Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.03.2016, 13:09

Повідомлення про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя до Ради суддів України Повідомлення про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя до Ради суддів України

Повідомлення про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя до органів суддівського самоврядування - Ради суддів України (в порядку частини 3 статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»)

І. Опис подій в суді протягом 16-17 березня 2016 року.

16-17 березня 2016 року в приміщенні Приморського районного суду міста Одеси так званими «громадськими активістами» Сидоренком А.Л., Ткаченко Н., Лапчиком О.П. та іншими невстановленими особами вчинено низку кримінальних правопорушень, які мають ознаки злочинів, передбачених ст.ст. 296, 376, 377 КК України, за наступних обставин.

Зокрема, 16 березня 2016 року слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси Коваленком В.М. були призначені до розгляду клопотання слідчого військової прокуратури Одеського гарнізону Південного регіону України у кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №42016161010000062, про застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою стосовно працівників Чорноморського міського відділу поліції ГУНП України в Одеській області Панішкевича О.А. та Дмитрука П.О., які підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч.3 ст.371 (завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою) КК України.

Приблизно о 16 годині до Приморського районного суду м. Одеси організовано прибула група агресивно налаштованих так званих «громадських активістів», загальною кількістю до п’ятдесяти осіб, на чолі з Сидоренком Андрієм Леонідовичем, Ткаченко Неонілою Анатоліївною, Лапчиком Олександром Петровичем та іншими, начебто, задля участі у вказаному судовому засіданні. З собою вони принесли та розгорнули в приміщенні суду плакати, які містили образливі та такі, що принижують авторитет судової влади, написи.

У цей же час до приміщення суду прибули представники засобів масової інформації та голова ГУНП України в Одеській області Лорткіпанідзе Г.Г.

Сидоренко А.Л. та Ткаченко Н.А. є підозрюваними особами у вчиненні інших злочинів проти правосуддя, громадського порядку та моральності, вчинених протягом 2015 року в приміщенні Приморського районного суду м. Одеси.

У зв’язку з перебуванням слідчого судді у нарадчій кімнаті, що пов’язано з розглядом іншої судової справи, учасників процесу та прибулих осіб працівниками апарату суду було повідомлено, що розгляд клопотань відкладається на невизначений час.

Після цього вказані особи увірвалися до службового приміщення суду, що розташоване на третьому поверсі, та доступ до якого обмежений, грубо порушуючи при цьому правила поведінки громадян у суді та громадський порядок, вони висловлювалися нецензурною лайкою, погрожували, поводилися зухвало та образливо по відношенню до працівників апарату суду та суддів, а також сторонніх відвідувачів суду.

В період часу, починаючи з 16 до 20 години, названі особи постійно й організовано вчиняли провокативні дії, намагалися силоміць увійти до приміщення нарадчої кімнати, в якій перебував слідчий суддя Коваленко В.М., висловлювали на його адресу погрози та образливі слова, здійснювали психологічний тиск, при цьому фактично позбавили слідчого суддю можливості здійснювати правосуддя та вийти з нарадчої кімнати. На пропозицію працівників суду залишити приміщення суду відповідали відмовою.

На вхідних дверях службового кабінету №308, де перебував як у нарадчій кімнаті слідчий суддя, особи розміщали плакати, що містили образливі та такі, що принижують авторитет судової влади написи, на фоні яких фотографувалися.

Грубо порушуючи громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, вказані особи розпочали в службовому приміщенні суду гру в футбол.

Присутні при цьому співробітники ГУНП України в Одеській області та викликані за телефоном 102 поліцейські не вживали жодних передбачених законодавством та обов’язкових для них заходів щодо попередження чи припинення вказаних протиправних дій.

Зазначені навмисні протиправні дії, вчинені за попередньою змовою організованою групою осіб, є втручанням в діяльність слідчого судді Коваленка В.М. та перешкоджанням виконанню ним службових обов’язків з метою домогтися ухвалення неправосудного рішення, а саме: змусити відмовити у задоволенні клопотань слідчого прокуратури про застосування запобіжних заходів стосовно підозрюваних працівників поліції.

