Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

31.01.2017, 12:18

Голова Ради суддів України:"Дотримання процедури – це запобіжник для скасування рішень проти корупціонерів" Голова Ради суддів України:

"Дотримання процедури – це запобіжник для скасування рішень суду проти корупціонерів, тому всі правоохоронні та антикорупційні органи і структури мають їх безумовно дотримуватися", - таку думку висловила Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко під час брифінгу, який було скликано за подіями, що пов'язані із затриманням судді Зінченка.

Найперше, Валентина Сімоненко висловила задоволення діями Національного антикорупційного бюро України, яке бореться з корупціонерами, зокрема, у судовій владі та розчарування в тому, що до цього часу окремі судді вдаються до корупційних дії і своїми вчинками ганьблять чесних суддів України та викликають обґрунтоване незадоволення суспільства.

Разом з тим, реагуючи на заяви НАБУ про саботування арешту судді Солом'янського районного суду міста Києва, Голова Ради суддів України зазначила, що у демократичній і правовій державі появу такої заяви уявити важко та закликала НАБУ діяти в межах законодавства й дотримуватися усіх процесуальних процедур.

Вона звернула увагу на те, що у Законі "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" та у новій редакції Закону "Про судоустрій і статус суддів", які набули чинності 30 вересня 2016 року, зазначається, що "без згоди Вищої ради правосуддя суддю не може бути затримано або утримано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку суду, за винятком затримання судді під час або ж відразу після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину".

"Отже, діючи в межах Конституції, правоохоронні органи мають право на затримання судді протягом строку визначеного кримінально-процесуальними законодавством, але тільки після згоди Вищої ради правосуддя на затримання судді, звертатися до суду щодо обрання запобіжного заходу - утримання під вартою чи арештом. Але це не означає, що правоохоронні органи не можуть звернутися до суду з поданням про обрання іншого запобіжного заходу. І суд не позбавлений можливості інший запобіжний захід обрати",- зазначає голова суддівського самоврядування.

Валентина Сімоненко наголосила, що Рада суддів України як ніхто інший зацікавлена в тому, щоб реформа судової влади відбулася, щоб корупція, як явище, була викоренена із судової системи, але боротьба з нею повинна здійснюватися чітко у рамках закону, виходячи з принципу верховенства права. "Якщо цього не дотримуватися, то порушення принципів верховенства права нівелює усі результати боротьби з корупцією та зводить на нівець процес очищення судової гілки влади, в якому так зацікавлена і громадськість і судді", - переконана Голова Ради суддів України.

Прес-центр судової влади