Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.07.2015, 11:41

Консультативна Рада Європейських Суддів рекомендує українській владі не забувати Консультативна Рада Європейських Суддів рекомендує українській владі не забувати

Консультативна Рада Європейських Суддів рекомендує українській владі не забувати, що незалежність судочинства та особиста незалежність суддів, є необхідними передумовами існування демократичного суспільства. Про це йдеться в офіційному коментарі КРЄС на відкритий лист Ради суддів України, який було затверджено на засіданні РСУ 5 лютого 2015 року та направлено Президенту КРЄС пану Седріку Візарту де Бокарме.

Бюро КРЄС розглянуло лист українських суддів і у своєму висновку від 5 травня 2015 року підкреслює, що відповідно до Статті 1 Основних принципів ООН стосовно незалежності судової влади, незалежність судової влади гарантується Державою та забезпечується Конституцією або законодавством країни. Це обов’язок всіх державних установ поважати та дотримуватись принципу незалежності судової влади. З цього слідує, що виконавча та законодавча влада зобов’язана гарантувати Конституційне закріплення положень, які б дозволяли здійснювати професійні обов’язки суддів та судів належним чином. Більше того,виконавча та законодавча влада зобов’язана забезпечити всю необхідну та адекватну безпеку в тих випадках, коли виконанню функцій суду загрожують погрози чи напади, спрямовані на представників суддівського корпусу.

Зазначимо, що у відкритому листі Ради суддів України наводилися приклади різких висловлювань народних депутатів України і навіть погроз із застосуванням фізичного насильства на адресу суддів, якщо вони не прийматимуть рішення, які необхідні представникам тих чи інших громадських організацій, політичних партій, чи громадян, які сприяли підриву незалежності, авторитету судової влади та довіри суспільства до неї. У листі зазначалося, що відповідно до статті 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Разом з тим, представники суддівського корпусу зазначали, що цілком свідомі того, що в судовій системі та в суддівському середовищі є і недостойні представники професії, від яких слід позбавлятися, і присутня корупційна складова, як, загалом, в державі, та багато інших проблем, які потрібно негайно вирішувати. "Але, якщо негативні заяви про діяльність судів роблять представники громадськості, це ще можна зрозуміти й виправдати, якщо ж голослівні звинувачення на адресу суддів, відверту неповагу до суду, суб’єктивну критику, часом з ознаками правового нігілізму, судових рішень дозволяють собі представники влади – це неприпустимо в цивілізованому суспільстві, й виправдань цьому немає", - зазначалося в листі.

У своїй відповіді, Бюро Консультативної ради європейських суддів дотримується тієї думки, що якщо питання зазначені у відкритому листі Ради суддів України мають підґрунтя, то це є грубим порушенням обов’язку захищати представників суддівського корпусу та унеможливлює здійснення ними своїх функцій безперешкодно, без остраху помсти та погроз.

Бюро КРЄС зауважує, що у випадках коли здійснення суддівських функцій може дати поштовх дисциплінарному або кримінальному провадженню, такі процедури мають бути чітко врегульовані відповідними актами парламенту в межах процесуального механізму, що встановлений законами, та здійснюватись з дотриманням необхідних процесуальних гарантій, передбачених для всіх учасників таких процедур. Замінювати офіційні процедури будь-чим, що дозволяє або потурає сторонній особі у здійсненні тиску на суддів, особливо якщо такі недоречні дії спрямовані на накладення санкцій стосовно окремих суддів через винесені ними судові рішення або з метою спонукання їх до винесення певних судових рішень в майбутньому, є абсолютно неприйнятним. КРЄС наголошує на неприпустимості таких дій, незалежно від того, де вони вчиняються.

Зазначений коментар Бюро КРЄС є дуже важливим з огляду на ситуацію, що склалася навколо суддівського корпусу в Україні.

З українською версією коментаря Бюро КРЄС можна ознайомитися тут.

Прес-центр судової влади