Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

23.06.2018, 10:36

Представники органу суддівського самоврядування зустрілись з майбутніми суддями Представники органу суддівського самоврядування зустрілись з майбутніми суддями

За ініціативи Ради суддів України у Києві, Харкові, Львові та Одесі відбулись круглі столи з питань суддівського самоврядування з кандидатами на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді, і, які завершують підготовку в Національній школі суддів України.

"Суддівське самоврядування є основним принципом організації управління судовою владою та гарантією незалежності суддів. Судді повинні усвідомити свою особисту відповідальність не лише за рішення, але й за те, як працює судова влада загалом"- зауважив голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук під час зустрічі із слухачами в Києві.

Розвиток суддівського самоврядування в Україні - прямий шлях до становлення справедливого суду, підвищення авторитету судової влади та зміцнення незалежності суддів і Рада суддів України відіграє в цьому процесі провідну роль.

"Створіть такий суд, щоб Ви гордилися, що там працюєте!" – наголосив Володимир Кравчук.

У Харкові до майбутніх кандидатів завітали член комітету з питань забезпечення незалежності суддів Олексій Котеньов та член комітету з питань співпраці з державними, громадськими організаціями, засобами масової інформації Віктор Маслов.

Діючі судді розповіли про історичні аспекти формування інституту суддівського самоврядування та про порядок формування і повноваження РСУ. Олексій Котеньов зосередив увагу на засадах суддівського самоврядування та шляхах вдосконалення формування та функціонування цього органу, а також поділився своїми враженнями від роботи у Раді суддів України.

"Судді не мають стояти осторонь від тих процесів, які відбуваються в суді. Я сподіваюсь, що судова гілка влади яка, як ніколи потребує наповнення новими фахівцями суддівської професії, отримає новий виток розвитку. Удачі вам!" - привітав із завершенням навчання слухачів член РСУ Олексій Котеньов. Дав настанови кандидатам на посаду судді і уповноважений Ради суддів України в Сумській області Віктор Маслов. "Суддівське самоврядування повністю належить суддям. Відтак, і відповідальність за ефективну внутрішню діяльність судів, зокрема організацію їх роботи, цілком лежить на суддях і ви, як майбутні представники судової гілки влади, маєте це завжди пам'ятати!" –підкреслив Віктор Маслов.

А в Одесі щасливої суддівської долі слухачам Одеського регіонального відділення НШСУ побажали члени Ради суддів України Галина Діброва та Андрій Калараш, у Львові - голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України Андрій Жук.

Нагадаємо, сьогодні, 23 червня 2018 року, 285 кандидатів на посаду судді завершили спеціальну підготовку в Національній школі суддів України. Школа впродовж трьох місяців працювала над тим, щоб кандидати, які вже мають досвід роботи на посаді помічника судді, оволоділи знаннями, уміннями та навичками, які дозволять їм ефективно виконувати суддівські повноваження. Далі слухачів чекає стажування в місцевих судах. Кандидат на посаду судді має ознайомитись з організацією діяльності суду, з порядком здійснення судочинства, бути присутнім у судових засіданнях та оволодіти практичними навичками написання проектів процесуальних документів. Безумовно, що від ефективності проведення стажування буде залежати рівень професійної та психологічної готовності до виконання професійних обов’язків судді. 

Прес-служба РСУ