Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

06.05.2019, 12:38

На Буковині обговорювали питання незалежності та підзвітності судової гілки влади та ролі органів суддівського самоврядування На Буковині обговорювали питання незалежності та підзвітності судової гілки влади та ролі органів суддівського самоврядування

На базі Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України, 2-3 травня 2019 року, відбувся семінар на тему: “Незалежність і підзвітність суддів як взаємопов’язані чинники українського правосуддя”, в якому взяли участь судді з 13 областей України. Члени Ради суддів України Вікторія Чебан та Андрій Жук, які були запрошені в якості викладачів-тренерів, детально зупинились на питаннях незалежності та підзвітності судової гілки влади та ролі органів суддівського самоврядування.

"Незалежність та підзвітність в сучасний період є основними ключовими питаннями українського правосуддя. Революція гідності 2014 року призвела до різкого зростання вимог населення до підзвітності всіх гілок влади, але на сьогоднішній день саме судова гілка влади стала пріоритетом в суспільстві. Українські судді та судові органи часто не беруть до уваги те, що незалежність судової влади не надається автоматично, вона здебільшого досягається через підзвітність громадськості," – зауважила членкиня комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями Ради суддів України Вікторія Чебан.

Окрему увагу приділили і обговоренню рішень РСУ. Зокрема, в рішенні №45 від 13.08.2018 року "Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення дотримання учасниками судових процесів конституційного принципу рівності перед судом і законом" Рада суддів України вирішила наголосити на неприпустимості дій, що містять ознаки втручання в діяльність судових органів та публічних висловлювань посадових осіб органів державної влади, управління та правоохоронних органів щодо необхідності притягнення суддів до кримінальної відповідальності за ухвалення рішення до надання правової оцінки судовому рішенню апеляційною (касаційною) інстанціями, а діям судді – Вищою радою правосуддя. Незгода з судовим рішенням є підставою для оскарження такого рішення в процесуальному порядку до апеляційної або касаційної інстанції.

А також, в рішенні №12 від 12.04.2018 року Рада суддів України вирішила – рекомендувати судам усіх юрисдикцій через суддів-спікерів та прес-секретарів відстежувати та негайно інформаційно реагувати на неправдиву (неточну, неповну) інформацію про розгляд справ, що перебувають у провадженні суду. Негайно інформувати Раду суддів України про кризові ситуації та необхідність надання інформаційної, методичної допомоги.

"Основні показники підзвітності судової влади в Україні – це цілий комплекс. Починаючи від прозорого розподілу справ, процедур подання скарги на суддю, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, процедури відводів, суддівської етики та закінчуючи відносинами з медіа," – резюмувала Вікторія Чебан.

Члени Ради суддів України нагадали і про рішення №13 від 01.03.2019 року, яким було внесено зміни в рішення Ради суддів України №34 від 08.06.2017 року. Цим рішенням уточнено, що подання учасником судового процесу заяви про вчинення суддею кримінального правопорушення за ст.375 КК України не породжує ні потенційного, ані реального конфлікту інтересів щодо розгляду конкретної судової справи. Подання ж учасником будь-якого судового провадження заяви про внесення в ЄРДР відомостей про скоєння суддею кримінального правопорушення або скарги на дії судді до Вищої Ради правосуддя до закінчення судового розгляду справи може свідчити про вплив на суд, у разі, коли це здійснюється як тиск на суддю з метою, зокрема, перешкодити виконанню суддями професійних обов`язків або схилити їх до винесення неправосудного рішення, тощо, що може мати ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 376 КК України.
Голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України Андрій Жукговорив з учасниками про суддівське самоврядування, як одну з гарантій забезпечення самостійності судів і незалежності суддів. Член Ради суддів України нагадав присутнім, що з метою розвитку суддівського самоврядування, Рада суддів України на своєму засіданні, 12 квітня 2018 року, обговорила питання налагодження взаємодії між суддівськими колективами, Радою суддів України, регіональними ЗМІ, громадськими організаціями, іншими інституціями системи правосуддя та прийняла рішення щодо доцільності утворення постійно діючих робочих груп Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування в кожній області.

"Такі робочі групи з питань суддівського самоврядування дозволяють залучати суддів до виконання рішень з'їзду суддів та сприяти Раді суддів України у виявлені позитивного досвіду та проблемних питань в діяльності органів судової влади відповідної області," – підкреслив Андрій Жук.
На завершення семінару представники Ради суддів України поспілкувались з учасниками та запевнили, що РСУ і надалі буде сприяти створенню належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів, з метою утвердження їхньої незалежності та забезпечення захисту суддів від втручання в їхню діяльність.


Прес-служба РСУ