Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

20.01.2022, 06:52

Незалежність судової влади - запорука правової держави: підсумки 2021 року Незалежність судової влади - запорука правової держави: підсумки 2021 року

Підсумовуючи результати роботи Ради суддів України за 2021 рік Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що він був чи не найскладнішим для судової влади починаючи з 2014 року, року, коли в судовій системі України розпочалася чергова повномасштабна судова реформа, яка триває й до нині.

Для Ради суддів України 2021 рік розпочався з організації і проведення ХVІІІ чергового з’їзду суддів України. Під час форуму було обрано чотири члени Вищої ради правосуддя від суддівської спільноти, чим було недопущено блокування роботи Вищої ради правосуддя як колегіального, незалежного конституційного органу державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції, законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

На з’їзді також було оновлено склад Ради суддів України, яка у своїй роботі  зосередились на питаннях фінансування судової системи, реорганізації місцевих судів з урахуванням змін в адміністративно-територіальному устрої держави, зміцнення довіри до судової влади та незалежності суддів і судів, а це питання-виклики, які й зараз стоять перед суддівською спільнотою.

Рада суддів України стала ініціатором зміни методики обліку статистичних даних та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах, яка лягла в основу зміни системи місцевих судів України. Питання реорганізації місцевих судів стало на часі відразу після реформи територіального устрою держави. І хоча реалізацію цього закону парламентарі відтермінували на 1 січня 2023 року, основу закладено і ми вже знаємо як виглядатиме мережа місцевих судів у майбутньому.

Рада суддів України виконала вимоги двох законів України, що стосуються відновлення роботи ВККС України та оновлення Вищої ради правосуддя, якими визначається нинішній етап судової реформи, та делегувала представників суддівської спільноти на посаду члена Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за квотою Ради суддів України й на посаду члена Етичної ради. Рада суддів України виконала свої зобов’язання перед законом і суспільством, а от наскільки ефективно працюватимуть ці дві структури на реформування судової влади, вже цілковито залежить від них та організації їхньої роботи.

У 2021 році Рада суддів України найбільше сил і часу поклала на врегулювання питань пов’язаних з фінансовим, матеріально-технічним і кадровим забезпеченням діяльності судової влади. Робота з членами профільного комітету Верховної Ради, бюджетного, з Кабінетом міністрів України, міністерством фінансів, звернення до Президента, Прем’єр міністра, Голови ВРУ дали свої результати і ми на кінець року отримали законопроєкт, яким буде значно збільшено видатки на забезпечення заробітної плати працівникам апарату судів. Але знову ж, на таке збільшення ми зможемо очікувати тільки на 2023 рік, так працює наш Бюджетний кодекс.

Щодо кадрового забезпечення, то наразі нам не вдалося подолати кадровий дефіцит суддів, особливо це стосується апеляційних судів, а через низьку зарплату судова система отримала відтік професійних кадрів з апаратів судів. Тому у Раді суддів України зазначають, що ці питання будуть вирішуватися й у 2022 році.

"Загалом, все над чим ми працюємо у Раді суддів України має на меті забезпечити реальну незалежність суддів та судів, доступ громадян до правосуддя та верховенство права", - наголошує Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Пресслужба РСУ