Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.06.2015, 12:57

Голова Ради суддів звернулась до Голів Верховної Ради України та Вищої Ради юстиції Голова Ради суддів звернулась до Голів Верховної Ради України та Вищої Ради юстиції

Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, не може залишатись осторонь суспільно-політичної ситуації, яка склалась в Україні. Мова йде про невиконання представниками законодавчої та виконавчої влади вимог статей 112-120 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та рішень ХІІ позачергового з’їзду суддів України від 20 червня 2014 року в частині недотримання конституційних гарантій незалежності суддів.Зволікання органів державної влади із вирішенням питань про обрання суддів безстроково та звільнення їх з посад відповідно до вимог законодавства має істотні негативні наслідки для здійснення правосуддя: погіршується показник оперативності та якості розгляду судових справ, а також ставиться під загрозу реалізація принципу доступності правосуддя для людей. На цьому вже неодноразово наголошувалось в зверненнях Ради суддів України до Президента України та Верховної Ради України. Нажаль, звернення залишились без належного реагування.

Зазначені факти призводять до дестабілізації діяльності судової влади, руйнують сподівання суспільства на ефективність діяльності судових органів. У підсумку, такі явища становлять загрозу утвердженню в Україні принципу верховенства права, підривають основи правопорядку в державі, завдають непоправної шкоди авторитету України на міжнародній арені як держави, що здатна дотримуватися положень законів.

Оскільки недотримання конституційних гарантій є неприпустимим, Голова Ради суддів України вкотре звернулась до Голови Верховної Ради України та Голови Вищої Ради юстиції з проханням вжиття негайних передбачених законодавством заходів для усунення існуючих порушень.