Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

03.07.2015, 11:25

Олександр Сасевич, член Ради суддів України Олександр Сасевич, член Ради суддів України

У Львові, 1 липня, відбулося засідання круглого столу, який ініціювали голови львівських судів і члени Ради суддів України, а організували ГО "Гармонія та порядок" та львівське відділення Асоціації правників України (АПУ).

Участь в засіданні взяли голова Львівського апеляційного адміністративного суду Сергій Богаченко, голова Личаківського районного суду м. Львова Сергій Гирич, голова Апеляційного суду Львівської області Петро Каблак, голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький, суддя Господарського суду Львівської області Тарас Рим, член Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, Голова Львівського окружного адміністративного суду Віталій Тертичний, член Ради суддів України, суддя Галицького районного суду м. Львова Олег Юрків і керівник прес-центру судової влади України Ольга Какауліна.

Предметом обговорення були деякі проблеми практичного втілення демократичних стандартів взаємодії судів та журналістів, виконання професійних обов"язків журналістів під час судових засідань, доступу журналістів до матеріалів судових справ і рішень, йшлося також про особливості інтерв"ювання суддів, меж висвітлення у пресі судових процесів й етики спілкування журналістів та суддів.

Учасники круглого столу зійшлися на тому, що інтереси судової влади, засобів масової інформації та інших інститутів громадянського суспільства в інформаційній сфері не суперечать один одному та повинні застосуватися на принципах відкритості та збалансованості.

Означений принцип балансу взаємних інтересів суддів та журналістів передбачає, зокрема, необхідність об"єктивного висвітлення інформації щодо діяльності судової системи, суддів та органів суддівського самоврядування, дотримання законодавчих обмежень, встановлених як для суддів, так і для журналістів щодо розповсюдження певної інформації, потребу врегулювання недопущення у ЗМІ публікацій, які за змістом можуть бути розцінені як тиск на суд з метою прийняття судом певного рішення.

Виступаючи перед зібранням, член Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич наголосив, що судді виступають за рівноправний діалог з журналістами, позаяк уся їхня діяльність пов"зана з реалізацією інтересів народу України. "Як представники ЗМІ, так і представники судової влади зацікавлені в об"єктивній та неупередженій інформації з питань, що становлять суспільний інтерес. Тому на порядку денному Ради суддів України – практичне зняття закритості судів та суддів від суспільства зі збереженням певної консервативності у спілкуванні з пресою та громадянським суспільством з огляду на законодавчі межі діяльності суддів і правила Кодексу суддівської етики", - зазначив Олександр Сасевич.

Керівник прес-центру судової влади України Ольга Какауліна, у свою чергу, зауважила, що між українським суспільством та судами історично склався вакуум, який треба заповнювати і епоха інформаційного суспільства вимагає від судової влади налагоджувати діалог з представниками мас-медіа. "Суспільство і громадяни мають бути поінформовані як про розгляд суспільно значимих справ, так і про діяльність суддів і судів. Але одна справа об"єктивно і конструктивно говорити про судову системи і зовсім інша – необґрунтоване цькування окремих представників Феміди, що не робить честі окремим ЗМІ. Тільки відвертий діалог щодо існуючих проблем та реальних кроків їх вирішення дозволить нам спільними зусиллями задовольнити потребу суспільства в одержанні неупередженої інформації, повернути довіру суспільства і здобути громадську підтримку", - зазначила Ольга Какауліна.

За підсумками засідання круглого столу його учасники підписали меморандум про співпрацю та взаєморозуміння між суддями та журналістами Львівської області, яким домовилися про взаємодію та координацію діяльності журналістів та суддів при здійсненні ними професійної діяльності для задоволення громадського інтересу у суспільно важливій інформації через налагодження конструктивного діалогу та проведення спільних публічних заходів задля інформування громадськості про основні проблеми, що мають місце в діяльності судів.