Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.09.2024, 13:50

Настав час створити довідник територіальної підсудності місцевих загальних судів – Голова РСУ Настав час створити довідник територіальної підсудності місцевих загальних судів – Голова РСУ

На необхідності створення довідника підсудності місцевих загальних судів наголосив Голова Ради суддів України Богдан Моніч під час засідання круглого столу "Оптимізація мережі судів: поточний стан, виклики та перспективи", що відбувся в Києві.

"Якщо говорити про поточний стан, то у питанні оптимізації мережі місцевих загальних судів суддівська спільнота пройшла шлях від несприйняття до зневіри в те, що це колись станеться. Скажу, що реформа мережі судів 2017-2018 років не сприймалася суддями, адже ніхто достеменно не розумів чому це робилося, для чого це робилося, як будувалася нова мережа судів, за якими критеріями. При цьому практично кожен з'їзд суддів вказував на необхідність вирівнювання навантаження на суддів і суди, але у першу чергу шляхом подолання кадрової кризи в судах та наповнення їх суддівськими кадрами. Попри всі намагання питання наповнення судів кадрами упродовж багатьох років вирішено не було і залишається зараз відкритим", - сказав Богдан Моніч.
Водночас, з ухваленням парламентом адміністративно-територіальної реформи, це питання почало сприйматися по іншому, адже одразу постало питання функціонування суду не в межах нового територіального устрою. Раді суддів України довелося оперативно реагувати на це своїм листом від 22 липня 2020 року, і лише пізніше парламентом був ухвалений відповідний закон аналогічного змісту.

За ініціативи РСУ одразу почалися консультації щодо проведення оптимізації мережі судів, результатом яких стало створення робочої групи при Комітеті з питань правої політики, яку очолив народний депутат України, член Комітету Павло Павліш.

Робоча група працювала понад рік і за результатами її роботи було напрацьовано декілька варіантів побудови нової мапи судів, які ще в серпні 2022 року були надіслані до Офісу Президента України. В основу обох мап ліг новий адміністративно-територіальний устрій, а дискусійним залишилися питання роботи судів в обласних центрах.

"На жаль, на цьому робота в цьому напрямку практично зупинилася. Що ми маємо на зараз? Україна та все українське суспільство вже 4 роки живе в межах нового адміністративно-територіального устрою. Через війну ми маємо велику кількість переселенців. Межі "старих" районів, у яких працюють суди практично стерлись. Не всі мешканці територіальних громад достеменно можуть сказати до якого району відносився той чи інший населений пункт раніше. Щобільше, це не завжди знають і судді, які працюють у судах. У суддівських спільнотах зараз активно обговорюється питання створення довідника територіальних юрисдикцій судів по населених пунктах. Якщо суддям важко визначитися чи підсудна справа їхньому суду, то що тоді говорити про пересічних громадян? Це безумовно виклик, який потрібно вирішувати вже, тим більше з огляду на те, що через війну змінюється підсудність окремих судів", - наголосив Голова РСУ Богдан Моніч.

Тому, на його думку, проведення такого заходу дасть можливість говорити, що у процесі оптимізації судів є перспектива, а присутність в обговоренні цього важливого питання заступниці Керівника Офісу Президента України пані Ірини Мудрої з її колегами, дає надію на підтримку й зацікавленість у розв'язання наявних викликів.

Також Богдан Моніч зазначив про те, що з огляду на виступ голови ВККСУ Андрія Пасічника, з якого випливає, що конкурс в апеляційні суди завершиться ближче до кінця 2025 року, можна говорити, що є ще час, аби завершити процес оптимізації судів до оголошення конкурсів у суди першої інстанції.

Ще одним викликом для утворення нової мережі судів, наголосив голова РСУ, може стати норма закону про те, що до новоутвореного суду може бути переведений виключно суддя, який пройшов кваліфікаційне оцінювання, а з огляду на темпи роботи ГРД та ВККСУ у цьому напрямку важко говорити про строки його завершення. Це створює ризик, що значна частина суддів не зможе бути переведеною у новоутворені суди.

Загалом, участь в обговоренні всіх цих питань взяли: Голова Верховного суду Станіслав Кравченко, Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Пасічник, т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура та, що головне, члени парламентського комітету з питань правової політики на чолі з Головою Денисом Масловим, а також заступниця Керівника Офісу Президента пані Ірина Мудра, яка веде судовий напрямок, та Генеральний директор Директорату з правової політики Офісу президента України Віктор Дубовик та міжнародні експерти: Вайда Петравічене – заступниця голови Національної судової адміністрації Литви (Литва), Карі Кісілайнен – міжнародний експерт Проєкту ЄС "Право-Justice", Анна Адамська-Галлант – Головна міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice" з питань судової реформи (Польща).

У процесі обговорення учасники зустрічі обмінялися думками та дійшли згоди, що питання оптимізації мережі судів потрібно вирішувати у найближчій перспективі. Учасники круглого столу висловили цілий ряд конкретних пропозицій, що стосувалися запровадження нової схеми місцевих загальних судів.
Сам захід, організатором якого виступив Проєкт ЄС "Право-Justice", мав на меті актуалізацію теми оптимізації мережі судів, зокрема, продовження обговорення концепції впровадження пілотних проєктів, обміну думками щодо критеріїв та методології оптимізації місцевих загальних судів України, в тому числі в умовах воєнного стану.

Пресслужба РСУ