Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

02.07.2015, 12:34

Олег Присяжнюк, член Ради суддів України, про слідчі дії в приміщенні Апеляційного суду міста Києва Олег Присяжнюк, член Ради суддів України, про слідчі дії в приміщенні Апеляційного суду міста Києва

"Подібні дії слідчих органів спрямовані на підрив авторитету суду. Це втручання в діяльність судової влади, неприхована атака на неї. Комусь вигідно, щоб судді були залякані"- таку думку член Ради суддів України, суддя Апеляційного суду міста Києва Олег Присяжнюк висловив в ексклюзивному інтерв'ю газеті "Закон і бізнес", коментуючи слідчі дії, які проводилися 19-21 червня в приміщенні суду. Загалом, слідчі дії, які проводилися в приміщенні Апеляційного суду м.Києва і призвели до блокування роботи суду впродовж трьох днів, працівники суду та судді називають безпрецедентними.

Реакцією на них стало колективне звернення, яке розглядалося на засіданні Ради суддів України, що відбулося 26 червня 2015 року. У зверненні, зокрема, зазначається, що колектив суддів Апеляційного суду міста Києва, не маючи на меті будь-яке втручання у досудове розслідування по конкретному кримінальному провадженню, вважає неприпустимим проведення слідчих дій у подібний спосіб, а самі події, які відбувалися в суді 19-21 червня 2015 року, розцінює як втручання в діяльність суддів (крім залучених для проведення слідчих дій) та судового органу в цілому з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків. Нагадаємо, що блокування роботи Апеляційного суду міста Києва пов'язується з проведенням обшуку в кабінеті т.в.о Голови суду Антона Чернушенка, а вже у вівторок, 30 червня, Верховна Рада України підтримала проект постанови про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) Антона Чернушенка

 - Ми вимагаємо детального розслідування таких недолугих дій правоохоронців і притягнення винних до відповідальності. Адже це є реальне зазіхання на незалежність суддів. А звертаємося ми вже вкотре до Президента, Верховної Ради, Генпрокуратури, РСУ тощо. Сподіваємося хоч цього разу на неупереджену та ретельну перевірку обставин – зазначає Олег Присяжнюк.

-Ми не заперечуємо проти проведення слідчих дій: є постанова, вона має виконуватися. Але ж не в такий спосіб! Багатьох суддів цікавлять підстави для їхнього затримання в суді. Нас усіх обурює те, в який спосіб проводилися слідчі дії. Та в кращому випадку з усіх тих органів, до яких ми звернулися, може відповісти один-два. Напевно, багато хто вважає, що проведення обшуку таким чином — це нормально, так і має бути. Проте для суддів — це дикість. Я часто зустрічаюсь із представниками судів різних держав. Повірте, такого невігластва немає в жодній країні Європи – каже суддя.

На запитання кореспондента щодо методів проведення таких слідчих дій Олег Присяжнюк відповів наступне:

-Особисто я вважаю, що громадянам хочуть показати: суд — ніщо, немає чого до нього звертатися по захист, якщо судді не в змозі захистити власні права. Громадянам хочуть наочно продемонструвати, хто в домі господар. Чомусь же в судах інших регіонів не проводять обшуки. Тільки в тих, що розташовані в столиці. Адже такі дії правоохоронців покажуть більше телеканалів на всю Україну, та саме до цих установ зазвичай прикута увага громадськості. А ті, хто подалі від столиці, і так зрозуміють, що з ними буде. Влада завжди згадує про справедливий суд. Але згадує тоді, коли їй це потрібно — коли її представники звертаються до суду з позовами. Більше того, представники влади виступають за незалежну судову владу. А незалежність передусім передбачає повагу до органу, який здійснює правосуддя. Цієї поваги, як бачимо, в країні немає – зазначає Олег Присяжнюк.

Повну версію інтерв'ю читайте за посиланням : http://zib.com.ua/ua/117140.html