Наступного дня, тобто 17 березня 2016 року, приблизно о 10 годині 30 хвили ті ж самі особи – організованою групою осіб, начебто з метою участі у судовому засіданні під час допиту слідчим суддею в порядку ст.225 КПК України потерпілих у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42016161010000062, за підозрою працівників Чорноморського ГУНП України в Одеській області у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.146, ч.2 ст.365, ч.3 ст.368, ч.3 ст.371 КК України, знову прибули до приміщення Приморського районного суду м. Одеси.

При цьому, представники так званої «громадської організації», яка має ознаки організованого злочинного угрупування, Сидоренко А.Л., Ткаченко Н.А., Лапчик О.П. та інші невстановлені особи повторно вчинили низку діянь, що мають ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 296, 376, 377 КК України, за наступних обставин.

Так, під час розгляду цивільних справ під головуванням судді Кічмаренка С.М. ці особи увійшли до зали судових засідань № 233, не будучи стороною у справі, почали порушувати порядок в судовому засіданні, викрикувати образи, створили умови, за яких судове засідання було зірване.

Під тиском натовпу та враховуючи відсутність належної охорони, яка могла б стримати протиправні дії осіб, суддя Кічмаренко С.М. змушений був припинити ведення судового засідання з метою запобігання можливим провокаціям, порушенню громадського порядку, хуліганським діям тощо.

Приблизно о 13:00 годині на сходах суду почав збиратися натовп вказаних осіб, які викрикували образливі вислови на адресу голови суду та Приморського районного суду м. Одеси в цілому. Невстановлені особи були агресивно налаштовані та заявляли про свою рішучість вдатися до активних дій, погрожували вчиненням розправи над суддею Кічмаренком С.М. Побачивши голову суду, натовп людей на чолі з Сидоренком А.Л., Ткаченко Н.А. та Лапчиком О.П. почали відверто й нахабно себе поводити по відношенню до голови та співробітників суду, висловлювали образи та погрози.

Зазначені дії носили відверто провокативний характер, мали на меті спровокувати співробітників суду до протиправних дій, чого допущено не було.

Задля припинення порушення громадського порядку та запобіганню подальших образ – особам Сидоренку А.Л., Ткаченко Н.А. та Лапчику О.П. – було висловлено зауваження, неодноразово зверталася увага на неприпустимість такої поведінки.

У відповідь на коректне зауваження стосовно припинення неетичної поведінки Сидоренко А.Л. наніс чисельні удари кулаком в обличчя та область голови співробітників суду Неткова М. та Куцарова В.І., розірвав одяг останнього.

Вказані дії розцінюємо в якості навмисного завдання шкоди здоров’ю судді та працівників суду, втручання в діяльність суду з метою перешкодити виконанню суддями їх службових обов’язків.

Внаслідок протиправних дій була дезорганізована робота суду, порушувався громадський порядок, не відбулися численні судові засідання.

Цього ж дня засоби масової інформації, з посиланням на прес-службу ГУНП України в Одеській області, організовано поширили завідомо недостовірну інформація про те, що голова суду навмисно заподіяв активісту Лапчику О. тілесні ушкодження у вигляді перелому кісток носа.

Вказані події та поведінку громадян Андрія Сидоренка, Неоніли Ткаченко, Олександра Лапчика та інших невстановлених осіб, серед яких ймовірно є працівники поліції, Приморський районний суд м. Одеси розцінює як втручання у діяльність суддів та протиправний тиск з метою перешкодити виконанню суддями службових обов’язків та змусити ухвалити завідомо неправосудне рішення в інтересах співробітників поліції міста Чорноморська, та стосовно Андрія Сидоренка і Неоніли Ткаченко, які в цей час притягуються до кримінальної відповідальності за вчинення аналогічних злочинів проти правосуддя, громадського порядку та моральності, що мали місце в серпні 2015 року в приміщенні Приморського районного суду м. Одеси.

Станом на 18 березня 2016 року до правоохоронних органів подані заяви про вчинення злочинів в порядку ст.214 КПК України.

Таким чином, наголошуємо на тому, що названа група осіб, присутніх в приміщенні суду, вела себе з проявами відвертої неповаги до суспільства та оточуючих, викрикували погрози застосування сили та образливі висловлювання на адресу суддів Приморського районного суду міста Одеси, працівників апарату суду.

