Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.01.2015, 14:57

Голова Ради суддів України взяла участь церемонії вшанування пам’яті Героїв Крут Голова Ради суддів України взяла участь церемонії вшанування пам’яті Героїв Крут

29 січня в Києві відбулися заходи з приводу Дня пам'яті героїв Крут. Участь у заходах із вшанування подвигу трьохсот студентів, які загинули, захищаючи Київ, взяли: Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України.

Учасники церемонії поклали квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві, де перезахоронена частина загиблих, та вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання.

Петро Порошенко зазначив, що молоді захисники УНР віддали життя за свободу та незалежність рідної землі. «Нові часи настали, й тисячі нових героїв пожертвували собою заради України! Але ми ніколи не забудемо курсантів Першої української військової юнацької школи та бійців Помічного куреня Січових стрільців, тих студентів та гімназистів», – наголосив Президент.

Глава держави зазначив, що події під Крутами є уроком для теперішньої України щодо того, що недооцінювання ролі армії у забезпеченні незалежності може призвести до трагічних подій. «Провідники національно-визвольних змагань початку минулого століття недооцінили ролі армії у забезпеченні незалежності. І цю ж саму помилку було повторено протягом останніх двох десятиліть», – сказав Глава держави. Петро Порошенко відзначив, що українська армія відроджується ціною колосальних надзусиль, і вже цього року чисельність Збройних Сил планується довести до 250 тисяч.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути (Чернігівщина) 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка в числі інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

За свідченнями учасників подій, було вбито більш як 250 людей з українського боку. Точно відомі імена 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

У 2006 році на станції Крути відкрито Меморіал пам'яті Героїв Крут. Його головним елементом є 10-метрова червона колона – копія колон фасаду Червоного корпусу Київського національного університету ім. Т.Шевченка, звідки була більшість увічнених студентів-героїв.

Поруч з пам'ятником відтворена залізнична станція з паровозом і вагонами, в яких відкрита експозиція, присвячена боротьбі за незалежність України в 1917-1919 роках.