Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.06.2015, 12:27

Конституція України має бути українською, в першу чергу, за змістом Конституція України має бути українською, в першу чергу, за змістом

В Київському регіональному центрі Національної академії правових наук України, Національною академією правових наук України, Інститутом держави і права ім.В.М.Корецького та Всеукраїнською громадською організацією "Асоціація українських правників", за підтримки Міжнародної громадської організації "Асоціація милосердя "Емануїл", була проведена науково-практична конференція, присвячена актуальним проблемам сучасного конституційного процесу в Україні та розвитку вітчизняної правової системи в контексті цивілізаційного вибору українського народу. "Місце і роль Конституції України у розвитку правової системи та реалізації цивілізаційного вибору Українського народу".

Учасником конференції "Місце і роль Конституції України у розвитку правової системи та реалізації цивілізаційного вибору Українського народу" від Ради суддів України був член РСУ, суддя Київського апеляційного господарського суду Михайло Новіков, а також відомі науковці та правники, народні депутати України, представники органів державної влади та правничих громадських організацій.

Зі вступним словом перед присутніми виступив перший Президент України Леонід Кравчук. Він зазначив, що попри те, що Конституція України зразка 1996 року увібрала в себе прогресивні та універсальні цінності Загальної декларації прав людини, закріпила їх широкий перелік, втім не змогла остаточно вибудувати модель української влади. "Що стосується децентралізації влади – основного завдання змін до Конституції, то допоки не буде чітко визначено і обмежено повноваження центральної влади на рівні територіальних громад – реальних змін не відбудеться", - зазначив Леонід Кравчук.

Власне, під час науково-практичної конференції було заслухано і обговорено доповіді про "Конституційно-правову модель місцевого самоврядування", "Проблеми рівності громадянина і держави перед законом і судом як конституційної норми", "Подолання дефіциту легітимності Конституції України як основа сучасного конституційного процесу" та інші.

У підсумку, учасники науково-практичної конференції окреслили пропозиції, які рекомендують взяти до уваги Конституційній комісії, котра зараз працює над змінами до Конституції, а також підтримали ініціативу Президента України про невідкладне проведення в Україні конституційної реформи як головного напряму сучасних процесів реформування інститутів влади та утвердження демократичних гарантій життя громадянського суспільства на правових засадах.