Фактично відбулося захоплення частини адміністративної будівлі. Сидоренко А.Л. та інші особи на адресу суддів Приморського районного суду м. Одеси висловлювались образливо, вели себе без поваги до суду, погрожували суддям застосуванням сили. Відбулося втручання в діяльність суду з метою перешкодити виконанню службових обов’язків та вплинути на розгляд слідчим суддею клопотання слідчого прокуратури.

Внаслідок протиправних дій була дезорганізована робота суду, порушувався громадський порядок, зірвано численні судові засідання.

Захоплення приміщень адміністративної будівлі суду так званими «громадськими активістами», розпочавшись 16 березня 2016 року, тривало до 20:20 години, в тому числі протягом неробочого часу також.

Співробітники Національної поліції протягом часу усього інциденту не вжили дієвих, ефективних та своєчасних заходів щодо унеможливлення вчинення зазначених протиправних дій, а також задля захисту суддів, працівників апарату суду та державного майна.

Користуючись протиправною бездіяльністю співробітників поліції, так звані «громадські активісти» вдавалися до відверто нахабних хуліганських дій.

Підкреслюємо, що такі протиправні дії зазнали системного характеру, оскільки під час розгляду попередніх клопотань слідчого прокуратури у кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №42016161010000062, також мали місце дії, спрямовані на порушення громадського порядку з метою зашкодити відправленню правосуддя.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

ІІ. Нормативне забезпечення неприпустимості втручання.

Відповідно до п. п. 1 та 2 Основних принципів незалежності судових органів, схвалених резолюціями №№ 40/32 та 40/146 Генеральної Асамблеї ООН від 29.11 та 13.12.1985 року, незалежність судових органів гарантується державою та закріплюється в конституції або законах країни. Усі державні та інші установи зобов'язані шанувати незалежність судових органів та дотримуватися її. Судові органи вирішують передані їм справи безсторонньо, на основі фактів та відповідно до закону, без будь-яких обмежень, неправомірного впливу, спонукань, тиску, погроз або прямого чи непрямого втручання з будь-якого боку і хоч би з яких причин.

Рекомендація № СМ/Rec(2010)12 Комітету міністрів Ради Європи від 17.11.2010 року щодо незалежності, ефективності та обов'язків суддів містить положення про те, що виконавча та законодавча влада повинні гарантувати незалежність суддів і утримуватися від дій, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Відповідно до положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, метою забезпечення незалежності судової влади є гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом тільки на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства й держави.

Незалежність і недоторканність суддів гарантують в ст. ст. 126 і 129 Конституції України, в яких встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні й підкоряються лише закону. Законом України «Про судоустрій і статус суддів» визначені умови виконання професійних обов'язків суддів та правові засоби, за допомогою яких забезпечується реалізація конституційних гарантій самостійності судів та незалежності суддів.

Зокрема, правилом ст. 6 цього Закону у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» встановлено, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

05.02.2015 Радою суддів України було прийнято рішення №1 щодо забезпечення незалежності суддів. Вказаним рішенням, виходячи із аналізу звернень до Ради суддів України, було піднято питання про наявність численних фактів втручання у діяльність суддів з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків.

Висновки та вимоги звернення:

Аналіз наведених фактів тиску на суддів і втручання в їх процесуальну і службову діяльність дає можливість зробити висновок, що має місце випадок протиправних дій так званих «громадських активістів», які діяли за сприяння та в інтересах окремих працівників ГУНП України в Одеській області, спрямованих на висловлення власного відношення до судової влади та/або окремих суддів, які супроводжувались заходами впливу на суддів, що саме по собі є порушенням вимог частини другої статті 126 Конституції України (вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється).

Відповідно до Положення про Раду суддів України, затвердженого з’їздом суддів України 16 вересня 2010 року, Рада судів України є вищим органом суддівського самоврядування.Рада сприяє створенню належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів, утвердження незалежностісуду, забезпечення захисту суддів від втручання в судову діяльність.

Просимо розглянути це звернення Радою суддів України в якості повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя до органів суддівського самоврядування – Ради суддів України в порядку частини 3 статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та вжити відповідних заходів реагування .

Звернення підписав голова Приморського районного суду м.Одеси Сегрій Кічмаренко

Прес-центр судової влади