Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

02.12.2016, 14:24

Рада суддів України зняла з порядку денного питання про скликання з'їзду суддів України Рада суддів України зняла з порядку денного питання про скликання з'їзду суддів України

На засіданні Ради суддів України, яке відбулося другого грудня 2016 року, з порядку денного було знято питання про скликання XIV позачергового з'їзду суддів України. Відповідно, не розглядалися й питання, що пов'язані з підготовкою та проведенням суддівського форуму. Члени Ради суддів України зійшлися на думці, що за відсутності законів України "Про Вищу раду правосуддя", "Про Конституційний Суд", коли у процесі формування знаходиться новий Верховний Суд, не внесено заплановані зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", приймати рішення про скликання позачергового з'їзду, щонайменше, завчасно.

Під час обговорення член Ради суддів Євген Мєзєнцев висловив думку, що недотримання процесуальних процедур скликання з'їзду і обрання делегатів, у майбутньому може поставити під сумнів вже самі рішення, які прийматимуться з'їздом.

Заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч також звернув увагу членів Ради суддів України на те, що врегулювати усі проблемні питання можуть народні депутати, якщо повернуться до розгляду законів "Про Вищу раду правосуддя" і "Про Конституційний Суд".

Щодо інших питань порядку денного, то члени Ради суддів України висловилися стосовно проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скасування пільг на забезпечення житлом суддів, прокурорів, поліцейських та державних службовців), який внесено на розгляд Верховної Ради України і прийняли рішення надіслати Комітету з питань правової політики та правосуддя ВРУ висновок на згаданий проект закону, у якому зазначається, що "матеріальне та соціальне забезпечення судді є складовою його правового статусу, що гарантує незалежність і не є необґрунтованою преференцією". Члени Ради суддів України вважають, що даний законопроект має бути відхилений як такий, що суперечить нормам Конституції України.

Прес-центр судової влади