Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.09.2021, 11:59

Коментар Голови Ради суддів України Богдана Моніча щодо делегування кандидатів до Етичної ради Коментар Голови Ради суддів України Богдана Моніча щодо делегування кандидатів до Етичної ради

Рада суддів України розробить власний документ, який регулюватиме процедуру надання пропозицій щодо кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України. Таке рішення було прийняте на засіданні РСУ 13 вересня 2021 року після того, як члени Ради не змогли делегувати своїх кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України.

«Коли було прийнято два останніх закони, які стосуються двох органів ВККС України та Вищої ради правосуддя, то парламент погодився, що у відповідних процедурах переважну роль мають міжнародні експерти. Безумовно, ми відстоювали іншу позицію, що має бути певна рівність між членами, але ми погодилися з тим, щоб у формуванні цих органів переважну роль мають міжнародні експерти, хоч це далося й не просто», - зазначив Голова РСУ Богдан Моніч.

Щодо делегування кандидатів від РСУ до Етичної ради, то Богдан Моніч наголосив на недосконалості законодавства, оскільки навіть обраний кандидат від суддів не буде мати права голосу в цьому органі.

Також він звернув увагу членів Ради на те, що Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" № 1635-IX, який набув чинності 05 серпня 2021 року, має ознаки неконституційності. Але остаточно це вирішить  Конституційний Суд України.

"Закон визнається неконституційним і втрачає чинність саме з моменту ухвалення рішення Конституційним Судом. До того моменту всі закони, і це стосується всіх правовідносин, подобається це комусь, чи не подобається, все ж мають виконуватися. Тобто, ми будемо його виконувати. Існує тільки ризик в тому, що якщо потім ці норми будуть визнані неконституційними, то вся робота буде зведена на нівець. Але, я думаю, що за цей ризик все ж мають  відповідати ті автори, які готували й ухвалювали закон. Ми, на разі, будемо його виконувати", - зазначив Богдан Моніч у коментарі ПРАВО ТВ після закінчення засідання Ради суддів України. 

Більше деталей у сюжеті ПРАВО ТВ

Пресслужба РСУ