Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.06.2023, 13:11

Історія судді із Маріуполя, що сім місяців перебувала в полоні росіян, але так і не погодилася з ними співпрацювати Історія судді із Маріуполя, що сім місяців перебувала в полоні росіян, але так і не погодилася з ними співпрацювати

Суддя Іллічівського районного суду Маріуполя Юлія Матвєєва сім місяців провела у полоні росіян. 19 березня 2022 року вона разом із чоловіком, дочкою та мамою спробували евакуюватися з Маріуполя, але їх затримали на одному з блокпостів біля Мангуша. П’ять місяців вона перебувала в СІЗО Донецька, де до неї застосовували психологічне та фізичне насильство.

За словами судді, окупанти пропонували їй посаду судді «Верховного суду «ДНР». Коли вона відмовилась, її звинуватили у «пособництві в спробі насильницького захоплення влади і порушення Конституції «ДНР» і насильницькій зміні конституційного ладу, шляхом усунення перешкод» обміну полоненими між РФ та Україною

Після звільнення президент Володимир Зеленський нагородив суддю орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Для мене це — найвища ступінь визнання мого вчинку, але, повірте, я так вчинила не для того, щоб отримати якісь преференції чи нагороди. Це просто моя свідома позиція… Я схиляю голову перед військовими, які захищають нашу державу, особливо жінками», — сказала про це Матвєєва.

Чоловік судді — Артем Матвєєв перебував у полоні рік. Він працював в органах прокуратури, з 2018 по 2020 роки був директором територіального управління Державного бюро розслідування у Донецькій та Луганській областях. На момент затримання — не працював.

Історія полону судді Юлії Матвєєвої — у матеріалі «Ґрат».


Фото: Архів судді та пресслужба Верховного суду