Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.04.2015, 13:10

Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні

28 квітня 2015 року у конференц-залі «Володимирський» готелю «Хрещатик» (м. Київ, вул. Хрещатик, 14) відбулось третє засідання робочої групи проекту «Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні». Захід організований Офісом Ради Європи в Україні за фінансової підтримки Фонду з прав людини.

В роботі робочої групи взяли участь голова комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України Тетяна Чумаченко, суддя Верховного Суду Хорватії, міжнародний експерт Ради Європи Джуро Сесса, спеціаліст з питань верховенства права, міжнародний експерт Ради Європи Карстен Манке, представники Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України, Міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, неурядових організацій та міжнародних проектів.

Метою засідання визначено представлення положення основних стандартів Ради Європи українським експертам, залученим до роботи проекту, та членам координаційної робочої групи проекту, а також обговорення імплементації проекту в березні-квітні 2015 року та координація планів проектної діяльності в травні-вересні 2015 року.

Під час своєї презентації спеціаліст з питань верховенства права, міжнародний експерт Ради Європи Карстен Манке розповів про механізми розробки та прийняття рекомендацій Радою Європи, зокрема зазначив, що Рада Європи використовує в своїй діяльності так званий «стратегічний трикутник»: встановлення стандартів, моніторинг та співпраця.

Суддя Верховного Суду Хорватії, міжнародний експерт Ради Європи Джуро Сесса в своїй доповіді звернув увагу на Європейську Хартію щодо статусу суддів. Він зазначив, що ця Хартія не є зобов’язуючим документом, але з урахуванням положень цього документу розробляються всі інші документи в цій сфері.

Обидва міжнародних експерти вважають, що виконання необов’язкових рекомендацій Ради європи убезпечить країну, що стає на шлях побудови правової держави, від необхідності виконання обов’язкових, більш жорстких рекомендацій з острахом порушити зобов’язання, дані країною перед Радою Європи.

Член Ради суддів України Тетяна Чумаченко зазначила, що Рада суддів України вживає всіх можливих заходів для реалізації основоположних принципів, закріплених у рекомендаціях Ради Європи, на шляху реформування судової системи України. Водночас зазначила, що на цьому шляху Раді суддів України потрібна допомога, яка полягатиме у об’єктивному ставленні до судової влади з боку громадськості, представників інших гілок влади та ЗМІ.

Підводячи підсумки, присутні зазначили, що однакові проблеми судової системи існують скрізь, різниця лише в їх інтенсивності та ставленні громадськості до процесів, що відбуваються всередині судової системи. А змінювати менталітет громадськості потрібно починати зі шкільної лави, формуючи у молодого покоління повагу до принципу верховенства права.