Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

16.02.2024, 12:24

"Перешкоди на шляху комунікації судових справ про воєнні злочини", - обговорення викликів і пошук рішень

У Києві відбулося засідання круглого столу на тему: "Перешкоди на шляху комунікації судових справ про воєнні злочини, що розглядаються в українських судах".

Організатором обговорення виступила Громадська організація Вектор прав людини" у співпраці з Радою суддів України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх".

Відтак, з вітальними словами до учасників круглого столу звернулися: Андрій Потапенко, голова Комітету РСУ з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями; Олександр Сасевич, член Вищої ради правосуддя та Наталія Петрова, заступниця керівника Програми USAID "Справедливість для всіх".

"Попри триваючу війну, правосуддя українськими судами здійснюється, справи про воєнні злочини й справи, які пов'язані з війною, надходять у суди й розглядаються. Вже більше тисячі вироків винесено, якщо брати сукупно і справи про воєнні злочини та справи, які стосуються державної зради, колаборації, глорифікації та виправдовування дій агресора. На переконання моїх колег суддів, справедливий та ґрунтовний розгляд справ про воєнні злочини – це їхній внесок у загальнонаціональний спротив ворогу. Ще один, чи не найважливіший аспект, який матиме вагоме значення на міжнародному рівні, це те, що український вирок буде одним з ключових доказів, вже у міжнародному трибуналі, про те, що такі злочини здійснювалися ворожими військами на території нашої держави",- сказав Андрій Потапенко.

Олександр Сасевич – член Вищої ради правосуддя найперше подякував багаторічним партнерам за постійну увагу та підтримку в розбудові комунікації судової влади з суспільством та міжнародною спільнотою.

"Питання дуже важливе з огляду на те, що ми повинні формувати й надавати суспільству правдиву, об'єктивну інформацію про діяльність судів в питаннях розгляду справ про воєнні злочини як для внутрішнього споживача, так і для зовнішнього – громадян тих держав, які надають нам допомогу, які ще не надають, але мають зрозуміти чому ми її потребуємо", - наголосив Олександр Сасевич.

Він також звернув увагу учасників засідання на те, що в питаннях комунікації справ про воєнні злочини ВРП зосереджується на роботі з міжнародними інформаційними агенціями з тим, щоб інформація про роботу судів в умовах війни, на прифронтових територіях, про вироки по воєнних злочинах була присутня не тільки на сайтах судів та в українських ЗМІ, а й на шпальтах міжнародних видань.

Наталія Петрова своєю чергою подякувала Раді суддів України за активну співпрацю з неурядовим сектором і зазначила, що з початком повномасштабного вторгнення програма перевела свою роботу на рейки максимальної допомоги судовій владі, разом з тим вона зазначила, що у питаннях просування судової комунікації та її вдосконалення за два роки війни мало що змінилося. Тому, саме для просування цих змін Програма оголосила грантовий проєкт для неурядових організацій, який дозволить актуалізувати висвітлення судових процесів, що стосуються воєнних злочинів.

"Буквально минулого тижня на сайті Програми було оприлюднено оголошення про грантовий конкурс для неурядових організацій, в тому числі тих, які могли би допомогти судовій владі налагодити цю комунікацію", - повідомила пані Петрова.

Відтак, учасники засідання обговорили цілий ряд питань, які мають практичне і не завжди успішне застосування.

Зокрема, огляд кроків судової влади у співпраці з громадським сектором для посилення комунікації судових справ про воєнні злочини у період повномасштабної війни на прикладі проєкту "Судові комунікації справ щодо воєнних злочинів" зробила директорка ГО "Вектор прав людини" Валерія Рибак.

Про проблеми з фінансовим забезпеченням напрямку, кадровою політикою та системою підготовки представників комунікаційних команд судів, виявлених під час підготовки документа "Керівні принципи комунікації судових процесів та рішень про воєнні злочини. Для судів першої та апеляційної інстанцій" говорили: Анастасія Розлуцька, експертка з урядових комунікацій, проєктна менеджерка Work.ua; Максим Єлігулашвілі, член правління Інституту миру та порозуміння, представник секретаріату Коаліції "Україна. П'ята ранку", фасилітатор діалогів та Віталія Лебідь, юристка Європейського суду з прав людини.

Прикладами здійснення комунікаційної діяльності щодо судових справ про воєнні злочини у судах та поточні потреби судів для реалізації завдань, що стоять перед комунікаційними командами, поділилися судді-спікерки – Яна Шестопалова, суддя Ірпінського міського суду Київської області та Ірина Шаповалова, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Бачення цих процесів збоку Державної судової адміністрації України висловила начальник юридичного управління Тетяна Опанасюк.

Також в обговоренні брали участь й міжнародні експертки, які були залучені до проєкту: Лія Гуровітц, колишня директорка по зв’язках судів з громадськістю і ЗМІ в окрузі Колумбія, США, та Ольга Кавран, директорка-засновниця IUSTICOM, наукова співробітниця і кандидатка наук Брюссельського вільного університету, колишня керівниця відділу зв’язківіз громадськістю Спеціального трибуналу по Лівану, заступниця координатора зв’язків з громадськістю в Міжнародному кримінальному трибуналі щодо колишньої Югославії та речниця Прокурора трибуналу. 

Загалом, метою обговорення "Перешкод на шляху комунікації судових справ про воєнні злочини, що розглядаються в українських судах" було проаналізувати виклики, які постають перед судовою владою України, на шляху комунікації судових справ про воєнні злочини з урахуванням дворічної практики у період повномасштабної війни та попереднього досвіду; розглянути вплив проблем із фінансовим забезпеченням, кадровою політикою та системою підготовки представників комунікаційних команд на здійснення комунікації судових справ про воєнні злочини, а також визначення подальших спільних кроків, які допоможуть у розв'язання окреслених проблем та налагодження комунікації судових справ про воєнні злочини.

Пресслужба РСУ