Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

16.06.2016, 14:17

Литовський міжнародний юридичний форум і забезпечення принципу незалежності судової гілки влади та суддів Литовський міжнародний юридичний форум і забезпечення принципу незалежності судової гілки влади та суддів

З 14 по 17 червня 2016 року у місті Молетай, Литовська Республіка, вже в п'яте відбувається міжнародний юридичний форум.

Представники Литви, Республіки Молдова, Грузії та України діляться досвідом реформування судової гілки влади, проблемними питаннями та шляхами їх вирішення.

Під час форуму учасники обговорюють питання підвищення професіоналізму суддів та суддівської етики, процедури оцінювання суддів, зміцнення самоврядування судової системи, питання внутрішньої та зовнішньої комунікації. Особлива увага приділяється питанням забезпечення принципу незалежності судової гілки влади та суддів.

Українську делегацію очолює Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, також участь беруть Богдан Моніч, заступник Голови Ради суддів України та Олександр Сасевич, голова Комітету з питань комунікації Ради суддів України.

Однією з основних тем для обговорення на форумі є питання суддівської етики. Як зауважив Голова судової комісії з питань етики та дисципліни Литви, суддя Верховного суду Литви Альгіс Норкюнас:" Останнім часом в Литві особлива увага приділяється саме дотриманню суддями кодексу суддівської етики, адже дуже важливо щоб під час судового засідання в жодного з учасників процесу не було змоги піддати сумніву неупередженість судді."

Важливим питанням є і налагодження комунікації судової гілки влади із суспільством. Директор Національної судової адміністрації Литви Реда Мольене відзначила, що відкритість судів та якість судової діяльності є пріоритетом литовських судів:"Форум дає можливість поділитися нашим досвідом та вчитися один в одного. Ми говоримо не тільки про досягнення, а і про помилки та досвід і шляхи їх виправлення. Останнім часом судова система Литви дуже змінилась – ми стали відкритими, відповідальними перед суспільством, покращили якість судових рішень та організаційну роботу судів. Цим досвідом ми і хочемо поділитися із своїми східними колегами, які в процесі реформування стикаються з майже такими проблемами."

Форум вперше було організовано в Литві ще у 2012 році, і з того часу кількість його учасників тільки зростає. У 2015 році Верховний Суд України та Рада суддів України долучилися до роботи. Цьогоріч участь у форумі разом з представниками Литви та Молдови беруть представники судів та судових інституцій України та Грузії.

Прес-центр судової влади