Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.07.2016, 08:26

Конституційний Суд визнав неконституційними повноваження КМУ визначати порядок і розмір фінансування судів Конституційний Суд визнав неконституційними повноваження КМУ визначати порядок і розмір фінансування судів

Конституційний Суд визнав неконституційними повноваження Кабінету міністрів установлювати порядок і розмір фінансування судів.

Про це зазначено у прес-релізі у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України окремого положення пункту 11 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік",  який оприлюднила прес-служба Конституційного Суду.

Конституційний Суд визнав неконституційними норми пункту 11 заключних положень закону "Про державний бюджет на 2016 рік".

Ці норми передбачають, що у 2016 році низка законів, у тому числі й положення закону "Про судоустрій і статус суддів", застосовуються в порядку й розмірах, установлених Кабміном, виходячи з фінансових ресурсів державного, місцевих бюджетів і Фонду соцстрахування.

Конституційний Суд наголосив, що питання фінансового забезпечення судів і суддів може регулюватися тільки законами, а не актами Кабміну.

Суд вважає, що такі повноваження уряду порушують принцип розподілу влади в країні, створюють погрозу функціонування й незалежності судової системи.

Із моменту оголошення  Конституційним Судом висновку у справі, ці положення закону про держбюджет втрачають чинність.

Прес-центр судової влади