Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.01.2019, 07:59

Особливості запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності - консультативна зустріч на Франківщині Особливості запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності - консультативна зустріч на Франківщині

Сьогодні, 18 січня 2019 року, в Івано-Франківську, Комітетом Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, який очолює суддя Верховного Суду Єгор Краснов, за сприяння Канадсько-українського проекту Підтримки судової реформи проведено консультативну зустріч для суддів Івано-Франківської області на тему "Конфлікт інтересів у суддівській діяльності". З огляду на тему консультативної зустрічі у ній також взяли участь члени Ради, які входять до складу Комітету: Оксана Марченко, Сергій Єремейчук та Денис Масенко.

Під час зустрічі було обговорено повноваження Ради суддів України в контексті вимог антикорупційного законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів; проблемні питання врегулювання конфлікту інтересів, який врегульовується у порядку, визначеному процесуальним Законом; особливості запобігання конфлікту інтересів в діяльності суддів, який не може бути вирішений в процесуальний спосіб; притягнення суддів до відповідальності за порушення вимог законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Зазначений перелік питань та застосування норм сучасного антикорупційного законодавства у професійній діяльності суддів, питання врегулювання конфлікту інтересів, повноваження Ради суддів України у визначеній сфері, є актуальними питання сьогодення. З огляду на це, Рада суддів України активно використовує можливості проведення консультативних зустрічей для суддів в регіонах України і Франківщина винятком не стала.

У рамках цієї зустрічі відбувся брифінг для представників прикарпатських ЗМІ під час якого голова Комітету Єгор Краснов пояснив завдання і мету заходу. Він зазначив, що чим швидше судді усвідомлять ступінь своєї відповідальності за не реагування на виникнення конфлікту інтересів, за не протидію корупції і за неетичну поведінку, тим швидше судова влада отримає моральний дивіденд від суспільства у вигляді зростання довіри до суддів і до суду загалом.

Допоки ж, зі слів Єгора Краснова, найбільш поширеним прикладом конфлікту інтересів в українських судах є те, коли хтось із подружжя виконує управлінські функції, а хтось є підлеглим. "У такому випадку ми рекомендуємо комусь із подружжя змінити місце роботи, або ж посаду. І це стандартна міжнародна етична норма і практика, яка, чомусь, складно приживається у наших умовах. Хоча, ще раз підкреслю, у європейських судових системах це навіть не обговорюється" – пояснив Єгор Краснов.

Його позицію підтримала й експертка Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи Валерія Кохан. "У Канаді все вирішується на рівні моральних засад. Там не звертаються до вищого органу при першій потребі. Є правила поведінки яких дотримується кожен суддя. Тому, ми хочемо за допомогою тренінгів і таких консультативних зустрічей пояснити суддям як вирішувати питання конфлікту інтересів. Також хочемо почути, які питання і ситуації хвилюють українських суддів", - зазначила експертка.

Членкиня Ради суддів України Оксана Марченко, у свою чергу, звернула увагу суддів на те, що уникнення конфлікту інтересів – це, в першу чергу, сфера відповідальності судді. "Краще ніж сам суддя, ніхто не може знати чи є у нього в справі, яку він отримав для розгляду, приватний інтерес. У разі наявності у судді потенційного або реального конфлікту інтересів, не пов'язаного зі здійсненням ним правосуддя, суддя зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня з моменту виникнення такого конфлікту інтересів у письмовій формі повідомити про це Раду суддів України. Після повідомлення Рада суддів вживає заходів із врегулювання конфлікту інтересів", - наголосила Оксана Марченко.

Вона також рекомендувала суддям, які брали участь у консультативній зустрічі, у разі виникнення проблемних питань, звертатися до "Посібник на допомогу судді. Особливості конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендації щодо його запобігання і врегулювання у типових ситуаціях", який опубліковано на сайті Ради суддів України.

Щодо, власне, роботи Комітету та діяльності Ради суддів України, то голова Комітету Єгор Краснов інформував представників ЗМІ, що вона є відкритою і прозорою. Все публікується на сайті і кожен може ознайомитися з будь-якою інформацією.

"Наш Комітет інформує про стандарти. Він не є каральним, він надає роз’яснення щодо врегулювання конфліктів інтересів і запобігає виникненню критично-конфліктних ситуацій", – наголосив суддя.

Єгор Краснов також зазначив, що за 2018 рік до Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів надійшло 182 звернення, а з детальним звітом про діяльність можна ознайомитись на сайті Ради суддів України.

Прес-служба РСУ