Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

21.09.2015, 14:28

Круглий стіл "Проблемні питання наповнення офіційних веб-сайтів судів" Круглий стіл

21 вересня 2015 року у конференц-залі Національної Академії Наук України (м. Київ, вул. Володимирська, 55) проведено фахову дискусію у форматі круглого столу на тему "Проблемні питання наповнення офіційних веб-сайтів судів".

Захід відбувся за ініціативи Громадської організації "Інститут розвитку регіональної преси" у рамках проекту "Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України" за фінансової підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки та Офісу Ради Європи в Україні в рамках спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні".

У жвавому конструктивному обговоренні взяли участь адвокати, медіа-юристи Громадської організації "Інститут розвитку регіональної преси" Людмила Опришко та Людмила Панкратова, представник проекту Офісу Ради Європи в Україні Роман Шлапак, представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації Вікторія Конончук, співробітник Прес-центру судової влади Наталія Оленченко, прес-секретарі судів України, представники громадськості та експертного середовища.

Дискусія точилась навколо моніторингу наповнення офіційних веб-сайтів судів апеляційної та касаційної інстанції, який проведено Громадською організацією "Інститут розвитку регіональної преси". Учасники круглого столу обмінялись думками щодо вирішення проблемних питань, які виникають в процесі наповнення веб-сайтів судів, поділилися своїми напрацюваннями та висловили готовність до співпраці по розробці єдиного алгоритму наповнення веб-сайтів судів в Україні з подальшим переданням його на затвердження до Ради суддів України.

Довідково: Інститут розвитку регіональної преси – неприбуткова громадська організація, заснована у 2006 році, яка сприяє розбудові демократичного громадянського суспільства шляхом розвитку професійних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні.

Основні напрямки діяльності ІРРП включають:

  • регулярні навчальні програми для медіа-фахівців згідно з попитом галузі;
  • партнерство, обмін інформацією і досвідом між професіоналами медіа-галузі та іншими цільовими групами в Україні та за кордоном шляхом організації стажувань, навчальних поїздок тощо;
  • правову підтримку журналістів та ЗМІ переважно у питаннях доступу до інформації, допублікаційної експертизи, справах щодо дифамації та захисту джерел тощо;
  • сприяння прозорості уряду та доступу до публічної інформації для громадян і медіа шляхом проведення щорічного моніторингу і рейтингу офіційних веб-сайтів органів виконавчої, а також надання рекомендацій;
  • підтримку корисних інформаційних ресурсів (досліджень, посібників) для галузі ЗМІ;
  • підтримку інших ініціатив для розвитку демократичного громадянського суспільства.

За підтримки NED у 2012-2013 рр. та МЗС Чеської Республіки у 2014 р., ІРРП проводивщорічний моніторинг 56 сайтів центральних органів виконавчої влади(Урядовий портал, всі міністерства, державні служби та агентства, інші ЦОВВ зі спеціальним статусом). Проект спрямовано на підвищення прозорості органів влади через покращення пасивного доступу до публічної інформації для медіа і громадськості, а також сприяння розвитку електронного урядування. ІРРП використовує методологію моніторингу Фонду свободи інформації (Санкт-Петербург, Росія), адаптовану з урахуванням чинного законодавства України. Результати моніторингу, як попередні, так і остаточні, доводяться до відома відповідних органів влади; періодично оприлюднюються рекомендації, аналітичні звіти тощо. Наприкінці кожного року публікується національний рейтинг досліджуваних веб-сайтів. 2015 року, за підтримки чеського МЗС, моніторинг відкритості вдалося поширити на всі центральні органи виконавчої влади, 50 органів місцевого самоврядування в усіх областях України та близько 50 судів вищого рівня.