Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

15.07.2021, 13:50

Рада суддів України на позачерговому засіданні ухвалила звернення до Президента України Рада суддів України на позачерговому засіданні ухвалила звернення до Президента України

15 липня 2021 року відбулося позачергове засідання Ради суддів України, у якому взяли участь 22 члени Ради. 

На порядок денний  було винесено одне питання: про звернення Ради суддів України до Президента України щодо недопущення висловлювань, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї. Голосуванням члени Ради затвердили наступне:

Вельмишановний Володимире Олександровичу!

"Моя мета – повернути довіру й повагу до суду. Служителі Феміди перестануть бути прислужниками у Президента…", – саме так учора Ви відреагували на ухвалення Верховною Радою України в цілому Закону, який передбачає перезавантаження Вищої ради правосуддя (законопроєкт № 5068) [1].

Так сталось, що у той же день, 14 липня 2021 року, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив позов Тупицького Олександра Миколайовича до Президента України в справі № 9901/96/21, визнав протиправним та скасував Указ Президента України від 27 березня 2021 року № 124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" в частині скасування Указу Президента України від 14 травня 2013 року № 256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України.

Цілком зрозуміло, що будь-яке судове рішення може викликати незгоду з ним однієї зі сторін, а іноді й усіх учасників справи.

І це стосується будь-яких спорів, у тому числі тих, де стороною є Президент України.

Водночас, якщо пересічний громадянин є більш вільним у своїх висловлюваннях та формулюванні певних оціночних суджень, то представники Держави повинні утримуватися від дій, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Замість того, щоб порадіти тому факту, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення, яке, як мінімум, вказує на те, що він не обслуговує інтереси Президента України, в інформаційному просторі було розповсюджено ряд повідомлень, які очевидно вказують на нерозуміння загальновідомих міжнародних норм у сфері прав людини та у сфері незалежності судової гілки влади (коментар радника глави Офісу Президента України Михайла Подоляка [2]; відеозвернення прессекретаря Президента України Сергія Никифорова, опубліковане на сторінці Офісу Президента України у Facebook [3]; офіційна позиція Офісу Президента України стосовно рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду стосовно Тупицького Олександра Миколайовича, викладена на офіційному сайті Офісу Президента України [4]).

Принагідно нагадаємо, що посадові особи демократичної та правової держави мають уникати передчасної критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Їм також слід уникати дій, які можуть поставити під сумнів їхнє бажання виконувати рішення судів, за винятком випадків, коли вони мають намір подати апеляцію.

Кожна сторона судового процесу має доводити свою позицію виключно в рамках правового поля.

Відтак Рада суддів України змушена наголосити на неприпустимості подібних дій з боку посадових осіб Офісу Президента України, які демонструють суспільству не лише ігнорування чинного законодавства, але й упереджене ставлення до судової влади.

Окремо звертаємо Вашу увагу, Володимире Олександровичу, що Рада суддів України підтримує бажання Президента України зміцнити довіру до судових органів влади та активно долучається до цього процесу. Водночас варто наголосити, що окрім внутрішніх факторів, які впливають на рівень довіри до судів, є і зовнішні, такі як тиск та систематичні негативні інформаційні кампанії проти суддівського корпусу. На превеликий жаль, ці дії не лише не засуджуються владою, а навпаки, активно схвалюються та поширюються. Реальні показники довіри до судів, а особливо серед тих, хто був учасником судових проваджень, на порядок вищі, ніж ті, які озвучуються на широкий загал.

Підірвана згаданими заявами довіра не буде відновлена, будь-яке судове рішення, ухвалене судом апеляційної інстанції у цій справі, сприйматиметься стороннім спостерігачем з недовірою.

Наголошуємо – до судової влади, як інституції повинна бути повага. Її рішення повинні виконуватися, незалежність суддів має бути захищена.

Підсумовуючи викладене, Рада суддів України засуджує подібного роду виступи й коментарі, вважає їх неприпустимими та закликає утримуватися від дій, які точно не повернуть довіру і повагу до судової гілки влади.

З повагою,

Голова Ради суддів України                                                   Б.С. Моніч

Повний текст рішення Ради суддів України й текст звернення читайте тут