Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

25.06.2018, 07:32

Інститут пробації в Україні, як можливості для змін Інститут пробації в Україні, як можливості для змін

В Національній академії прокуратури України відбувся міжнародний круглий стіл "Теоретичні та практичні аспекти інституту пробації в Україні".

Метою проведення заходу стало об’єднання зусиль науковців і практичних працівників для розв’язання проблемних питань застосування інституту пробації при розгляді кримінальних проваджень у судовому порядку, а також вироблення рекомендацій з удосконалення кримінального, кримінального процесуального та кримінально-виконавчого законодавства.

У роботі міжнародного круглого столу взяли участь представники Ради суддів України, Мністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України та регіональних прокуратур, судді Верховного Суду, адвокати, науковці.

Заступник Генерального прокурора Анжела Стрижевська привітала усіх присутніх і наголосила на актуальності теми конференції для діяльності органів прокуратури. "Тема пробації в Україні буде актуальною найближчі десятиліття, тому ми маємо ще попрацювати над втіленням певних законодавчих норм. Наразі пробація носить здебільшого формальний характер, але я сподіваюся, що в майбутньому все зміниться на краще", – зазначила заступник Генерального прокурора.
Вадим Бутенко, заступник голови Ради суддів України висвітлив тему "Судове рішення як підстава для застосування наглядової пробації". "Пробаційні програми призначаються за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням. Цей інститут в нашій країні ще в стадії становлення і ми всі маємо пам'ятати, що це наша спільна задача змінити правосвідомість та життя окремого правопорушника, це дозволить змінити суспільство і державу у цілому." - підкреслив член Ради суддів.

Олександра Яновська – суддя Великої Палати Верховного Суду, суддя ad hoc Європейського суду з прав людини розповіла про рівність сторін в досудових пробаційних процедурах. На тему "Досудова доповідь як складова пробації: проблемні питання" виступив прокурор відділу підтримання державного обвинувачення у регіоні та в апеляційному суді прокуратури Житомирської області Денис Стемковський. "З огляду на наведене вважаю, що суд при визначенні міри покарання обвинуваченого повинен використовувати досудову доповідь як додаткову інформацію, і лише у комплексі з іншими даними про особу обвинуваченого, здобутими у ході досудового розслідування та судового розгляду. При цьому суд не може посилатись виключно на інформацію, що містяться у досудовій доповіді, при призначенні покарання", – зазначив у своєму виступі прокурор.

Джерело

Прес-служба РСУ
Фото:Національна академія прокуратури України