Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

07.05.2024, 11:38

П'ятьом суддям за співпрацю з окупантами ВРП припинила відставку П'ятьом суддям за співпрацю з окупантами ВРП припинила відставку

Від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Вища рада правосуддя припинила відставку п’ятьом суддям, які пішли на співпрацю з окупантами. Останні двоє — це судді Міщенко та Купавської з Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області. Їх Владімір Путін у 2023 році призначив суддями у так званий Запорізький обласний суд. Суддям оголосили підозри за колабораційну діяльність.

Про це повідомляє "Слідство.Інфо".

Одна з підстав припинення відставки судді — це набуття іноземного громадянства. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Вища рада правосуддя припинила відставку п’ятьом суддям, у яких виявили російський паспорт та співпрацю з росіянами. Йдеться про Тамару Міщенко, Наталію Булавіну, Наталю Купавську, Валерія Буханько та Тетяну Шиповалову.

Наприклад, 18 січня 2024 року у ВРП розглядали питання про припинення відставки суддям Міщенко та Купавської з Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області.

Служба безпеки України підтвердила ВРП, що ці судді співпрацюють з росіянами. На сайті президента російської федерації є повідомлення від 27 вересня 2023 року, що Владімір Путін назначив Міщенко та Купавську суддями так званого Запорізького обласного суду.

Тамара Міщенко стала заступницею голови окупаційного "суду" з кримінальних справ, а Наталія Купавська — заступницею з цивільних справ.

Купавську подавали на отримання почесного звання "Заслужений юрист України", але після повідомлень, що вона співпрацює з окупантами, Рада суддів України відкликала подання (Рішення РСУ № 27 від 05.08.2022 Щодо відкликання подання стосовно судді у відставці Купавської Н.М.)

Більше подробиць читайте тут

За інформацією "Слідство.Інфо" 

Пресслужба РСУ