Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

11.03.2024, 06:34

​Полон морпіхів та воєнні злочини: 33 справи щодо війни, за якими радимо стежити впродовж тижня ​Полон морпіхів та воєнні злочини: 33 справи щодо війни, за якими радимо стежити впродовж тижня

Здача в полон. Костянтин Безсмертний ― заступник командира 501-го батальйону морської піхоти 36-ї бригади ЗСУ. Його обвинувачують у тому, що разом із командиром батальйону Миколою Бірюковим здав у полон росіянам майже 300 військових, які перебували на заводі ім. Ілліча в Маріуполі. (Читайте більше в розслідуванні МІПЛ.) Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання відбудеться в Кіровському районному суді місті Дніпро (in absentia).

“Где больничка военных, знаешь?”  Іван Каптель — громадянин РФ, який проживав у прикордонному селищі на Чернігівщині та займався пасажирськими перевезеннями. СБУ встановила, що його завербували російські спецслужби, коли Каптель їздив у Росію до родичів. Він нібито передавав ворогу в месенджерах інформацію про розміщення ЗСУ. У листопаді 2023 суд узяв чоловіка під варту за обвинуваченням у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 11 березня о 15:00  в Оболонському районному суді Києва.

Здача інформації. Зинаїда Оринчак ― мешканка Харкова. Слідство встановило, що 24 лютого 2022 року вона через Телеграм передала росіянам інформацію про розміщення ЗСУ. Її обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 14 березня о 15:00  у Печерському районному суді міста Києва.

Допомога з російськими ешелонами. Євгеній Кулик, Володимир Скубашевський, Олексій Григор'єв ― колишні посадовці Укрзалізниці, які, К каже слідство, допомагали перекидати російські воєнні ешелони в Україну. Після звільнення Харківщини один із них втік до РФ, інші вирішили «залягти на дно» в регіоні. Співробітники СБУ затримали їх. Наразі їх обвинувачують у пособництві державі-агресору.

Засідання призначене на 14 березня о 09:05 у Червонозаводському районному суді Харкова.

“Ізоляція”. Євген Бражников до 2010 року працював оперуповноваженим в Управлінні карного розшуку МВС у Донецькій області. У 2016 році був заступником директора з безпеки Донецького енергозаводу під владою «ДНР». У 2016 році «МГБ ДНР» арештувало Бражникова за незаконне зберігання зброї. Бражников відсидів три з половиною роки, з них більше двох років — в «Ізоляції». У 2019 році його обміняли. Звільнені бранці серед обміняних упізнали в ньому прислужника тюремників «Ізоляції», який брав участь у тортурах. У березні 2020 року йому повідомили про підозру в участі у терористичній групі за співпрацю з тюремниками «ДНР» та порушенні законів і звичаїв війни. Спочатку Бражников перебував під домашнім арештом, потім під особистим зобов'язанням. Він виїхав з України й попросив притулку у Франції. Наразі судовий процес відновили.

Засідання призначене на 12 березня о 12:00  в Оболонському районному суді Києва (in absentia).

Приставка Playstation. Нагадуємо про справу Радіка Гукасяна — російського десантника, який брав участь в окупації Київщини у 2022 році. Прокуратура встановила, що Гукасян разом із ще пʼятьма російськими військовими розстріляли авто під Бородянкою — чоловік, який був всередині, загинув. Також слідство вважає, що Гукасян займався мародерством. ЗСУ взяли в полон Гукасяна на херсонському напрямку. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Судове засідання призначене на 12 березня о 14:15  у Бородянському районному суді Київської області.

