Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.04.2021, 07:13

Робоча група з питань забезпечення фінансування судової влади обговорила питання перерозподілу коштів на суди Робоча група з питань забезпечення фінансування судової влади обговорила питання перерозподілу коштів на суди

Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади, що діє при Комітеті ВРУ з питань правової політики, яке відбулося 12 квітня 2021 року, було обговорено питання перерозподілу фінансових ресурсів між судами, яке буде розглянуто на найближчому засіданні ВРП.

Коментуючи всю проблематику питання фінансування судової системи, керівник робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко зазначив, що з часу початку засідань РГ у судовій системі перерозподілили всі кошти, які можна було перерозподілити й забрали всі можливі заощадження, які можливо було забрати. Він також висловив сподівання, що перерозподіл, котрий розгляне ВРП 13 квітня 2021 року буде останнім й у судовій системі нарешті з'явиться кінцева цифра, яку можна буде озвучити Міністерству фінансів України і, яка визначатиме реальну нестачу коштів для забезпечення діяльності судової влади.

"Ми робимо це для того, щоб підійти до виконання пункту 9 прикінцевих положень нашого закону "Про Державний бюджет" на цей рік, який передбачає обов'язок КМУ за підсумками виконання державного бюджету України за перший квартал 2021 року, виходячи з наявних фінансових ресурсів держбюджету та оцінювання обгрунтованості додаткового бюджету у бюджетних коштах, розглянути питання щодо збільшення видатків та забезпечення діяльності органів судової влади", - зазначив Сергій Демченко. 

Голова Ради суддів України Богдан Моніч у підсумку засідання зазначив, що рух в напрямку до того, щоб зробити усі суди "бідними" йому не подобається, але виходити з ситуації потрібно.

"Стосовно перерозподілу суддівської винагороди, то знову звертаю вашу увагу на те, що з кожним днем збільшується кількість судових рішень, по яких судді виграють по карантинних обмеженнях. Я особисто такий позов подавати не буду. Але ми не можемо у нашій державі заборонити будь-кому захищати свої права та інтереси. Тому ці рішення будуть виконуватися. І будуть виконуватися по окремому КВЕДу суддівської винагороди. А це більше мільярда гривень. Тож зрозуміло, що ми маємо ці питання обговорювати", - наголосив Богдан Моніч.

Щодо використання коштів судового збору, які також планується перерозподілити на виплату заробітної плати працівникам апарату судів, то Богдан Моніч зазначив, що судовий збір задумувався для того, аби зібрані кошти скеровувати на розвиток судів, на будівництво, капітальні ремонти, на покращення доступності до суду у фізичному значенні, на впровадження новітніх технологій у системі судочинства. Сьогодні цього всього нема.

Також під час засідання було поставлено крапку в розмовах, які розпочав член робочої групи, народний депутат України Тарас Тарасенко. Саме він опублікував на своїй сторінці у фейсбук пост про те, що судова влада забирає гроші у спортсменів-паралімпійців.

Керівник робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко наголосив, що вказана інформація не відповідає дійсності.

"У нас є вивільнені кошти в Міністерстві спорту. Вони з'явились внаслідок скасування дефлімпійських ігор, відповідні кошти вивільнені, ми не забираємо їх в інвалідів чи в паралімпійців. Це не відповідає дійсності, це вільні кошти", - підкреслив Сергій Демченко.


Пресслужба РСУ