Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

02.06.2015, 15:31

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зустрілася з представниками Ради Європи Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зустрілася з представниками Ради Європи

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зустрілася з представниками Ради Європи паном Маркусом Йогерем - заступником Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи та пані Марією Орєшкіною, яка очолює проекту Ради Європи «Координація розробки політики з реформ у сфері юстиції в Україні».

Під час зустрічі було обговорено заходи та координацію зусиль щодо впровадження Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки» затвердженої Указом Президента, з урахуванням стандартів Ради Європи.

Представники Ради Європи висловили переконання, що українська судова система вимагає узгоджених та скоординованих заходів на різних рівнях. А це і нормативно-правова база, фінансові та практичні гарантії незалежності, розвиток інституційної спроможності, посилення людського фактору та визнання здобуття довіри суспільства. Разом з тим, на думку пана Маркуса Йогера, є нагальна необхідність в посиленні незалежності та самоврядуванні судової системи і статусу суддів, а заходи, які спрямовані на зростання рівня професіоналізму, ефективності, прозорості та підзвітності повинні застосовуватися на рівні судів різної юрисдикції.

Щодо проекту «Координація розробки політики з реформ у сфері юстиції в Україні», то його мета полягає у сприянні зміцненню верховенства права в Україні шляхом підтримки стійкої реформи сфери юстиції відповідно до стандартів Ради Європи. Один з очікуваних результатів – це зменшення тиску на Європейський суд з прав людини, адже більшість справ, пов»язаних з порушенням прав людини в Україні, особливо тих, які повторюються (87% загальної кількості звернень до Суду), можуть бути кращим чином вирішені на національному рівні.

Зі свого боку Голова Ради суддів України пані Валентина Сімоненко запевнила представників Ради Європи, що процеси реформування судової системи в Україні є незворотними і чітко орієнтованими на дотримання європейських стандартів судочинства. Підтвердженням цьому є і нещодавно затверджена Указом Президента «Стратегія реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки».