Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.06.2016, 07:12

Рада суддів України та громадськість – партнери в оновленні судової влади в Україні Рада суддів України та громадськість – партнери в оновленні судової влади в Україні

Дев'ятого червня 2016 року голова Комітету з питань комунікації Ради суддів України Олександр Сасевич, на запрошення низки громадських організацій, взяв участь у роботі форуму, на якому розглядалися стан та проблеми процесу оновлення судової гілки влади.

Проведення заходу було викликане останніми змінами у законодавстві, а саме ухваленням парламентом другого червня цього року змін до Конституції Україна у частині правосуддя та прийняттям нової редакції закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Ухвалення та імплементація зазначених актів відкриває можливість запровадити нові механізми оновлення суддівського корпусу та сприяти відновленню довіри до влади, зокрема, її судової гілки.

При обговоренні питань порядку денного віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд наголосила, що парламентарі наразі зробили тільки перший крок у становленні справді європейського правосуддя, однак вкрай необхідно оновити систему підготовки правників, адже саме з ним ми формуємо лави суддів, прокурорів, адвокатів та інших учасників процесу та завершити реформу прокуратури та інших дотичних інституцій – Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, адвокатури тощо.

Міністр юстиції України Павло Петренко у свою чергу відмітив, що і тепер основними джерелами корупції в країні залишаються влада, олігархи та гроші і закликав присутні на форумі громадські організації ще більш активно долучатися до боротьби з цим негативним суспільним явищем разом з очолюваним ним міністерством.

У свою чергу Олександр Сасевич, від органу суддівського самоврядування та себе особисто, подякував організаторам форуму та їх зарубіжним партнерам за постійну увагу до актуальних проблем реформування вітчизняного правосуддя та наголосив, що вони, в особі Ради суддів України, у цьому процесі завжди матимуть надійного прихильника та партнера. Впровадження основних ідей схваленої конституційної реформи є амбітним завданням для вітчизняного судового корпусу і тому допомога та підтримка з боку громадських організацій й окремих експертів у цій галузі, особливо у регіонах нашої країни, буде всіляко сприяти побудові незалежної, компетентної та авторитетної судової влади, - зазначив Олександр Сасевич.

Прес-центр судової влади