Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.02.2024, 09:15

Паша “Мерседес”, воєнні злочини та коригувальники: 28 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня Паша “Мерседес”, воєнні злочини та коригувальники: 28 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Паша “Мерседес”. Митрополит Павло (Петро Лебідь) ― намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ. Був депутатом Київради від Партії регіонів, виступав проти автокефалії ПЦУ, підтримував розгон Євромайдану, говорив про неподільність України та РФ, погрожував журналістам. У 2023 році суд помістив його під домашній арешт на два місяці, а згодом випустив під заставу у понад 33 млн грн. Його обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Засідання призначене на 13 лютого о 14:00 у Печерському районному суді міста Києва.

“Блогер”. Дмитро Скворцов ― блогер, колишній редактор шоу "На грані", засновник “руського клубу”, який готував замовні матеріали для підсанкційних медіа Росії. У своїх колонках називав закономірним захоплення Криму і частини східних регіонів України, а також популяризував “ЛДНР”. Слідство встановило, що за це він отримував винагороду. У 2023 році його затримали під час спроби втечі за підозрою у державній зраді.

Засідання призначене на 15 лютого о 14:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Голова Харківської СБУ. Роман Дудін керував СБУ у Харківській області. Слідчі вважають, що у лютому 2022 року він хотів захопити владу в регіоні й усунути голову Харківської ОВА, адже розраховував на прихильність окупантів. За версією слідчих, СБУ під керівництвом Дудіна не виконувала поставлених завдань. Дудін запевняє, що його обмовили. Він подав позови до пʼяти українських правоохоронних органів. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 14 лютого о 12:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Гроші за неповнолітню. Айнур Шафіков ― російський військовий, чий підрозділ у 2022 році окупував село Первомайське Купʼянського району. Слідство встановило, що він побив батька дівчинки, який не захотів продати її. Росіяни зупинили чоловіка з дружиною й донькою на блокпосту. Сказали, що дівчинка занадто красива й запропонували батькові 200 тисяч рублів за неї. Після відмови і сварки росіяни знайшли будинок родини та побили чоловіка. Шафіков разом із іншими окупантами повів чоловіка на розстріл до будинку культури, де облаштували катівню, довго мучили, а потім зробили постріл у повітря та відпустили. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 лютого об 11:00 в Орджонікідзевському районному суді Харкова (in absentia).

Здача координатів. Руслан Журид ― мешканець Чернігівщини, який, за даними слідства, збирав для російських спецслужб інформацію про розташування блокпостів, чисельність особового складу, техніку ЗСУ та будівництво об’єктів військової авіації. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 13 лютого о 14:00 у Чернігівському районному суді.

У футболці з Путіним. Людмила Бродніченко ― мешканка Черкас. Слідство встановило, що вона фотографувала наслідки удару росіян по центру Черкас і переслала їх агенту РФ, який проживав у Києві. Після отримання звіту з уточненими відомостями киянин намагався виїхати до Росії. На своїй сторінці в “Однокласниках” Бродніченко опублікувала фото у футболці з Путіним. Її обвинувачують у пропаганді війни та несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 12 лютого о 12:00 у Соснівському районному суді міста Черкаси.

Ще більше справ ― у постійній рубриці на нашому сайті, зокрема про справу Азарова, воєнні злочини та харківських фігурантів.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 12-16 ЛЮТОГО

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.