Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.08.2015, 14:00

На ХІІІ З"їзді суддів України планується обрання суддів Конституційного Суду України На ХІІІ З

Рада суддів України нагадує претендентам на посаду судді Конституційного Суду України, що на ХІІІ З"їзді суддів України, який відбудеться 24-25 вересня в Києві, буде обрано суддів Конституційного Суду України.

Зазначимо, що рішенням ХІІ позачергового З"їзду суддів України від 25 вересня 2014 року було затверджено Регламент призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою З"їзду суддів України. В документі зазначається, що З"їзд у порядку та на підставах, визначених Конституцією України, Законом України "Про Конституційний Суд України, Законом України "Про судоустрій та статус суддів" і затвердженим Регламентом, призначає шість суддів Конституційного Суду та звільняє їх з посад.

У Регламенті, зокрема, зазначено, що висунення кандидатів відбувається з дня прийняття рішення про проведення З"їзду з проектом порядку денного, який включає питання про призначення чи звільнення суддів КСУ, а процедура висунення кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України завершується не пізніше, ніж за десять днів до дня проведення З"їзду.

Головними вимогами до кандидата на посаду судді Конституційного Суду України є: громадянство України, мати 40 років на день проведення З"їзду, на якому планується розгляд питання про обрання суддів КСУ, вища юридична освіта, стаж практичної, наукової або педагогічної роботи за фахом не менше як десять років, володіння державною мовою і проживання на території України протягом останніх 20 років (частина третя статті 148 Конституції України).

Право пропонувати кандидатів на посаду судді Конституційного суду України мають делегати З"їзду за погодженням з загальними зборами суддів місцевих, апеляційних, вищих спеціалізованих судів, Верховного Суду України та Конституційного Суду України.

Важливо! Кандидати на посаду судді Конституційного Суду України пропонуються з числа осіб, які мають бездоганну професійну й особисту репутацію та високий фаховий рівень.

Кандидати на посаду подають документи до З"їзду через Раду суддів України, у двох примірниках і не пізніше, ніж за сім днів до З"їзду. Вже за п"ять днів до проведення З"їзду суддів Рада суддів України розміщує на офіційному веб-сайті загальні відомості про кандидатів, які знаходяться в режимі вільного доступу. З цього моменту громадяни, їхні об"єднання, усі зацікавлені особи можуть брати участь в обговоренні кандидатів, висловлювати підтримку, зауваження, пропозиції, застереження. Письмові звернення, які стосуються окремого кандидата, доводяться до його відома, долучаються до справи і озвучуються на З"їзді.

Станом на 14 серпня до Ради суддів України надійшли документи претендента на посаду судді Конституційного Суду України. На ХІІІ З"їзді суддів України, який відбудеться 24-25 вересня в Києві, до Конституційного Суду України планується обраннясуддів.

Прес-центр судової влади