Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

01.05.2024, 06:41

Рада суддів України відновила роботу над доопрацюванням Концепції комунікаційної політики судової влади Рада суддів України відновила роботу над доопрацюванням  Концепції  комунікаційної політики судової влади

Голова Ради суддів України Богдан Моніч та голова Комітету РСУ з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко провели робочу зустріч з представниками Громадської організації "Вектор прав людини" - її директоркою пані Валерією Рибак, менеджером освітніх проєктів та експертом з краудфандингу Денисом Бортніковим та менеджеркою з внутрішніх комунікацій пані Галиною Осінською щодо питань, які стосуються комунікації судової влади з суспільством. Найперше йшлося про продовження спільної діяльності Ради суддів України та Громадської організації "Вектор прав людини" над питаннями розвитку комунікацій в умовах війни.

"Зараз наше головне завдання - повернутися до обговорення комунікаційної концепції, яку схвалила Рада ще у травні 2023 року, та визначитися з механізмами її впровадження. Власне, ми маємо визначитися з тим, як має відбуватися комунікаційна політика. З одного боку - кожний суд, орган та установа системи правосуддя мають у своїй комунікації представляти громадянам і суспільству загалом тільки їм властиву діяльність, з іншого - ми маємо розуміти, що без "єдиного голосу судової влади" нам не обійтися, коли це стосується розв'язання засадничих питань судової влади", - сказав Богдан Моніч.

Голова Ради також зазначив, що окрім стратегічних завдань комунікаційна Концепція, що була схвалена рішенням №18 від 04.05.2023 року, має вирішити й цілий ряд організаційних, кадрових та матеріально-технічних питань, а саме вони потребують узгодженої позиції представників усіх органів суддівського врядування.

"Ми поновили роботу щодо оновлення персонального складу робочої групи, яка доопрацьовуватиме Концепцію розвитку комунікаційної політики судової влади й до якої увійдуть представники Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, ВККС України, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України. Повірте, ніщо так не спонукає до спільної діяльності, як спільна відповідальність за дії чи бездіяльність", - зазначив Богдан Моніч. 

В продовження теми він запросив до участі в робочій групі й представників Громадської організації "Вектор прав людини" позаяк саме з ними РСУ у квітні 2022 почала працювати над проєктом "справи з маркером війна" (йдеться про висвітлення справ про воєнні злочини й категорій справ, які почали розглядатися в українських судах після вторгнення російської армії в Україну).

У підсумку зустрічі Андрій Потапенко, голова Комітету РСУ з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями, Валерія Рибак, директорка ГО "Вектор прав людини", Денис Бортніков, менеджер ГО, представили ідеї з покращення комунікаційної роботи судів, зокрема щодо справ, пов’язаних з війною, забезпеченню додаткових заходів повідомлення у справах in absentia та поділились планами з відновлення та розширенню конкурсу медіа робіт на судову тематику "Суд людською мовою".

Нагадуємо, Рада суддів України та ГО "Вектор прав людини" співпрацює вже багато років та меморандум про співпрацю підписано 29 листопада 2016 року. Протягом цього часу розроблено механізм судових трансляцій, впроваджено комплексну навчальну програму для судів та комунікаційних команд судів, проведено десятки досліджень, підготовлено ряд посібників та публікацій щодо судових комунікацій.

Пресслужба РСУ