Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

30.01.2024, 09:08

​Правил заповнення декларації доброчесності та родинних зв'язків не буде – ВККСУ ​Правил заповнення декларації доброчесності та родинних зв'язків не буде – ВККСУ

Голова Ради суддів України отримав офіційну відповідь  від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо роз’яснень, які стосуються заповнення суддями та кандидатами на посаду судді декларації доброчесності.

Лист, підписаний Головою ВККС України, відповіді на поставлені питання не містить, позаяк ВККС поважала їх надто абстрактними, проте зазначила, що "у процесі роботи над змінами до форм декларації Комісією враховано практику розгляду повідомлень про неповноту та/або недостовірність тверджень у декларації доброчесності судді, проаналізовано інформацію, яка надійшла від судів і стосується найбільш поширених питань, що виникають при заповненні декларації, та пропозиції щодо внесення змін до чинних форм декларації".

Також у листі Комісії зазначається, що "виходячи із наданих Законом повноважень, Вища кваліфікаційна комісія суддів України не може тлумачити та надавати роз’яснення змісту вказаних у зверненні (листі РСУ від 06.12.23) термінів".

Передував цьому лист члена ВККСУ Богоноса М.Б., в якому зазначалось, що Комісія згідно з власним Регламентом надає роз'яснення з питань заповнення декларацій лише за зверненням суддів, а предметом роз'яснення можуть бути виключно ті, що пов'язані з конкретною життєвою ситуацією судді за індивідуально визначених обставин.

Зважаючи на нагальність отримання від Комісії чітких "правил гри" при заповненні декларацій, Голова Ради суддів України просив вважати свій лист і зверненням судді .

"Листування з ВККС України не зняло проблемних питань, які виникають під час заповнення суддями і кандидатами на посаду судді декларацій. Мені навіть здається, що отримані відповіді виявили небажання ВККС затвердити "правила гри для суддів" та ускладнили сам процес заповнення, оскільки залишає багато різнопланових, неоднозначних тлумачень відповідей на питання декларації. Чесно скажу – я розчарований і це розчарування підсилюється ще й тим, що Комісія почала перевіряти відомості в деклараціях на предмет достовірності, також сьогодні розпочаті конкурсні процедури на посади суддів і помилка при заповненні декларацій може дорого коштувати тому чи іншому кандидату. Сьогодні Комісія не вважає за можливе надавати роз'яснення виключно через норму, яка міститься у затвердженому нею ж Регламенті. Це прикро. Також дивує що більшу частину листа займає текст, який доводить необхідність існування такого інституту як подання декларації доброчесності, хоча це ніхто не ставить під сумнів. Тому все ж сподіваюсь, що Комісія повернеться до цього питання і затвердить відповідні роз'яснення своїм рішенням.", - прокоментував лис-відповідь ВККС України Богдан Моніч.

Зазначимо, що 06 грудня 2023 року Рада суддів України звернулась у ВККС України з листом, у якому просила надати офіційні роз'яснення стосовно тверджень декларації доброчесності судді.

У листі, зокрема, зазначалось, що у деклараціях доброчесності судді та кандидата на посаду судді, суб’єкту декларування необхідно надати відповіді "підтверджую/не підтверджую" на 28 тверджень.

У Раді суддів України вважають, що ВККС України все ж має розробити та затвердити чіткі правила заповнення декларацій доброчесності в новій розширеній редакції відповідно до тих змін, які були внесені Комісією від 02 листопада 2023 року.

Нагадаємо, декларації доброчесності судді та кандидати на посаду судді мають подати до 30 квітня включно. Декларацію доброчесності судді необхідно подавати після декларації родинних зв’язків судді та декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Пресслужба РСУ