Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

17.09.2018, 14:48

Рада суддів України продовжила свою роботу та заслухала доповіді представників ДСА України Рада суддів України продовжила свою роботу та заслухала доповіді представників ДСА України

Після перерви Рада суддів України продовжила свою роботу та заслухала доповіді представників Державної судової адміністрації України.

Про матеріально-технічний стан київських районних судів перед членами Ради суддів України звітував начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у місті Києві Олександр Сімановський. Звіт начальника викликаний незадовільним станом чотирьох районних судів міста Києва: Дніпровського, Деснянського, Дарницького, Голосіївського. Всі ці суди, починаючи з травня місяця відвідували члени Ради суддів з тим, аби з'ясувати реальний стан справ у судах.

"Ситуація у судах, у сенсі матеріально-технічного забезпечення, жахлива. І це ті суди, які мають чи не найбільше навантаження у державі. Тому ситуацію потрібно виправляти негайно і терміново", - наголосив Голова Ради суддів України.

Загалом, зі слів Олександра Сімановського, фінансування капітальних видатків на районні суди міста Києва, починаючи з 2016 року систематично зростає, але нажаль нема комплексного вирішення проблем. 

Як зазначив Голова ДСА України Зеновій Холоднюк - тільки в трьох з десяти районних суддів міста Києва створені належні умови для роботи суддів і відправлення правосуддя. "Це Шевченківський, Печерський та Оболонський районні суди столиці. Всі інші потребують значних капіталовкладень," - додав Зеновій Холоднюк. Рада суддів України вирішила повернутись до обговорення питання матеріально-технічного забезпечення судів міста Києва у грудні місяці 2018 року.

Щодо виконання рішення XV чергового з’їзду суддів України про стан здійснення правосуддя в умовах судової реформи у 2017 році, виконання рішень Ради суддів України в частині Положення про помічників суддів та щодо питань організації роботи слідчих судів у неробочий та надурочний час, то Голова Державної судової адміністрації України поінформував присутніх, що ДСА України розроблено детальний план заходів щодо виконання рішення з'їзду. Цей план охоплює виконання таких важливих питань, як: забезпечення охорони судів, визначення граничної чисельності суддів, налагодження комунікації, створення окружних судів.

"Після утворення окружних судів, будуть уточнені переліки об'єктів, які будуть забезпечуватись охороною. Щодо граничної чисельності, то вже є рішення ВРП та відповідні накази ДСА України, якими встановлено граничну чисельність на 2018 рік. Щодо суддівської винагороди, то це питання регулюється виключно положеннями Закону України "Про судоустрій і статус суддів," – додав Зеновій Холоднюк. Після дискусії Рада суддів України взяла інформацію Голови ДСА України до відома та перейшла до розгляду наступного питання.

Секретарка Ради суддів України Олена Журавська розповіла про результати роботи робочої групи з розробки ескізу і технічного опису швейного виробу "мантія судді" з натуральної тканини (літньої мантії) для суддів місцевих, апеляційних та касаційних судів для суддів місцевих, апеляційних та касаційних судів. Обговоривши представлені ескізи члени РСУ запропонували розглянути варіант манжетів на рукавах і замість світло-синього кольору зупинитися на синьому і темно-синьому.

Члени Ради суддів України затвердили технічний опис мантії суддів місцевих та апеляційних судів, а також мантій суддів усіх інстанції з натуральної тканини та звернулися до Голови ДСА України Зеновія Холоднюка з проханням профінансувати виготовлення зразків мантій, що були затверджені з тим, аби вже до першого листопада представити їх на обговорення суддям.

Наступним питання порядку денного члени Ради суддів розглянули застосування системи оцінювання роботи суду (СОРС) з метою отримання інформації про поточну ситуацію роботи судів та визначення потреб органів системи правосуддя. Ця система позитивно зарекомендувала себе ще з 2015 року, а тому доповідач Андрій Жук запропонував присутнім підтримати проведення протягом жовтня, анонімного внутрішнього анкетування суддів та працівників апарату судів. Обговоривши пропозиції Рада суддів України рекомендувала судам України провести внутрішнє анкетування.

Обговорили члени Ради суддів України і питання відновлення діяльності Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло", результати перевірки Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, створення робочої групи з питань підготовки стандартів організації роботи суду. Питання про звернення зборів суддів Верховного Суду України щодо скликання позачергового з’їзду суддів України було знято з розгляду.

Нагадаємо, он-лайн трансляція засідання доступна за посиланням: https://bit.ly/2NQw9v0

Прес-служба РСУ