Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.09.2015, 08:18

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко взяла участь у публічній консультації "Судова реформа: аналіз державних рішень", яку організував Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД).

Вітаючи учасників зібрання, голова Правління МЦПД Василь Філіпчук зазначив, що результатом презентованої публічної консультації мають стати практичні рекомендації органам законодавчої та виконавчої влади щодо проведення судової реформи.

На початку публічної дискусії виконавчий директор Міжнародного центру перспективних досліджень Сергій Кіщенко оприлюднив результати опитування експертів в правовій галузі, на тему: "Оцінка проведення судової реформи", яке проводилось в рамках проекту "Аналіз якості проведених реформ та їх меж секторального впливу". Відтак, за результатами опитування 80% респондентів повністю підтримують реформи судової влади, 35% вважають, що не зовсім правильно було обрано концепцію судової реформи, 25% переконані, що судова реформа в Україні має відбуватися зовсім по-іншому.

Разом з тим, 20% респондентів вважають, що найсерйознішими перешкодами у проведенні судової реформи є відсутність політичної волі, а 26% говорять про бажання влади безпосередньо впливати на процес судочинства.

Також, під час публічної консультації учасники зібрання відзначили суттєве, на їхню думку, зростання довіри суспільства до судової влади. Ще зовсім недавно експерти Реанімаційного пакету реформ в публічних виступах говорили про 2% довіри суспільства до судової влади, то в пропозиціях Конституційній комісії від РПР, щодо змін до Основного Закону в частині правосуддя, оприлюднено інфографіку в якій рівень довіри суспільства до суддів становить 9%. Відтак, це свідчить про зростання довіри до судової влади.

Серед інших найбільш актуальних питань, які має вирішити судова система, експерти називають оновлення складу суддівського корпусу.

Реагуючи на це, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що культивація в суспільстві думки про небажання суддівського корпусу до ощищеня від корумпованих, некваліфікованих та одіозних суддів не відповідає дійсності. За її словами, весь цей процес має відбуватися в рамках чинного законодавства і з дотриманням усіх процедур.

"Якщо ми поверхнево підійдемо до цього питання, умовно кажучи, завтра всі звільненні з порушенням законодавства судді, прийдуть до нас з рішеннями Європейського суду з прав людини про відновлення їх на посадах і такі прецеденти Європа вже має", - зазначила Валентина Миколаївна. Голова РСУ вважає, що вирішити питання очищення суддівського корпусу найбільш реально через проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, саме тому рішеннями Ради суддів було погоджено Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання суддів і Порядок складання суддями іспиту. Зараз всі ці документи знаходяться на розгляді у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.

Щодо заяв окремих експертів про одночасне звільнення усіх суддів та обрання нових, то, на думку Валентини Сімоненко подібні заяви роблять люди, які уявлення не мають про те, як працює судова система.

"Півтора роки не працювала Вища рада юстиції. Як наслідок – півтора роки не розглядалися дисциплінарні скарги, не звільнялися і не призначалися судді. Ми досі маємо в системі суддів, які не мають повноважень здійснювати правосуддя. Тепер уявіть: в державі одночасно позбавили повноважень усіх суддів, а людям, чиї справи знаходяться в судах, що робити? Хтось у них запитав?", - сказала очільниця суддівського самоврядування.

Загалом, учасники публічної консультації зійшлися на думці, що проект змін до Конституції України в частині правосуддя, який розроблений членами робочої групи, відповідає стандартам європейського судочинства, проте потрібно врегулювати окремі положення відповідно до висновків Венеціанської комісії.

  Довідково: Міжнародний центр перспективних досліджень – провідний незалежний аналітичний центр, що функціонує з 1994 року та орієнтується у своїх роботі на стандарти RANDCorporation та інших.

Прес-центр судової влади