіма статтями, що стосуються захисту журналістів, було зареєстровано 222 кримінальних правопорушення, до суду направлено тільки 12 проваджень, а їх розгляд ще триває.

У підсумку, за результатами роботи конференції було прийнято резолюцію, яка містить цілий ряд рекомендацій, що на думку організаторів сприятиме захисту прав журналістів. Щодо самих представників професії, то їх просять сміливо реалізовувати свої законні права, передбачені чинним законодавством, не забуваючи при цьому про життєво важливе значення для журналістів журналістської солідарності - взаємна підтримка сприятиме подоланню безкарності і підвищенню безпеки.

Прес-центр судової влади