Соратник Кадирова. Данило Мартинов — заступник начальника управління федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській республіці. За даними СБУ, 5 березня 2022 року Мартинов особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. За його наказами росіяни взяли в заручники майже 500 людей (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві жителі), з-поміж яких — більше сотні немобільних хворих. Підходи до будівлі замінували, а сам інтернат перетворили на вогневу позицію окупантів. Мартинов керує службою безпеки Кадирова. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 13 березня о 15:00  у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Співпраця з росіянами. Володимир Узбек, Стефан Слабинський, Андрій Олифієць — жителі Михайлівки-Рубежівки (Київщина), яких обвинувачують у співпраці з росіянами та допомозі їм у викраденні майна. Наразі вони перебувають під вартою. Правоохоронці наполягають: чоловіки передавали награбоване окупантам, допомагали прокладати маршрути в обхід позицій ЗСУ, били місцевих, які не погоджувалися співпрацювати з росіянами. Зокрема, за версією слідства, вони викрали автомобілі Toyota Rav-4 і Jaguar. Обвинувачені свою вину на суді цілковито заперечують. Адвокат одного з обвинувачених звернувся із заявою до ЄСПЛ про те, що клієнта нібито тривають під вартою незаконно. Всіх трьох обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 14 березня о 16:00  у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

Ексмер Полтави. Олександр Мамай ― колишній член Партії регіонів і міський голова Полтави до квітня 2023 року. Очолював місто кілька разів, міська рада висловлювала йому недовіру, позбавляла повноважень, після чого він поновлювався на посаді. Через неправомірне підвищення тарифів проти нього протестували місцеві у 2013 році, його обвинувачували в корупції, у цій справі Мамай конфліктував із суддею, за його каденції були порушення в забудові центру міста. ВАКС засудив Мамая за розтрату майна. У грудні 2022-го він отримав підозру за поширення інформації про розташування ЗСУ. Мамай не раз демонстрував любов до СРСР, підтримував Януковича, висловлювався російськими наративами про Велику вітчизняну війну, називав росіян і українців братніми народами та казав, що на сході України воюють Росія та США. На одній із пресконференцій поширив інформацію про ЗСУ, тепер стверджує, що вона була відомою. Його обвинувачують у поширенні російської пропаганди та інформації про розміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 11 березня о 14:00  в Октябрському районному суді Полтави.

Навідник “Градів”. Володимир Щекін колишній функціонер Партії регіонів із Сумщини. Як каже слідство, ще до повномасштабної війни його завербувала ФСБ, коли той їздив до родичів у Росію. Після 24 лютого 2022 року “куратор” попросив розвідінформацію про дислокацію сил оборони України у прикордонних районах Сумської області для планування обстрілів, зокрема з систем “Град”. Щекін, вважає слідство, об’їжджав прикордонні території і приховано знімав розташування українських сил.

Засідання призначене на 12 березня о 10:30  у Сумському районному суді.

Переобладнання лікарень. Ігор Капленко ― колишній депутат Куп'янської районної ради. У 2022 році під час окупації міста наказав переобладнати українські лікарні під військові госпіталі російських окупантів. Був “керівником відділу охорони здоров’я військово-цивільної адміністрації Куп‘янського району РФ”. У 2023 році СБУ затримала Капленка. Під час оголошення підозри повністю визнав свою провину. Його обвинувачують у колабораційній діяльності.

Засідання призначене на 12 березня о 09:30  у Червонозаводському районному суді Харкова.

Більше про справи цього тижня читайте на нашому сайті — там багато колишніх регіоналів, УПЦ МП і коригування вогню.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 11-15 БЕРЕЗНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Адвоката російського військового притягнуть до відповідальності за неявку до суду

Справу Олександра Кондратьєва, російського командира, який брав участь в окупації Київської області, досі не почали розгляди по суті. Зокрема і тому, що адвокат захисту не приходить на засідання. Через це суд вирішив притягнути адвоката Максима Лапшина, якого Кондратьєву призначили від Центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, до відповідальності. За два роки, що МІПЛ провадить моніторинг судових справ щодо воєнних злочинів, така ситуація сталася вперше.

Які аргументи мав суд та як прокоментував ситуацію сам Лапшин читайте на сайті МІПЛ

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.